V každé rodině se najde léty prověřený recept na domácí džem, který se předává z generace na generaci. Někdy však není na škodu dát šanci i jiným receptům, které vám otevřou zase jiné obzory. Co například smíchat jahody s proseccem nebo nakyslou rebarborou? A že vám zbyl v lednici meloun, na který už nemáte chuť? Šup s ním do skleničky.
Jahody s proseccem ve skle
Chcete zkusit něco netradičního a přátele na grilovačce překvapit sýrem se specifickým džemem? Příprava tohoto vám zabere 30 minut a budete na něj potřebovat:
Jahody umyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Asi ¾ jahod vložte do většího hrnce a tyčovým mixérem rozmixujte na pyré, ke kterému přidáme zbylé kousky jahod. Balíček Gelfix Extra 2:1 Dr. Oetker smíchejte s 2 polévkovými lžícemi cukru, přidejte k ovoci a důkladně promíchejte. Za stálého míchání přiveďte směs do varu a 1 minutu důkladně povařte. Přidejte zbylý cukr a prosecco a směs opět přiveďte do varu. Za stálého míchání a probublávání důkladně povařte minimálně 5 minut. Proveďte zkoušku želírování: 1-2 kávové lžičky horkého džemu kápněte na talířek a nechejte vychladnout. Pokud džem není dostatečně tuhý, přidejte 1-2 zarovnané lžičky kyseliny citrónové, krátce povařte a zkoušku zopakujte. Jakmile jste s hustotu džemu spokojeni, stačí ihned naplnit do připravených sklenic až po okraj. Sklenice po uzavření otočte dnem vzhůru a nechejte asi 5 minut odpočívat.
Jahodovo – rebarborový džem
Jahodovo-rebarborový džem s přípravou 30 minut přináší kombinaci dvou protikladů, které se skvěle doplňují a vylepší každý chléb nebo čerstvé lívance.
Budete na něj potřebovat:
Do hrnce vložte jahody a rebarboru nakrájené na menší kousky a rozmixujte tyčovým mixérem na pyré. Smíchejte ½ balíčku Pektinu Dr. Oetker (10 g) s 2 polévkovými lžicemi cukru a přidejte k jahodové směsi. Směs přiveďte za stálého míchání k varu a asi minutu důkladně povařte. Přidejte zbytek cukru, opět přiveďte do varu a za stálého míchání důkladně povařte 5 minut. Džem odstavte a přidejte 1 kávovou lžičku Kyseliny citrónové Dr. Oetker 20 g. Proveďte zkoušku tuhnutí. Na talířek kápněte 1-2 lžičky právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte do džemu ještě 1 zarovnanou lžičku kyseliny citrónové, krátce povařte a zkoušku zopakujte. Jakmile jste s konzistencí spokojení odeberte případnou vzniklou pěnu a plňte do připravených sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřete, obraťte dnem nahoru a nechejte asi 5 minut stát na víčku.
Melounový džem
Meloun se stal velmi oblíbenou a svým způsobem už i tradiční součástí českého léta. Co tedy zkusit melounový džem? Jeho příprava vám zabere zhruba 60 minut a budete na něj potřebovat:
- 1 500 g melounu červeného (dužina bez jader)
- citrónovou šťávu z poloviny citrónu
- 2 kávové lžičky Bourbon Extrakt Vanilka Madagaskar Dr. Oetker
- 1 balení Želírovacího cukru Super 3:1 Dr. Oetker
- 2 kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker 20 g
Kousky melounu vložte do hrnce. Přidejte citrónovou šťávu, vanilkový extract, želírovací cukr a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte do varu a důkladně povařte minimálně 20 minut. Poté přidejte kyselinu citrónovou, odeberte případnou pěnu a naplňte sklenice až po okraj. Uzavřete sklenice a otočíte dnem vzhůru.
Meruňkovo-zázvorový džem
Meruňkový džem je pro vás určitá klasika, co si jej tedy trošku vyšperkovat a přidat do něj zázvor? Příprava této dobroty vám zabere 40 minut a budete na ni potřebovat:
- 2 kg zralých a očištěných meruněk (asi 2,2 kg celých)
- 5 cm oloupaného zázvoru
- 1 balíček Pektinu Dr. Oetker
- 1–2 zarovnané kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker 20 g
- 700 - 1000 g cukru podle sladkosti meruněk
Meruňky rozmixujte a dejte do hrnce. Přidejte na plátky nakrájený zázvor. Pektin smíchejte se 2 lžícemi cukru a přidejte k ovoci. Směs přiveďte k varu a minutu povaříte. Přidejte zbylý cukr a povařte dalších 5-10 minut. Následně hned plňte do skleniček. Zázvor můžete (ale nemusíte) z džemu vyjmout. Skleničky otočte víčkem dolů a nechejte vychladnout.
