Léto ve skleničce: Jahodové, meruňkové a melounové džemy

Léto - to jsou sladké jahody, šťavnatý meloun nebo voňavé meruňky. Uchovejte si chuť léta i na pozdější měsíce v podobě domácích džemů. Na lívance, palačinky, čerstvé rohlíky s máslem anebo klidně ještě teď v létě na grilovaný hermelín. Máme pro vás 4 recepty na tak trošku jiné džemy, které si vás jistě osloví.

Uchovejte si sladké letní vzpomínky trochu jinak

V každé rodině se najde léty prověřený recept na domácí džem, který se předává z generace na generaci. Někdy však není na škodu dát šanci i jiným receptům, které vám otevřou zase jiné obzory. Co například smíchat jahody s proseccem nebo nakyslou rebarborou? A že vám zbyl v lednici meloun, na který už nemáte chuť? Šup s ním do skleničky.

Jahody s proseccem ve skle

Chcete zkusit něco netradičního a přátele na grilovačce překvapit sýrem se specifickým džemem? Příprava tohoto vám zabere 30 minut a budete na něj potřebovat:

 
Jahody umyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Asi ¾ jahod vložte do většího hrnce a tyčovým mixérem rozmixujte na pyré, ke kterému přidáme zbylé kousky jahod. Balíček Gelfix Extra 2:1 Dr. Oetker smíchejte s 2 polévkovými lžícemi cukru, přidejte k ovoci a důkladně promíchejte.  Za stálého míchání přiveďte směs do varu a 1 minutu důkladně povařte. Přidejte zbylý cukr a prosecco a směs opět přiveďte do varu. Za stálého míchání a probublávání důkladně povařte minimálně 5 minut. Proveďte zkoušku želírování: 1-2 kávové lžičky horkého džemu kápněte na talířek a nechejte vychladnout. Pokud džem není dostatečně tuhý, přidejte 1-2 zarovnané lžičky kyseliny citrónové, krátce povařte a zkoušku zopakujte. Jakmile jste s hustotu džemu spokojeni, stačí ihned naplnit do připravených sklenic až po okraj. Sklenice po uzavření otočte dnem vzhůru a nechejte asi 5 minut odpočívat.
Džem: Jahody s proseccem 

Jahodovo – rebarborový džem

Jahodovo-rebarborový džem s přípravou 30 minut přináší kombinaci dvou protikladů, které se skvěle doplňují a vylepší každý chléb nebo čerstvé lívance.

Budete na něj potřebovat:
 
Do hrnce vložte jahody a rebarboru nakrájené na menší kousky a rozmixujte tyčovým mixérem na pyré. Smíchejte ½ balíčku Pektinu Dr. Oetker (10 g) s 2 polévkovými lžicemi cukru a přidejte k jahodové směsi. Směs přiveďte za stálého míchání k varu a asi minutu důkladně povařte. Přidejte zbytek cukru, opět přiveďte do varu a za stálého míchání důkladně povařte 5 minut. Džem odstavte a přidejte 1 kávovou lžičku Kyseliny citrónové Dr. Oetker 20 g. Proveďte zkoušku tuhnutí. Na talířek kápněte 1-2 lžičky právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte do džemu ještě 1 zarovnanou lžičku kyseliny citrónové, krátce povařte a zkoušku zopakujte. Jakmile jste s konzistencí spokojení odeberte případnou vzniklou pěnu a plňte do připravených sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřete, obraťte dnem nahoru a nechejte asi 5 minut stát na víčku.
Jahodovo-rebarborový džem 

Melounový džem

Meloun se stal velmi oblíbenou a svým způsobem už i tradiční součástí českého léta. Co tedy zkusit melounový džem? Jeho příprava vám zabere zhruba 60 minut a budete na něj potřebovat:

  • 1 500 g melounu červeného (dužina bez jader)
  • citrónovou šťávu z poloviny citrónu
  • 2 kávové lžičky Bourbon Extrakt Vanilka Madagaskar Dr. Oetker
  • 1 balení Želírovacího cukru Super 3:1 Dr. Oetker 
  • 2 kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker 20 g
 
Kousky melounu vložte do hrnce. Přidejte citrónovou šťávu, vanilkový extract, želírovací cukr a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte do varu a důkladně povařte minimálně 20 minut. Poté přidejte kyselinu citrónovou, odeberte případnou pěnu a naplňte sklenice až po okraj. Uzavřete sklenice a otočíte dnem vzhůru.
Melounový džem 

Meruňkovo-zázvorový džem

Meruňkový džem je pro vás určitá klasika, co si jej tedy trošku vyšperkovat a přidat do něj zázvor? Příprava této dobroty vám zabere 40 minut a budete na ni potřebovat:

  • 2 kg zralých a očištěných meruněk (asi 2,2 kg celých)
  • 5 cm oloupaného zázvoru
  • 1 balíček Pektinu Dr. Oetker
  • 1–2 zarovnané kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker 20 g 
  • 700 - 1000 g cukru podle sladkosti meruněk
 
Meruňky rozmixujte a dejte do hrnce. Přidejte na plátky nakrájený zázvor. Pektin smíchejte se 2 lžícemi cukru a přidejte k ovoci. Směs přiveďte k varu a minutu povaříte. Přidejte zbylý cukr a povařte dalších 5-10 minut. Následně hned plňte do skleniček. Zázvor můžete (ale nemusíte) z džemu vyjmout. Skleničky otočte víčkem dolů a nechejte vychladnout.

Meruňkovo-zázvorový džem


Více chutných receptů naleznete na webu:  Naše recepty | Dr.  Oetker.
19.07.2024 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444