magazín

Netradiční jahodové džemy

Sezóna jahod je v plném proudu. Pokud byste si jejich chuť chtěli uchovat i pro následující dny, pustťe se do přípravy jahodového džemu. Vybrali jsme pro vás pět netradičních receptů, ve kterých se jahodová chuť snoubí s bezem, vínem nebo třeba se sektem. Který džem si zamilujete vy?

Jahodový džem s bezem


Ingredience
850 g jahod
3–4 květy bezu nebo cca 60–70 ml bezového sirupu*
JamFix 3:1 Labeta
300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat)
1 citron nebo 1–2 lžičky Kyseliny citronové Labeta

* bezové květy mohou být i sušené (3–4 lžíce). Pokud použijete sirup, uberte cukr (cca o 50 g, max. 100 g méně)
Příprava
JamFix promíchejte se dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. V případě, že používáte čerstvé bezové květy, nechte je na pár hodin vylouhovat ve vodě (cca 60 ml vody přelijte květy), poté květy vyždímejte a vodu použijte do džemu. Stejný postup je se sušenými květy. V případě sirupu si dle chuti upravte poměr cukru a sirupu. Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem a přidejte bezovou vodu/sirup a šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček.

Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou na mírném stupni, cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.

Jahodový džem s červeným vínem


Ingredience
850 g jahod
100 ml červeného vína
Želírovací cukr na jahody Labeta (1 balení 425 g)
šťáva z 1 citronu nebo 1–2 lžičky Kyseliny citronové Labeta
Příprava
Jahody rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s želírovacím cukrem a přidejte víno a šťávu z citronu. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Pokud chcete v džemu alkohol zachovat a neodvařit jej, přidejte víno až těsně před koncem. Alkohol se odpařuje už při 78°C. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.

Jahodový džem s kakaovými boby


Ingredience
900 g jahod
4 lžíce drcených nepražených kakaových bobů Iswari
JamFix 3:1 Labeta
300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat)
1 citron
Příprava
JamFix promíchejte s dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené, skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem a přilijte i šťávu z citronu. Promíchejte a přiveďte k varu. Nakonec ještě přidejte do džemu kakaové boby. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě. 

Jahodový džem s mangem


Ingredience
900 g jahod
1velké mango
Želírovací cukr na jahody Labeta (1 balení 425 g)
šťáva z 1 citronu nebo 2 lžičky Kyseliny citronové Labeta 
Příprava
Jahody očistěte a rozmixujte, mango oloupejte a nakrájejte na malé kousky nebo rozmixujte společně s jahodami, popř. rozmixujte jen jednu část ovoce a druhou nechte pokrájenou na kousky, aby vznikla struktura. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s želírovacím cukrem a přilijte i šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut, nebo ve vodní lázni v troubě. 

Jahodový džem se sektem


Ingredience
850 g jahod
100 ml sektu
JamFix 3:1 Labeta
300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat)
šťáva z 1 citronu nebo 1–2 lžičky Kyseliny citronové Labeta 
Příprava
JamFix promíchejte s dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem, přilijte sekt a šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Pokud chcete v džemu zachovat alkohol a neodvařit jej, přidejte sekt až těsně před koncem (lijte pomalu, bude hodně šumět). Alkohol se odpařuje už při 78°C. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.


Vyzkoušejte také:  Džem z bezových květů
14.06.2024 | redakce
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Letní hit: Domácí burger s trhaným hovězím masem Grilovací speciál: Buřty na pivu a špízy podle Pepy Nemravy >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Dezerty a sladké
  • Vaření
  • Jarní inspirace
  • Kuchyně

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

Odebírat
newsletter

Bydlínkova kuchařka

  • Kouzelná moc bezinky

    14.05.2025 - Pokud ke konci jara na procházce ucítíte příjemnou vůni, nejspíš to...

  • Recept: Domácí uzený salám se sýrem

  • Masopustní hodování podle Pepy Nemravy

  • Masopustní koblihy Pepy Nemravy

  • Soutěž: Milujeme jídlo 2025

  • >> všechny články

Dezerty a sladké

  • Perníčkové cupcakes se slaným karamelem

    10.01.2025 - Po vánočním cukroví se jen zaprášilo a vás stále honí mlsná?...

  • Vánoce na poslední chvíli: Jedlé dárky

  • Honza peče cukroví: Vánoční vosí koule

  • Dýňové cupcakes s kořením

  • Soutěžte o 3 vánoční balíčky od Dr. Oetker

  • >> všechny články

Vaření

  • Vyhlášení výherců soutěže Milujeme jídlo

    20.04.2025 - Děkujeme všem čtenářům, kteří nám zaslali fotografie na téma...

  • Soutěžte o 3 velikonoční balíčky Dr. Oetker

  • Sinks - přední česká značka kvalitních kuchyňských dřezů

  • Unikátní nanogranitové dřezy Sinks NANOSTONE: Budoucnost ve vaší kuchyni je tady

  • Těstovinovač Philips: Připravte si čerstvé těstoviny do deseti minut

  • >> všechny články

Magazín

  • Vchodový systém LIBERTY zdokonaluje vchod do domu
  • Umělecký ráj za městem: Nahlédněte do stylové chalupy malíře Pasty Onera
  • Novinka ve stínicí technice střešních oken pro rok 2025 aneb rekonstrukce podkroví do detailu
  • Soutěžte o poukazy na nákup u SCANquilt v hodnotě 1000 Kč
  • Zdravé bydlení a snížení nákladů na vytápění zajistí praxí osvědčená rekuperace DIMPLEX
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.