Dokonalá zmrzlina
Špatně si nevedly ani zmrzlinovače bez vlastní chladicí jednotky. V jejich případě už však převažovalo spíše dobré hodnocení. U citronového sorbetu byl výkon poloviny testovaných přístrojů oceněn uspokojivě a u modelu Ariete 642 jen dostatečně. Výtky hodnotitelů mířily především ke konzistenci sorbetů, které byly příliš tekuté uprostřed nádoby, zatímco na krajích byly příliš tuhé a přimrzaly.
Obecně pak k výhodám zmrzlinovačů bez chladicí jednotky patří nižší pořizovací cena, která se zpravidla pohybuje od necelých 900 kč do 2 000 Kč. Jejich předností jsou i poměrně malé rozměry. Mají však jeden zásadní limit. Zatímco samochladicí zmrzlinovače zvládají připravit jednu várku zmrzliny za druhou, s jednoduchými zmrzlinovači bez chladicí jednotky nachystáte jen jednu várku denně. Neobejdou se totiž bez mrazáku a extra času potřebného na namrazení nádoby pro přípravu zmrzliny.
Jak dlouho si počkáte?
Nejrychleji zvládly testované modely připravit zmražený jogurt. Dva modely bez vlastní chladicí jednotky (Steba IC 20 a Klarstein Creamberry 1,5 l) to dokázaly už za 28 minut, zatímco Camry CR 4481 potřeboval 160 minut a za tuto dílčí zkoušku si vysloužil nedostatečnou. Je ovšem třeba upřesnit, že se jedná o zmrzlinovač se specifickým typem chladicí jednotky. Na rozdíl od ostatních testovaných modelů s vlastní chladicí jednotkou neobsahuje chladivo, ale funguje na termoelektrickém principu.
Postřehy z praxe
Pokud jde o spotřebu elektřiny, je u zmrzlinovačů bez vlastní chladicí jednotky zanedbatelná. Většinu práce totiž odvede mrazák. Provoz zmrzlinovačů s integrovanou chladicí jednotkou je z tohoto pohledu náročnější, nicméně v testu v této dílčí zkoušce většina přístrojů obstála a získala dobré hodnocení.
Podrobný postup testu zmrzlinovačů i kompletní výsledky najdete na www.dtest.cz/zmrzlinovace
TIP NA ZÁVĚR: Zmrzlina se dá vyrobit také za pomoci kuchyňského robota, lze-li k němu dokoupit jako příslušenství chladicí misku. Ta se dává do mrazáku. Pořizovací cena chladicí misky pro kuchyňské roboty začíná zhruba na 1 800 korunách.
Na přípravu 600 ml vanilkové zmrzliny:
Ingredience 4 žloutky 150 g cukru špetku soli 200 ml polotučného mléka 1 vanilkový lusk 200 ml smetany ke šlehání |
Na 600 ml citronového sorbetu:
Ingredience 350 ml vody 150 g cukru nastrouhanou kůru z 1 citrónu 150 ml čerstvé citrónové šťávy |
Pro výrobu 600 ml zmraženého jogurtu:
Ingredience 500 ml jogurtu 100 g cukru 1 čajová lžička vanilky 3 bílky |
Příprava Nechte nejprve 500 ml jogurtu po dobu minimálně šesti hodin vykapat a zbavit vody. Poté budete potřebovat ještě 100 g cukru, 1 čajovou lžičku vanilky a 3 bílky. |