Netradiční jahodové džemy

Sezóna jahod je v plném proudu. Pokud byste si jejich chuť chtěli uchovat i pro následující dny, pustťe se do přípravy jahodového džemu. Vybrali jsme pro vás pět netradičních receptů, ve kterých se jahodová chuť snoubí s bezem, vínem nebo třeba se sektem. Který džem si zamilujete vy?

Jahodový džem s bezem


Ingredience
850 g jahod
3–4 květy bezu nebo cca 60–70 ml bezového sirupu*
JamFix 3:1 Labeta
300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat)
1 citron nebo 1–2 lžičky Kyseliny citronové Labeta

* bezové květy mohou být i sušené (3–4 lžíce). Pokud použijete sirup, uberte cukr (cca o 50 g, max. 100 g méně)
Příprava
JamFix promíchejte se dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. V případě, že používáte čerstvé bezové květy, nechte je na pár hodin vylouhovat ve vodě (cca 60 ml vody přelijte květy), poté květy vyždímejte a vodu použijte do džemu. Stejný postup je se sušenými květy. V případě sirupu si dle chuti upravte poměr cukru a sirupu. Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem a přidejte bezovou vodu/sirup a šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček.

Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou na mírném stupni, cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.

Jahodový džem s červeným vínem


Ingredience
850 g jahod
100 ml červeného vína
Želírovací cukr na jahody Labeta (1 balení 425 g)
šťáva z 1 citronu nebo 1–2 lžičky Kyseliny citronové Labeta
Příprava
Jahody rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s želírovacím cukrem a přidejte víno a šťávu z citronu. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Pokud chcete v džemu alkohol zachovat a neodvařit jej, přidejte víno až těsně před koncem. Alkohol se odpařuje už při 78°C. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.

Jahodový džem s kakaovými boby


Ingredience
900 g jahod
4 lžíce drcených nepražených kakaových bobů Iswari
JamFix 3:1 Labeta
300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat)
1 citron
Příprava
JamFix promíchejte s dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené, skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem a přilijte i šťávu z citronu. Promíchejte a přiveďte k varu. Nakonec ještě přidejte do džemu kakaové boby. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě. 

Jahodový džem s mangem


Ingredience
900 g jahod
1velké mango
Želírovací cukr na jahody Labeta (1 balení 425 g)
šťáva z 1 citronu nebo 2 lžičky Kyseliny citronové Labeta 
Příprava
Jahody očistěte a rozmixujte, mango oloupejte a nakrájejte na malé kousky nebo rozmixujte společně s jahodami, popř. rozmixujte jen jednu část ovoce a druhou nechte pokrájenou na kousky, aby vznikla struktura. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s želírovacím cukrem a přilijte i šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut, nebo ve vodní lázni v troubě. 

Jahodový džem se sektem


Ingredience
850 g jahod
100 ml sektu
JamFix 3:1 Labeta
300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat)
šťáva z 1 citronu nebo 1–2 lžičky Kyseliny citronové Labeta 
Příprava
JamFix promíchejte s dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem, přilijte sekt a šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Pokud chcete v džemu zachovat alkohol a neodvařit jej, přidejte sekt až těsně před koncem (lijte pomalu, bude hodně šumět). Alkohol se odpařuje už při 78°C. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
23.06.2023 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444