magazín

Jak vybrat udírnu

Recept: Domácí uzený špek

Udírny již nejsou jen součástí masokombinátů, ale velké oblibě se v dnešní době těší i domácí uzení. Lidé chtějí mít pod kontrolou, co se v uzených potravinách skrývá, a to je vede ke koupi vlastní zahradní udírny. Podle čeho udírnu vybrat?

Udírnu samozřejmě nemusíte využívat jen k uzení masa či klobás, ale také k uzení ryb, sýra či různých druhů zeleniny. Navíc při uzení můžete použít různé druhy dřevin podle vůně kouře, který jim nevíce vyhovuje. Udíren existuje hned několik druhů. Představme si je se všemi jejich vlastnostmi:
 
  • Klasické udírny na kusové dřevo
  • Elektrické udírny na sypkou dřevěnou štěpku
  • Elektrické udírny na lisované dřevné brikety
  • Peletové udírny


Klasické udírny na kusové dřevo

Pokud chcete udit jako za starých časů a na uzení používat kusové dřevo, dřevěné udírny budou pro vás tou správnou volbou. Při výběru dřevěné udírny je potřeba dbát hlavně na to, aby komora udírny byla vyrobena ze zesílených dřevěných stěn a byla dobře izolovaná. Drahocenné teplo pak nebude z komory udírny unikat, kudy nemá. Součástí každé udírny pak určitě musí být robustní ocelové topeniště s velkými dvířky pro snadné přikládání dřeva. 
Udírna na kusové dřevo

 

Elektrické udírny

Uzení v elektrických udírnách je oproti udírnám na kusové dřevo velmi pohodlné. Na ovládací jednotce udírny si snadno nastavíte požadovanou teplotu a u některých modelů je možné nastavit i dobu uzení. Udírna sama hlídá teplotu uvnitř udicí komory a v případě potřeby si sama elektrickou spirálou přitopí. Ohledně aktuální teploty uvnitř komory vás informuje digitální panel udírny. U udíren s manuálním ovládáním je pak dobré kontrolovat teplotu teploměrem. Udicí štěpky a brikety, díky kterým udírny vyvíjejí kouř, jsou nabízeny v mnoha příchutích, a vy si tak můžete vybrat tu ideální právě pro vás. 
Elektrická udírna

 

Peletové udírny

Udírny na dřevěné pelety jsou naprosto perfektní pro začátečníky i pro mistry v uzení. Uzení probíhá díky dřevěným peletám, které jsou ze zásobníku dopravovány pomocí robustního železného šneka do udicí komory. Nastavení teploty uvnitř udicí komory je velmi jednoduché díky digitálnímu ovládacímu panelu. Tyto udírny jsou navíc vybaveny prosklenými dvířky, což je naprosto perfektní pro ty, kteří chtějí mít celou dobu uzení svůj poklad pod kontrolou. Neplýtvají tedy drahocenným teplem neustálým otevíráním dvířek udírny.  

Kapacita udírny

Dalším důležitým faktorem pro výběr udírny je její kapacita. Před pořízením udírny byste si měli dobře rozmyslet, jak často a jaké množství potravin budete chtít do udicí komory vkládat. Pokud máte v plánu uzení ryb či salámů, určitě je vhodné vybrat vyšší udírnu, do které nebude problém tyto uzeniny zavěsit. 
Elektrická udírna 

Formy uzení

Při výběru udírny také velmi záleží na druhu uzení, ke kterému má být udírna určena. Nejčastěji se dnes setkáváme s uzením teplým kouřem, které není tak technologicky a časově náročné jako uzení studeným kouřem. Nicméně uzení studeným kouřem nám zajistí výrazně delší trvanlivost uzených potravin. V dnešní době se můžete setkat i s udírnami, ve kterých lze k přípravě potravin použít i pomalé grilování při teplotách kolem 150 °C.

Servis udírny

Na udírny se povětšinou vztahuje záruka 2 roky. Nicméně některý prodejci pro své zákazníky zajišťují jak záruční, tak pozáruční servis na udírny ze své nabídky. Samozřejmostí je pak zajištění náhradních dílů. Možnost servisování udírny u prodejce by měl být jeden z hlavních bodů Vašeho výběru. 

 


Recept: Domácí uzený špek

 
Ingredience: 
1 kg špeku (hřbetní sádlo)
30 g soli
provázky(potravinářský) nebo háčky na zavěšení do udírny dřevěná špejle na propíchnutí špeku
papírové ubrousky
Příprava: 
Špek nakrájejte na rovnoměrné plátky. Kusy masa následně osolte z obou stran, aby byly pokryté celé. Osolené kusy vložte do nádoby a dejte na 14 dní uležet do chladu do lednice. K důkladnějšímu prosolení celého kusu doporučujeme špek po 5 dnech otáčet. Po 14 dnech kousky umyjte vodou a důkladně osušte papírovými ubrousky. Maso připevněte na háčky. Pokud háčky do udírny nemáme, můžete v každém kusu udělat špejlí dírku na provlíknutí provázku. Špejli můžete využít i jako jehlu na prostrčení provázku skrz vytvořený otvor. Vyhřejte si udírnu na 80 °C a dejte do ní kusy špeku. Takto nechte maso udit 5 hodin. Špek doporučujeme podávat s chlebem a nakládanou okurkou.


05.12.2024 | PR
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
  • GrilyKrby.cz

    GrilyKrby.cz

    Kamenná prodejna s rozlehlým areálem s více jak 100 vystavenými grily a 25 udírnami. Najdete u nás značky Big Green Egg, Napoleon, Campingaz, Pit Boss, Traeger, Borniak, Bradley Smoker, Solo Stove. LotusGrill a spoustu dalších.

<< 2 variace bramborového salátu podle Pepy Nemravy Dýňové cupcakes s kořením >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Vaření
  • Vánoční tipy
  • Hobby a zahrada
Odebírat
newsletter
GrilyKrby.cz

GrilyKrby.cz

Bydlínkova kuchařka

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Hrajte o vánoční překvapení Dr. Oetker

  • Houbová sezóna je tu. Vyzkoušejte jednoduchý houbový pekáček

  • Cuketový krém podle Pepy Nemravy

  • Připravte si steak jako z prvotřídní restaurace

  • >> všechny články

Domácí spotřebiče a elektronika

  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!

    04.12.2025 - Česká značka Concept, kterou znáte díky široké nabídce domácích...

  • Velká vánoční soutěž 2025

  • Zpomalit je sexy: Proč teď nejchytřejší lidé dělají méně

  • Vyhrajte mixér FitStream Pro: Energie a zdraví vždy po ruce

  • První automatická pračka v Evropě? Candy! A letos slaví 80 let

  • >> všechny články

Vaření

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

    09.10.2025 - Máte rádi klobásy, maso a vůni kouře z udírny? Pak nesmíte chybět na...

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • Haier na veletrhu IFA v Berlíně: Špičkové technologie, prémiový design a funkce šité na míru

  • >> všechny články

Magazín

  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • Půjčovna techniky pro profíky i kutily: Když potřebujete udělat pořádný kus práce
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.