Crème caramel

Crème caramel rozhodně vyzkoušejte! Jde o jemný, krémový dezert ochucený citrónovou kůrou a skořicí. Pokrm, který by měl každý z nás přidat do svého repertoáru, je obdobou jiné francouzské klasiky - Crème brûlée. Je ale jednodušší, a přitom neskutečně efektní. Připravuje se v malých mističkách a je stejně lahodný jako úchvatný.

Na 5 porcí si připravte:

  • 300 ml mléka
  • kůru z citronu
  • kůru z pomeranče
  • 4 žloutky
  • 110 g cukru krystal
  • 200 ml smetany
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1 kus skořicové kůry
  • 1 vanilkový lusk

Příprava 

  1. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a hrotem nože vyjměte semínka. Nastrouhejte najemno kůru z poloviny citronu a pomeranče – vyberte chemicky neošetřené plody a kůru důkladně omyjte.
  2. Smíchejte mléko a smetanu ke šlehání. Směs nalijte do rendlíku a přidejte vanilkový lusk zbavený semínek, celou skořici a kůru z citronu a pomeranče.
  3. Ingredience zvolna ohřejte na plotně. Jakmile začne směs vřít, snižte teplotu a vařte na mírném plamenu dalších pět minut. Sundejte rendlík z plotny, směs sceďte a nechejte vychladnout.
  4. Oddělte bílky a žloutky. Smíchejte žloutky s cukrem a asi pět minut šlehejte.
  5. Přidejte do zpěněné směsi kukuřičný škrob a dobře promíchejte. Pak pomalu přidávejte směs mléka a smetany ke šlehání a neustále míchejte.
  6. Nalijte do keramických nebo skleněných formiček a zakryjte alobalem. 
  7. Formičky vložte do hlubokého pekáče tak, aby se nedotýkaly a opatrně přeneste do vyhřáté trouby.
  8. Jestli máte parní troubu, máte vyhráno – pečte asi 50 minut při 100 °C a nejvyšší míře páry. Pokud parní troubu nemáte, je třeba pekáč vložit do vyhřáté trouby a opatrně do něj nalít horkou vodu, tak, aby dosahovala až do výše směsi v miskách, ale do misek se nedostala. Poté pečte při zapnuté spodní spirále s ventilátorem při 150 °C po dobu 50-60 minut.
  9. Hotový Crème caramel nechte vychladnout na pokojovou teplotu a následně vložte na pár hodin do lednice. Vychlazený dezert podávejte rovnou v mističkách.


Tip na skvělou kombinovanou parní troubu! 

Vestavná parní trouba Gorenje BCS798S24X o objemu 73 l v energetické třídě A+ je opravdový přeborník na chutné a zdravé jídlo, které dovede připravit mnoha technikami. Umožňuje nejen vaření v páře bez nežádoucích kapek vody, ale používá také suché teplo, a oba postupy umí kombinovat; je samozřejmě vybavená i grilem. Zvládne proto dušení, pečení, grilování, pražení, opékání, blanšírování, pošírování i přípravu jídel metodou sous-vide. Má jedinečný klenutý tvar inspirovaný tradičními kamny na dřevo. Tento tvar umožňuje horkému vzduchu volně a rovnoměrně proudit okolo připravovaného jídla a v kombinaci se speciálním ventilačním systémem MultiFlow 360˚ poskytuje něco opravdu výjimečného – možnost péct až na pěti plechách najednou bez smíchaní vůní a chutí připravovaných pokrmů. Má plně automatizované pečení s více než 80 recepty a programovací modul ProCook s přednastavenými programy a funkcemi. Má i termosondu pro pečení masa. O čistotu se postará parní čisticí funkce AquaClean, odvápnění probíhá automaticky. Doporučená cena je 26 990 Kč.

Více informací: cz.gorenje.com

Tržiště zpráv | 06.12.2023

Tweet

Související témata

  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Dezerty a sladké
  • Bydlínkova kuchařka
  • Vybavení kuchyní
  • Praktická moderní kuchyně
  • Gorenje

    Gorenje

    Jednodušší, příjemnější a méně komplikovaný život s každým výrobkem Gorenje. Tato jasná vize umožnila firmě, která vznikla v roce 1950 jako malá dílna v idylické vesnici Gorenje ve Slovinsku přerůst během sedmi desetiletí v nadnárodní společnost a renomovanou mezinárodní značku. Dnes je Gorenje jedním z největších mezinárodních výrobců malých i velkých domácích spotřebičů s výjimečným designem a skvělými funkcemi s přítomností ve více než 90 zemích na celém světě. Spotřebiče Gorenje jsou natolik praktické a intuitivně ovladatelné, že můžete směle použít rčení, které nejspíš doma často slýcháváte: ono SE TO udělá.

