- Klasické udírny na kusové dřevo
- Elektrické udírny na sypkou dřevěnou štěpku
- Elektrické udírny na lisované dřevné brikety
- Peletové udírny
Klasické udírny na kusové dřevo

Elektrické udírny
Peletové udírny
Kapacita udírny
Formy uzení
Servis udírny
Recept: Domácí uzený špek
| Ingredience: 1 kg špeku (hřbetní sádlo) 30 g soli provázky(potravinářský) nebo háčky na zavěšení do udírny dřevěná špejle na propíchnutí špeku papírové ubrousky |
Příprava: Špek nakrájejte na rovnoměrné plátky. Kusy masa následně osolte z obou stran, aby byly pokryté celé. Osolené kusy vložte do nádoby a dejte na 14 dní uležet do chladu do lednice. K důkladnějšímu prosolení celého kusu doporučujeme špek po 5 dnech otáčet. Po 14 dnech kousky umyjte vodou a důkladně osušte papírovými ubrousky. Maso připevněte na háčky. Pokud háčky do udírny nemáme, můžete v každém kusu udělat špejlí dírku na provlíknutí provázku. Špejli můžete využít i jako jehlu na prostrčení provázku skrz vytvořený otvor. Vyhřejte si udírnu na 80 °C a dejte do ní kusy špeku. Takto nechte maso udit 5 hodin. Špek doporučujeme podávat s chlebem a nakládanou okurkou. |