recepty

Léto ve skleničce: Jahodové, meruňkové a melounové džemy

Léto - to jsou sladké jahody, šťavnatý meloun nebo voňavé meruňky. Uchovejte si chuť léta i na pozdější měsíce v podobě domácích džemů. Na lívance, palačinky, čerstvé rohlíky s máslem anebo klidně ještě teď v létě na grilovaný hermelín. Máme pro vás 4 recepty na tak trošku jiné džemy, které si vás jistě osloví.

Uchovejte si sladké letní vzpomínky trochu jinak

V každé rodině se najde léty prověřený recept na domácí džem, který se předává z generace na generaci. Někdy však není na škodu dát šanci i jiným receptům, které vám otevřou zase jiné obzory. Co například smíchat jahody s proseccem nebo nakyslou rebarborou? A že vám zbyl v lednici meloun, na který už nemáte chuť? Šup s ním do skleničky.

Jahody s proseccem ve skle

Chcete zkusit něco netradičního a přátele na grilovačce překvapit sýrem se specifickým džemem? Příprava tohoto vám zabere 30 minut a budete na něj potřebovat:

  • 1,2 kg jahod
  • 1 balíček Gelfix Extra 2:1 Dr. Oetker
  • 500 g cukru 
  • 150 ml prosecca
 
Jahody umyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Asi ¾ jahod vložte do většího hrnce a tyčovým mixérem rozmixujte na pyré, ke kterému přidáme zbylé kousky jahod. Balíček Gelfix Extra 2:1 Dr. Oetker smíchejte s 2 polévkovými lžícemi cukru, přidejte k ovoci a důkladně promíchejte.  Za stálého míchání přiveďte směs do varu a 1 minutu důkladně povařte. Přidejte zbylý cukr a prosecco a směs opět přiveďte do varu. Za stálého míchání a probublávání důkladně povařte minimálně 5 minut. Proveďte zkoušku želírování: 1-2 kávové lžičky horkého džemu kápněte na talířek a nechejte vychladnout. Pokud džem není dostatečně tuhý, přidejte 1-2 zarovnané lžičky kyseliny citrónové, krátce povařte a zkoušku zopakujte. Jakmile jste s hustotu džemu spokojeni, stačí ihned naplnit do připravených sklenic až po okraj. Sklenice po uzavření otočte dnem vzhůru a nechejte asi 5 minut odpočívat.
Džem: Jahody s proseccem 

Jahodovo – rebarborový džem

Jahodovo-rebarborový džem s přípravou 30 minut přináší kombinaci dvou protikladů, které se skvěle doplňují a vylepší každý chléb nebo čerstvé lívance.

Budete na něj potřebovat:
  • 700 g očištěných jahod
  • 300 g očištěné rebarbory
  • 350 g cukru
  • 0,5 balíčku Pektinu Dr. Oetker 
  • 1 kávovou lžičku Kyseliny citrónové Dr. Oetker 20 g
 
Do hrnce vložte jahody a rebarboru nakrájené na menší kousky a rozmixujte tyčovým mixérem na pyré. Smíchejte ½ balíčku Pektinu Dr. Oetker (10 g) s 2 polévkovými lžicemi cukru a přidejte k jahodové směsi. Směs přiveďte za stálého míchání k varu a asi minutu důkladně povařte. Přidejte zbytek cukru, opět přiveďte do varu a za stálého míchání důkladně povařte 5 minut. Džem odstavte a přidejte 1 kávovou lžičku Kyseliny citrónové Dr. Oetker 20 g. Proveďte zkoušku tuhnutí. Na talířek kápněte 1-2 lžičky právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte do džemu ještě 1 zarovnanou lžičku kyseliny citrónové, krátce povařte a zkoušku zopakujte. Jakmile jste s konzistencí spokojení odeberte případnou vzniklou pěnu a plňte do připravených sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřete, obraťte dnem nahoru a nechejte asi 5 minut stát na víčku.
Jahodovo-rebarborový džem 

