recepty

Citronové brambory

Řecká kuchyně se bez citronů neobejde, citronová šťáva se používá při přípravě mnoha zdejších lahodných pokrmů. Úprava řeckých pochoutek je přitom většinou velmi jednoduchá, což platí i pro tyto vynikající pečené brambory.

Ingredience
kvalitní brambory, varný typ B (na jeden velký plech cca 1 kg)
šťáva z jednoho až dvou citronů
1 stroužek jemně utřeného česneku
sůl
olivový olej
oregano či jiné sušené nebo čersvé bylinky

Postup
Okrájené brambory rozkrájíme na půlměsíčky, osušíme v čisté utěrce a v míse důkladně promícháme se solí, česnekem a citronovou šťávou. Pak je rozložíme na pečící papír na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě, až se na nich vytvoří křupavá zlatá kůrka. 



Nakonec ještě hodně horké, posypeme bylinkami. Původní řecký recept doporučuje samozřejmě oregano. Můžeme ale použít bylinky podle chuti a možností - čerstvé nasekáme, suché pečlivě rozetřeme v dlani. Vhodná je i čerstvá zelená cibulka. Citronové brambory podáváme jako samostatný pokrm s oblíbeným salátem nebo jako přílohu k minutkám či pečeným masům.


Chcete se dovědět více o užitečnosti brambor v našem jídelníčku? Přečtěte si o nich zajímavý článek, ve kterém najdete i další bramborové recepty:
Brambory jsou důležitou složkou potravy
10.07.2013 | Svatava Morávková
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Bulgur s mangoldem a rajčaty Grilované papriky na dva způsoby >>

Související témata

  • Zeleninová a bezmasá jídla
  • Bydlínkova kuchařka
  • Vaření
  • Bydlení.cz představuje

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Zeleninová a bezmasá jídla

  • Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

    27.01.2023 - Ať už chcete maso omezit, nebo vám přijde návštěva, která masu...

  • Sváteční pohoštění: Houbový kuba

  • Stufato s krůtím masem a polentou

  • Zelí kvašené ve sklenicích

  • Polévka gazpacho - rajská dobrota

  • >> všechny články

Bydlínkova kuchařka

  • Co z červené řepy? Rychlý boršč

    20.01.2023 - Tento boršč připravíte snadno a rychle. Chutná malinko odlišně než...

  • Připravte si dokonalé čokoládové lanýže s espressem

  • Tříkrálová bábovka. Kdo najde minci?

  • Silvestrovské pohoštění: Domácí paštika s trhacím chlebem

  • Upečte si estonský kringel nebo trdelníky

  • >> všechny články

Vaření

  • Našli jste pod stromečkem výrobník perlivé vody? Máme pro vás tipy, jak ho používat k maximální spokojenosti

    18.01.2023 - Přinesl vám Ježíšek pod stromeček i výrobník perlivé vody od...

  • Vánoční tip: Knihy, které mi dělají radost

  • Soutěž: Doušek se správnou teplotou vždy a všude

  • Česnek je zelenina, léčivá rostlina i prastaré koření

  • Pusťte do kuchyně páru. Pomůže vám při přípravě jídel i při čištění trouby

  • >> všechny články

Magazín

  • Jakou roli hraje a bude hrát 3D tisk ve stavebnictví?
  • Květiny v zimním interiéru: Hvězdník znáte pod nesprávným názvem amarylis
  • Našli jste pod stromečkem výrobník perlivé vody? Máme pro vás tipy, jak ho používat k maximální spokojenosti
  • Připravte si dokonalé čokoládové lanýže s espressem
  • Co nesmí chybět v útulném a praktickém obývacím pokoji
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka
  • Zeleninová a bezmasá jídla

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.