Odebírat
newsletter
Gorenje

Gorenje

Domácí spotřebiče a elektronika

  • Adventní soutěž se SodaStream: Vyhrajte stylovou termolahev a sirupy

    12.12.2025 - Hledáte dárek, který potěší celou rodinu – nebo chcete udělat...

  • Vánoční výběr pro nejnáročnější: Tipy na nejluxusnější dárky pro fajnšmekry

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost

  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Vyhrajte bezdrátová sluchátka

  • Velká vánoční soutěž 2025

  • >> všechny články

Dezerty a sladké

  • Vánočka podle Viki

    11.12.2025 - Fitness trenérka a nutriční koučka Viki dokazuje, že zdravý životní...

  • Hrajte o vánoční překvapení Dr. Oetker

  • Hrníčková mramorová bábovka: Klasika, která nikdy nezklame

  • Masopustní koblihy Pepy Nemravy

  • Honza peče cukroví: Vánoční vosí koule

  • >> všechny články

Bydlínkova kuchařka

  • Vaječný likér podle Paťa z Hell’s Kitchen

    15.12.2025 - Paťo Kolár, výrazná osobnost soutěže Hell’s Kitchen, milovník...

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

  • Houbová sezóna je tu. Vyzkoušejte jednoduchý houbový pekáček

  • Cuketový krém podle Pepy Nemravy

  • Připravte si steak jako z prvotřídní restaurace

  • >> všechny články

Tržiště zpráv

  • Jaké chyby dělají lidé při sestavování vánočního stromku?

    Když člověk doma rozbalí nový vánoční stromek, často očekává dokonalý výsledek během pár minut. Jenže realita občas dopadne...

  • Teplo a chlad jako lék: Jak kontrastní terapie posiluje tělo, mysl i imunitu
  • Pozorování ptáků v zimě: Vybíráme dalekohled
  • Nový vodní fan coil Panasonic FK1: vytápí, chladí a zároveň zlepšuje kvalitu vzduchu
  • Kouzlo vánočních hodů: Jak proměnit sváteční tabuli v nezapomenutelný zážitek
  • Domácí lojové koule: proč a jak je vyrábět, aby ptákům skutečně pomohly
  • Chcete si pořídit domácího mazlíčka, ale trpíte alergií? S moderními čističkami vzduchu už se nebudete muset omezovat
  • Tipy na vánoční dárky: Darujte svým blízkým kvalitní spánek
  • Ladné křivky, nekonečné možnosti: objevte nové porcelánové obklady KATY PATY
  • Bezmála sto škol z 8 zemí Evropy se utká o titul elektrotechnický projekt roku
  • Sháníte vánoční dárky na poslední chvíli? Inspirujte se našimi tipy, které vašim nejbližším zaručeně udělají radost
  • Realitní portál Realfree.cz mění cestu k bydlení ve městě
  • Modulární školy a školky umožňují městům, obcím i soukromníkům adaptabilní řešení školských zařízení
  • 5 tipů na bezdrátové zvonky s elegantním designem
  • Dřevěné stavby venku: jak z pergoly, terasy či přístřešku udělat chloubu domu
  • Ohlédnutí za prvním ročníkem Klobásobraní v Tachlovicích
  • Klenot v interiéru: Matějovský a Preciosa představují limitovanou edici sametových povlaků zdobených českým křišťálem
  • Nejčastější chyby při výběru nebo montáži interiérových dveří. Na co si dát pozor?
  • Bezpečná střecha v pěti vrstvách: když každý detail hraje svou roli
  • Zimní pohodlí: Sleva 20 % na jersey prostěradla Matějovský
  • Zimní proměny domova: Jak snadno zrenovovat dlaždice, nábytek i dekorace pomocí barev a sprejů
  • >> všechny zprávy

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Tržiště zpráv

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.