téma

Domácí uzení: Na co si dát pozor

Jak se stát mistrem uzení? V první řadě je třeba se vyvarovat některých elementárních chyb.

Domácí udírny jsou v kurzu

Není nad čerstvé a poctivě zpracované uzené. A to platí dvojnásob, zejména pokud je řeč o našem vlastním výtvoru z domácí udírny. Proč bychom se také měli spokojit s kupovaným, když si celkem snadno můžeme doma připravit uzené přesně podle naší chuti. Udírny pro domácí uzení jsou dnes už poměrně běžným doplňkem zahrad, dvorků či garáží. Poptávka po nich razantně vzrostla zejména během koronavirové pandemie, kdy lidé vyhledávali nové zájmy a činnosti, které by jim nucený pobyt doma zpříjemnily. Vedle pečení chleba tedy přišla řada i na první více či méně úspěšné pokusy s uzením. 

 

Podomácku, ale kvalitně

Velmi potěšující zprávou je, že poptávka po kvalitních lokálních či domácích potravinách v České republice stále stoupá, což se rovněž projevuje i na rostoucí popularitě udíren. Začátečníci čím dál častěji sází na pohodlné uzení v digitálních elektrických udírnách, které si dnes už může dovolit v podstatě každý. Ať už se však spokojíte s vlastní podomácku vyrobenou nebo dáte přednost profesionální udírně s inovativními vychytávkami, je třeba se držet několika základních pravidel uzení. Některé přešlapy za vás totiž nevyřeší ani ta sebe chytřejší udírna a každého kousku pokaženého masa nebo sýru je přece jenom věčná škoda. 
 

Čeho se vyvarovat

Nejčastějším problémem, který doprovází mnohé pokusy o uzení, je přemíra dehtu, který se usazuje na potravinách a je navíc považován za nebezpečný karcinom. Výsledkem je maso černé jako bota, které příliš nenadchne svým zjevem a ani nakyslou chutí. Tento nežádoucí jev je nejčastěji způsoben špatným technologickým postupem už na počátku uzení. V první řadě vždy dbejte na použití kvalitního a suchého paliva. Dle typu udírny můžete vsadit třeba na štěpku, brikety nebo pelety. U polínek je pak vždycky lepší předem zbavit dřevo kůry. 



Co se týče samotného masa nebo klobás, nezapomeňte je nejprve dokonale osušit. To platí i pro nakládaná masa. Čím vlhčí je masný výrobek na začátku uzení, tím horší je pak jeho výsledná kvalita. Po osušení uložíme potraviny do udírny a necháme je bez kouře vytemperovat k provozní teplotě. Při uzení studeným kouřem není nezbytně nutné pouštět kouř při plné intenzitě po celou dobu uzení. Zejména u domácích udíren pak představuje jednu z častých příčin nadbytečné tvorby dehtu také nedostatečný odtah kouře.



Kýžená barva, o kterou bychom se měli u našeho vyuzeného masa vždy snažit, je jemně nahnědlá, v případě klobás zlatohnědá. Nikdy však černá.
11.04.2022 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
  • GrilyKrby.cz

    GrilyKrby.cz

    Kamenná prodejna s rozlehlým areálem s více jak 100 vystavenými grily a 25 udírnami. Najdete u nás značky Big Green Egg, Napoleon, Campingaz, Pit Boss, Traeger, Borniak, Bradley Smoker, Solo Stove. LotusGrill a spoustu dalších.

<< Musaka - řecká inspirace Pohanková sekaná s přílohou z červené řepy >>

Související témata

  • Vaření
  • Pokrmy z masa a ryb
  • Poradna
  • Rady kutilům
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Téma
Odebírat
newsletter
GrilyKrby.cz

GrilyKrby.cz

Vaření

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • >> všechny články

Pokrmy z masa a ryb

  • Připravte si steak jako z prvotřídní restaurace

    15.08.2025 - Správně připravený steak potěší vaše smysly. Abyste si ho však...

  • Recept, který voní létem: Cukeťák

  • Objevte japonské rýžové sendviče onigirazu

  • Zapomenuté poklady české kuchyně: 3 tradiční recepty podle Pepy Nemravy, které si znovu zamilujete

  • Recept: Domácí uzený salám se sýrem

  • >> všechny články

Poradna

  • Radíme: Jak na hlasité sousedy

    14.11.2025 - Hluk od sousedů dokáže znepříjemnit bydlení a narušit spánek i pohodu...

  • Rozhovor: Jak postupovat v boji s hlukem v bytovém domě

  • Jak prosvětlit tmavou chodbu bez oken? Pomůže světlovod

  • Koupí a instalací to nekončí. Jak se správně starat o vaši klimatizaci

  • 5 tipů, jak si udělat víkendový reset v pohodlí domova

  • >> všechny články

Magazín

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost
  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka
  • Pokrmy z masa a ryb

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.