Citronové brambory

Řecká kuchyně se bez citronů neobejde, citronová šťáva se používá při přípravě mnoha zdejších lahodných pokrmů. Úprava řeckých pochoutek je přitom většinou velmi jednoduchá, což platí i pro tyto vynikající pečené brambory.

Ingredience
kvalitní brambory, varný typ B (na jeden velký plech cca 1 kg)
šťáva z jednoho až dvou citronů
1 stroužek jemně utřeného česneku
sůl
olivový olej
oregano či jiné sušené nebo čersvé bylinky

Postup
Okrájené brambory rozkrájíme na půlměsíčky, osušíme v čisté utěrce a v míse důkladně promícháme se solí, česnekem a citronovou šťávou. Pak je rozložíme na pečící papír na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě, až se na nich vytvoří křupavá zlatá kůrka. 



Nakonec ještě hodně horké, posypeme bylinkami. Původní řecký recept doporučuje samozřejmě oregano. Můžeme ale použít bylinky podle chuti a možností - čerstvé nasekáme, suché pečlivě rozetřeme v dlani. Vhodná je i čerstvá zelená cibulka. Citronové brambory podáváme jako samostatný pokrm s oblíbeným salátem nebo jako přílohu k minutkám či pečeným masům.


Chcete se dovědět více o užitečnosti brambor v našem jídelníčku? Přečtěte si o nich zajímavý článek, ve kterém najdete i další bramborové recepty:
10.07.2013 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444