Melounový džem

Meloun se stal velmi oblíbenou a svým způsobem už i tradiční součástí českého léta. Co tedy zkusit melounový džem? Jeho příprava vám zabere zhruba 60 minut a budete na něj potřebovat:

  • 1 500 g melounu červeného (dužina bez jader)
  • citrónovou šťávu z poloviny citrónu
  • 2 kávové lžičky Bourbon Extrakt Vanilka Madagaskar Dr. Oetker
  • 1 balení Želírovacího cukru Super 3:1 Dr. Oetker 
  • 2 kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker 20 g
 
Kousky melounu vložte do hrnce. Přidejte citrónovou šťávu, vanilkový extract, želírovací cukr a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte do varu a důkladně povařte minimálně 20 minut. Poté přidejte kyselinu citrónovou, odeberte případnou pěnu a naplňte sklenice až po okraj. Uzavřete sklenice a otočíte dnem vzhůru.
Melounový džem 

Meruňkovo-zázvorový džem

Meruňkový džem je pro vás určitá klasika, co si jej tedy trošku vyšperkovat a přidat do něj zázvor? Příprava této dobroty vám zabere 40 minut a budete na ni potřebovat:

  • 2 kg zralých a očištěných meruněk (asi 2,2 kg celých)
  • 5 cm oloupaného zázvoru
  • 1 balíček Pektinu Dr. Oetker
  • 1–2 zarovnané kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker 20 g 
  • 700 - 1000 g cukru podle sladkosti meruněk
 
Meruňky rozmixujte a dejte do hrnce. Přidejte na plátky nakrájený zázvor. Pektin smíchejte se 2 lžícemi cukru a přidejte k ovoci. Směs přiveďte k varu a minutu povaříte. Přidejte zbylý cukr a povařte dalších 5-10 minut. Následně hned plňte do skleniček. Zázvor můžete (ale nemusíte) z džemu vyjmout. Skleničky otočte víčkem dolů a nechejte vychladnout.

Meruňkovo-zázvorový džem


Více chutných receptů naleznete na webu:  Naše recepty | Dr.  Oetker.
19.07.2024 | redakce
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Soutěžte o 3 balíčky od značky Labeta Na výsev některých druhů zeleniny není pozdě ani v půli léta >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Dezerty a sladké
  • Vaření
  • Zahrada a pěstitelství
  • Hobby a zahrada
  • Nápoje

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Bydlínkova kuchařka

  • Mexiko na talíři: Vyzkoušejte svěží mexický salát podle Julie Kučerovské

    11.07.2025 - Nemáte v létě chuť na omáčky s knedlíkem? My taky ne, a proto rádi...

  • Zapomenuté poklady české kuchyně: 3 tradiční recepty podle Pepy Nemravy, které si znovu zamilujete

  • Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku

  • Hrníčková mramorová bábovka: Klasika, která nikdy nezklame

  • Recept: Domácí uzený salám se sýrem

  • >> všechny články

Dezerty a sladké

  • Masopustní koblihy Pepy Nemravy

    21.02.2025 - Masopust je tu! Vesnicemi prochází masopustní průvod rozličných maškar...

  • Perníčkové cupcakes se slaným karamelem

  • Vánoce na poslední chvíli: Jedlé dárky

  • Honza peče cukroví: Vánoční vosí koule

  • Dýňové cupcakes s kořením

  • >> všechny články

Vaření

  • Grilování bez hranic: Objevte svět chutí pod otevřeným nebem

    14.07.2025 - Grilování není jen o jídle, je to styl života. Ponořte se do...

  • Jak správně a často čistit gril

  • České sporáky a kamna na pevná paliva: Návrat k tradici s moderním přesahem

  • Soutěž: Moje léto 2025

  • Vstupte do letošní grilovací sezóny s originálními recepty z vašeho grilu

  • >> všechny články

Magazín

  • Soutěž o mušelínová ponča od značky Nelly
  • Nebojme se PVC: levná, odolná a komfortní podlaha pro rekonstrukce
  • Grilování bez hranic: Objevte svět chutí pod otevřeným nebem
  • Probuďte svůj balkon k životu s univerzálním nátěrem Balakryl
  • Čas levandule
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.