Jak vybrat udírnu

Recept: Domácí uzený špek

Udírny již nejsou jen součástí masokombinátů, ale velké oblibě se v dnešní době těší i domácí uzení. Lidé chtějí mít pod kontrolou, co se v uzených potravinách skrývá, a to je vede ke koupi vlastní zahradní udírny. Podle čeho udírnu vybrat?

Udírnu samozřejmě nemusíte využívat jen k uzení masa či klobás, ale také k uzení ryb, sýra či různých druhů zeleniny. Navíc při uzení můžete použít různé druhy dřevin podle vůně kouře, který jim nevíce vyhovuje. Udíren existuje hned několik druhů. Představme si je se všemi jejich vlastnostmi:
 
  • Klasické udírny na kusové dřevo
  • Elektrické udírny na sypkou dřevěnou štěpku
  • Elektrické udírny na lisované dřevné brikety
  • Peletové udírny


Klasické udírny na kusové dřevo

Pokud chcete udit jako za starých časů a na uzení používat kusové dřevo, dřevěné udírny budou pro vás tou správnou volbou. Při výběru dřevěné udírny je potřeba dbát hlavně na to, aby komora udírny byla vyrobena ze zesílených dřevěných stěn a byla dobře izolovaná. Drahocenné teplo pak nebude z komory udírny unikat, kudy nemá. Součástí každé udírny pak určitě musí být robustní ocelové topeniště s velkými dvířky pro snadné přikládání dřeva. 
Udírna na kusové dřevo

 

Elektrické udírny

Uzení v elektrických udírnách je oproti udírnám na kusové dřevo velmi pohodlné. Na ovládací jednotce udírny si snadno nastavíte požadovanou teplotu a u některých modelů je možné nastavit i dobu uzení. Udírna sama hlídá teplotu uvnitř udicí komory a v případě potřeby si sama elektrickou spirálou přitopí. Ohledně aktuální teploty uvnitř komory vás informuje digitální panel udírny. U udíren s manuálním ovládáním je pak dobré kontrolovat teplotu teploměrem. Udicí štěpky a brikety, díky kterým udírny vyvíjejí kouř, jsou nabízeny v mnoha příchutích, a vy si tak můžete vybrat tu ideální právě pro vás. 
Elektrická udírna

 

Peletové udírny

Udírny na dřevěné pelety jsou naprosto perfektní pro začátečníky i pro mistry v uzení. Uzení probíhá díky dřevěným peletám, které jsou ze zásobníku dopravovány pomocí robustního železného šneka do udicí komory. Nastavení teploty uvnitř udicí komory je velmi jednoduché díky digitálnímu ovládacímu panelu. Tyto udírny jsou navíc vybaveny prosklenými dvířky, což je naprosto perfektní pro ty, kteří chtějí mít celou dobu uzení svůj poklad pod kontrolou. Neplýtvají tedy drahocenným teplem neustálým otevíráním dvířek udírny.  

Kapacita udírny

Dalším důležitým faktorem pro výběr udírny je její kapacita. Před pořízením udírny byste si měli dobře rozmyslet, jak často a jaké množství potravin budete chtít do udicí komory vkládat. Pokud máte v plánu uzení ryb či salámů, určitě je vhodné vybrat vyšší udírnu, do které nebude problém tyto uzeniny zavěsit. 
Elektrická udírna 

Formy uzení

Při výběru udírny také velmi záleží na druhu uzení, ke kterému má být udírna určena. Nejčastěji se dnes setkáváme s uzením teplým kouřem, které není tak technologicky a časově náročné jako uzení studeným kouřem. Nicméně uzení studeným kouřem nám zajistí výrazně delší trvanlivost uzených potravin. V dnešní době se můžete setkat i s udírnami, ve kterých lze k přípravě potravin použít i pomalé grilování při teplotách kolem 150 °C.

Servis udírny

Na udírny se povětšinou vztahuje záruka 2 roky. Nicméně některý prodejci pro své zákazníky zajišťují jak záruční, tak pozáruční servis na udírny ze své nabídky. Samozřejmostí je pak zajištění náhradních dílů. Možnost servisování udírny u prodejce by měl být jeden z hlavních bodů Vašeho výběru. 

 


Recept: Domácí uzený špek

 
Ingredience: 
1 kg špeku (hřbetní sádlo)
30 g soli
provázky(potravinářský) nebo háčky na zavěšení do udírny dřevěná špejle na propíchnutí špeku
papírové ubrousky
Příprava: 
Špek nakrájejte na rovnoměrné plátky. Kusy masa následně osolte z obou stran, aby byly pokryté celé. Osolené kusy vložte do nádoby a dejte na 14 dní uležet do chladu do lednice. K důkladnějšímu prosolení celého kusu doporučujeme špek po 5 dnech otáčet. Po 14 dnech kousky umyjte vodou a důkladně osušte papírovými ubrousky. Maso připevněte na háčky. Pokud háčky do udírny nemáme, můžete v každém kusu udělat špejlí dírku na provlíknutí provázku. Špejli můžete využít i jako jehlu na prostrčení provázku skrz vytvořený otvor. Vyhřejte si udírnu na 80 °C a dejte do ní kusy špeku. Takto nechte maso udit 5 hodin. Špek doporučujeme podávat s chlebem a nakládanou okurkou.


05.12.2024 | PR
  • GrilyKrby.cz

    Kamenná prodejna s rozlehlým areálem s více jak 100 vystavenými grily a 25 udírnami. Najdete u nás značky Big Green Egg, Napoleon, Campingaz, Pit Boss, Traeger, Borniak, Bradley Smoker, Solo Stove. LotusGrill a spoustu dalších.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444