magazín

Jak na domácí zmrzlinu: Vybíráme zmrzlinovač

Z poctivých surovin a podle vlastní chuti si můžete lahodnou zmrzlinu sami snadno připravit za pomoci zmrzlinovačů. Právě na ně se zaměřila nezávislá spotřebitelská organizace dTest, která vybrané modely podrobila důkladným zkouškám. Jak dlouho si na oblíbenou pochoutku počkáte a vedly si lépe modely s chladicí jednotkou, nebo bez ní?

Do laboratoří dTestu zamířilo 11 přístrojů pro výrobu domácí zmrzliny. Pět z nich bylo vybaveno vlastní chladicí jednotkou, šest nikoliv. Všechny měly za úkol vyrobit vanilkovou zmrzlinu, citronový sorbet a zmražený jogurt. „Semínka vanilky a kůra citronu přitom prověřily, jak si zmrzlinovače poradí s rovnoměrným promícháním směsi. Zmražený jogurt sloužil jako zkouška síly a obratnosti hnětačů. Kromě senzorické kvality ledových dezertů pak odborníci hodnotili i další faktory od bezpečnosti a hlučnosti přístroje přes čas nezbytný pro přípravu po náročnost obsluhy,“ upřesňuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Dokonalá zmrzlina 

Při přípravě zmrzliny si lépe vedly samochladicí přístroje. Ty disponují kompresorem a chladivem a s výrobou zmrzliny si poradí bez pomoci mrazáku. Jde o rozměrnější mašiny a jejich výkon je doprovázen vyšší pořizovací cenou, která se pohybuje až okolo 10 tisíc korun. Zmrzlina, sorbet i zmražený jogurt však odborníky dTestu přesvědčily, a výrazně tak převažovalo nejvyšší, tedy velmi dobré, hodnocení. Jako vysloveně dokonalou popsali zmrzlinu připravenou modely Sage BCI600 The Smart Scoop a De'Longhi ICK 6000 Il Gelataio.

Špatně si nevedly ani zmrzlinovače bez vlastní chladicí jednotky. V jejich případě už však převažovalo spíše dobré hodnocení. U citronového sorbetu byl výkon poloviny testovaných přístrojů oceněn uspokojivě a u modelu Ariete 642 jen dostatečně. Výtky hodnotitelů mířily především ke konzistenci sorbetů, které byly příliš tekuté uprostřed nádoby, zatímco na krajích byly příliš tuhé a přimrzaly.

Obecně pak k výhodám zmrzlinovačů bez chladicí jednotky patří nižší pořizovací cena, která se zpravidla pohybuje od necelých 900 kč do 2 000 Kč. Jejich předností jsou i poměrně malé rozměry. Mají však jeden zásadní limit. Zatímco samochladicí zmrzlinovače zvládají připravit jednu várku zmrzliny za druhou, s jednoduchými zmrzlinovači bez chladicí jednotky nachystáte jen jednu várku denně. Neobejdou se totiž bez mrazáku a extra času potřebného na namrazení nádoby pro přípravu zmrzliny. 

Jak dlouho si počkáte?

Výrobníky zmrzliny mají různou kapacitu, a proto v dTestu hodnotili průměrný čas přípravy v přepočtu na kilogram zmrzliny. „Je zajímavé, že v časech přípravy zmrzliny se obě kategorie zmrzlinovačů nijak výrazně neodlišovaly. Přístroje bez chladicí jednotky i s ní předvedly podobné spektrum výkonů a nemůžeme tvrdit, že by jeden typ byl lepší než druhý,“ říká Hana Hoffmannová a upřesňuje, že „je nutné připomenout, že stroje bez vlastní chladicí jednotky je třeba nejprve namrazit. Návody k použití uvádějí minimálně osm nebo dvanáct hodin mrazení. My jsme během testování mísy mrazili vždy 24 hodin a tuto dobu můžeme jen doporučit.“

Nejrychleji zvládly testované modely připravit zmražený jogurt. Dva modely bez vlastní chladicí jednotky (Steba IC 20 a Klarstein Creamberry 1,5 l) to dokázaly už za 28 minut, zatímco Camry CR 4481 potřeboval 160 minut a za tuto dílčí zkoušku si vysloužil nedostatečnou. Je ovšem třeba upřesnit, že se jedná o zmrzlinovač se specifickým typem chladicí jednotky. Na rozdíl od ostatních testovaných modelů s vlastní chladicí jednotkou neobsahuje chladivo, ale funguje na termoelektrickém principu.

