Domácí uzení: Na co si dát pozor

Jak se stát mistrem uzení? V první řadě je třeba se vyvarovat některých elementárních chyb.

Domácí udírny jsou v kurzu

Není nad čerstvé a poctivě zpracované uzené. A to platí dvojnásob, zejména pokud je řeč o našem vlastním výtvoru z domácí udírny. Proč bychom se také měli spokojit s kupovaným, když si celkem snadno můžeme doma připravit uzené přesně podle naší chuti. Udírny pro domácí uzení jsou dnes už poměrně běžným doplňkem zahrad, dvorků či garáží. Poptávka po nich razantně vzrostla zejména během koronavirové pandemie, kdy lidé vyhledávali nové zájmy a činnosti, které by jim nucený pobyt doma zpříjemnily. Vedle pečení chleba tedy přišla řada i na první více či méně úspěšné pokusy s uzením. 

 

Podomácku, ale kvalitně

Velmi potěšující zprávou je, že poptávka po kvalitních lokálních či domácích potravinách v České republice stále stoupá, což se rovněž projevuje i na rostoucí popularitě udíren. Začátečníci čím dál častěji sází na pohodlné uzení v digitálních elektrických udírnách, které si dnes už může dovolit v podstatě každý. Ať už se však spokojíte s vlastní podomácku vyrobenou nebo dáte přednost profesionální udírně s inovativními vychytávkami, je třeba se držet několika základních pravidel uzení. Některé přešlapy za vás totiž nevyřeší ani ta sebe chytřejší udírna a každého kousku pokaženého masa nebo sýru je přece jenom věčná škoda. 
 

Čeho se vyvarovat

Nejčastějším problémem, který doprovází mnohé pokusy o uzení, je přemíra dehtu, který se usazuje na potravinách a je navíc považován za nebezpečný karcinom. Výsledkem je maso černé jako bota, které příliš nenadchne svým zjevem a ani nakyslou chutí. Tento nežádoucí jev je nejčastěji způsoben špatným technologickým postupem už na počátku uzení. V první řadě vždy dbejte na použití kvalitního a suchého paliva. Dle typu udírny můžete vsadit třeba na štěpku, brikety nebo pelety. U polínek je pak vždycky lepší předem zbavit dřevo kůry. 



Co se týče samotného masa nebo klobás, nezapomeňte je nejprve dokonale osušit. To platí i pro nakládaná masa. Čím vlhčí je masný výrobek na začátku uzení, tím horší je pak jeho výsledná kvalita. Po osušení uložíme potraviny do udírny a necháme je bez kouře vytemperovat k provozní teplotě. Při uzení studeným kouřem není nezbytně nutné pouštět kouř při plné intenzitě po celou dobu uzení. Zejména u domácích udíren pak představuje jednu z častých příčin nadbytečné tvorby dehtu také nedostatečný odtah kouře.



Kýžená barva, o kterou bychom se měli u našeho vyuzeného masa vždy snažit, je jemně nahnědlá, v případě klobás zlatohnědá. Nikdy však černá.
11.04.2022 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • GrilyKrby.cz

    Kamenná prodejna s více jak 80 vystavenými grily a 25 udírnami. Najdete u nás značky Weber,  Campingaz, Napoleon, Pit Boss, Borniak,  Bradley Smoker, Outdoorchef  a spoustu dalších.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444