magazín

Brambory jsou důležitou složkou potravy

Kdyby Evropané nepoznali brambory, existovali by asi na hranici podvýživy. O přesném datu, kdy se první brambory v Evropě objevily a kterému mořeplavci za tuto plodinu vděčíme, se mohou odborníci přít. My jedlíci a milovníci brambor se spokojíme s informací, že to bylo mezi lety 1540 a 1570. Ano, při jedné výpravě v Kolumbii někdy v letech 1535– 1537 jejich hlízy našel a popsal Julian de Castelianos.

Jako první poznali brambory Španělé a Angličané, poté se brambory zabydlely v Irsku. Statě o způsobu jejich pěstování a o jejich využitelnosti zveřejnili Francouzi v roce 1789.

Do českých zemí je v polovině 18. století zavedli irští františkáni. Brambory se nakonec rozšířily po celé Evropě. Lidé poznali, že je mohou chránit před hladomorem. Zjistili, že rostou v nejchudší půdě, že jsou odolné proti dešti, krupobití i slunci a že je lze dobře skladovat. Dokud jsou brambory, není hlad, říkalo se dříve.

Tato základní potravina je však pokrmem velmi hodnotným. Při obvyklém zastoupení brambor v potravě kryjí brambory člověku 70 % draslíku, 20 % železa, 20 % hořčíku, 15 % fosforu a 50 % roční potřeby vápníku. (Draslík je významná složka pro udržení tzv. vodní rovnováhy v organismu.) Brambory dále obsahují sacharidy, a to ve formě čistého škrobu, rostlinné bílkoviny, jejichž podíl není velký, ale je hodnotný, závažný je i obsah vitaminů A, B1 a vitaminu C.

Brambory jsou poměrně nízkokalorické, proto je při přípravě pokrmů zapotřebí rozličně je doplňovat. Uvařit je není umění, ale přesto musíme dodržet několik důležitých pravidel, abychom omezili ztrátu výživných látek a vitaminů. To základní je, že je loupeme těsně před vařením a vkládáme do vroucí vody s dostatečným množstvím kmínu. Uvařené brambory jíme ihned, dlouhým stáním ztrácejí na chuti. Chutných a zajímavých pokrmů připravených z brambor nebo takových, jichž jsou brambory součástí, existují na světě stovky, už proto, že brambory můžeme vařit, smažit, péct, opékat i zapékat, že je lze snadno kombinovat, s masem, uzeninami, zeleninami a zdůraznit jejich potenciál použitím mnoha druhů koření.
Plněné zapečené brambory

5 velkých brambor, 60 g másla, 1 vejce, sůl, 1 lžíce pažitky, 200 g uzeného masa (nebo salámu), 6 lžic smetany, olej

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a vydlabeme. Máslo utřeme do pěny, přidáme vejce a sůl spolu s vnitřkem brambory, pažitku nadrobno rozsekanou a kostičky uzeného masa. Promícháme, zjemníme smetanou, podle chuti přikořeníme. Hmotou plníme vydlabané brambory. Každou zabalíme do olejem potřeného alobalu a v předehřáté troubě zapékáme asi 15 min.

Švýcarské rösti

1 kg brambor, cibule, olej, kousek nadrobno nakrájené uzeniny (nemusí být)

Brambory uvařené den předem oloupeme a nahrubo nastrouháme. Opatrně je promícháme s nakrájenou cibulí a uzeninou, rozprostřeme na velkou pánev a z obou stran opečeme na tuku. Vyklopíme na podnos a rozkrájíme na porce. Podáváme se salátem.
bydlinekOdkud se vzal název brambory?

Protože slovo brambory znělo Bydlínkovi podobně jako Branibory, obstaral si etymologický slovník českého jazyka, ve kterém se pídil po jeho původu. Ke svému překvapení se dočetl, že slovo brambor znamená vlastně plodina z Branibor. I hornolužicky se prý řekne „brambor“. Dále slovník uvádí, že rumunština má slovo brandebúrca, to jsou vlastně opět Branibory – Brandenburg. A v našich nářečích máme pro pojmenování brambor ještě slova bandory i bandury, lidově se také říká erteple, zemáky i „zemská jablka“. Ano, ano, vzpomněl si Bydlínek, to já vím, to já znám, o jablkách zemských a jablkách stromových hovoříval strýc z Olomouce, když jsem u něj býval o prázdninách. Tak teď už je mi to jasnější, říká si teď spokojeně.
17.04.2009 | Jitka Skorkovská
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Čtení o dobrém jídle Keramické nože v moderní kuchyni >>

Související témata

  • Vaření
  • Zahrada a pěstitelství
  • Magazín

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Vaření

  • Co bude dnes k večeři?

    19.05.2023 - Lámete si hlavu, co připravit rodině k večeři? Nechte se inspirovat...

  • Připravte se na sezónu zavařování. Soutěžte o 3 balíčky od značky Labeta

  • Máte kašel? Připravte si sedmikráskový sirup

  • Jarní očista aneb Recepty na chutná zeleninová jídla

  • Překvapte koledníky velikonočními sušenkami

  • >> všechny články

Zahrada a pěstitelství

  • Jak se zbavit hraboše polního

    05.05.2023 - Hraboši polní jsou velmi aktivní hlodavci, kteří se živí rostlinami....

  • Jak na muškáty: Důležité tipy pro výsadbu a péči

  • Flotila pomocníků na trávu: benzin, elektrika, AKU i roboti

  • Umělá tráva: Nový trend v domácnosti i na zahradách

  • Zahrady se začínají probouzet. Vdechněte jim nový život

  • >> všechny články

Magazín

  • Vyhrajte sedací vak Smartdeco
  • Klidná dovolená s chytrým zámkem NUKI Smart Lock
  • Díky tvárnicím Ytong Lambda YQ je v rodinném domě během celého roku příjemné klima
  • Nová Unica: krásné vypínače, rámečky i vychytávky osvěží váš interiér
  • Dětské chytré hodinky - vyplatí se je koupit? Které vybrat?
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Hobby a zahrada
  • Vaření

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.