Postřehy z praxe

Samotné použití zmrzlinovačů se v praxi ukázalo jako velmi intuitivní a jednoduché. Problém nebyl ani s dílenským zpracováním testovaných modelů a jejich bezpečností. Horší to bylo s čištěním, za které padlo hned několik dostatečných. Také dostat zmrzlou pochoutku z nádoby zmrzlinovače může být občas pěkný oříšek. „Je důležité používat pouze plastové pomůcky, protože kovové lžičky nebo naběračky by snadno mohly vnitřní stěnu mísy poškrábat a poškodit. U všech námi testovaných samochladicích zmrzlinovačů byla k dispozici vhodná naběračka či špachtle, případně i odměrka. Přístroje bez chladicí jednotky byly ale v některých případech o toto příslušenství ochuzeny,“ konstatuje za dTest Hana Hoffmannová. Při nákupu spotřebiče si tedy ověřte, co přesně je v balení obsaženo.

Pokud jde o spotřebu elektřiny, je u zmrzlinovačů bez vlastní chladicí jednotky zanedbatelná. Většinu práce totiž odvede mrazák. Provoz zmrzlinovačů s integrovanou chladicí jednotkou je z tohoto pohledu náročnější, nicméně v testu v této dílčí zkoušce většina přístrojů obstála a získala dobré hodnocení.

Podrobný postup testu zmrzlinovačů i kompletní výsledky najdete na www.dtest.cz/zmrzlinovace

TIP NA ZÁVĚR: Zmrzlina se dá vyrobit také za pomoci kuchyňského robota, lze-li k němu dokoupit jako příslušenství chladicí misku. Ta se dává do mrazáku. Pořizovací cena chladicí misky pro kuchyňské roboty začíná zhruba na 1 800 korunách.
Pokud si chcete vyzkoušet recepty na mražené dobroty, které byly součástí praktických zkoušek dTestu, budete potřebovat:

 

Na přípravu 600 ml vanilkové zmrzliny:

Ingredience
4 žloutky
150 g cukru
špetku soli
200 ml polotučného mléka
1 vanilkový lusk
200 ml smetany ke šlehání
 

 

Na 600 ml citronového sorbetu:

Ingredience
350 ml vody
150 g cukru
nastrouhanou kůru z 1 citrónu
150 ml čerstvé citrónové šťávy
 

 

Pro výrobu 600 ml zmraženého jogurtu:

Ingredience
500 ml jogurtu
100 g cukru
1 čajová lžička vanilky
3 bílky
Příprava
Nechte nejprve 500 ml jogurtu po dobu minimálně šesti hodin vykapat a zbavit vody. Poté budete potřebovat ještě 100 g cukru, 1 čajovou lžičku vanilky a 3 bílky.

 

19.07.2021 | redakce
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Mlsejte zdravě: RAW dezerty Velikonoční hostina: Pečeme mazanec >>

Související témata

  • Dezerty a sladké
  • Bydlínkova kuchařka
  • Vaření
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Praktická moderní kuchyně

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Dezerty a sladké

  • Červenec voní po levandulových sirupech a džemech

    21.07.2023 - Podnikli jste výlet na levandulovou farmu, nebo vám tyto nádherně...

  • Ochutnejte domácí pistáciovou zmrzlinu

  • Netradiční jahodové džemy

  • Připravte se na sezónu zavařování. Soutěžte o 3 balíčky od značky Labeta

  • Překvapte koledníky velikonočními sušenkami

  • >> všechny články

Bydlínkova kuchařka

  • Jak připravit udírnu na podzimní uzení

    11.09.2023 - Podzimní měsíce přinášejí nejen barevné listí a svěží vzduch, ale...

  • Polévka gazpacho - rajská dobrota

  • Soutěž o sušičku potravin Sencor

  • Pečeme domácí pizzu

  • Co bude dnes k večeři?

  • >> všechny články

Vaření

  • Máte kašel? Připravte si sedmikráskový sirup

    12.05.2023 - Najdeme je snad na každé louce, rostou od února do listopadu. Malé...

  • Jarní očista aneb Recepty na chutná zeleninová jídla

  • Připravujeme se na Velikonoce: Upečte si mazanec

  • Když uzeniny, tak poctivé, doma vyrobené. Ukážeme vám, jak na to

  • Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

  • >> všechny články

Magazín

  • Hledáte blahodárnou energii do každého dne? Stačí dopřát si lázeň ve vlastní vířivce
  • Zateplete strop domu a získejte až 100 000 Kč zpět
  • Spravujte domácnost chytře
  • Soutěž o detektor CO. Září jako měsíc prevence otrav oxidem uhelnatým
  • Quick-Step odhaluje novinky z kolekce Alpha Vinyl
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka
  • Dezerty a sladké

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.