magazín

Petržel je vynikající zelenina i léčivka

Petržel (Petroselinum) je dnes již nepostradatelná zelenina. Ale ještě dříve než se dostala do kuchyně, našla si cestu do zelené lékárny. Byla známa už antickým národům nejen jako koření, ale dokonce i jako symbol radosti.

Petržel obsahuje éterický a tučný olej, klihovité kyselé vápno a hořčinu. Její listy příjemně chutnají, její semeno zvyšuje vylučování moči. Stejně tak působí i čaj z kořínků při vodnatelnosti a kaméncích močového měchýře, jelikož dráždí ledviny. Proto je petržel také samozřejmou součástí urologických čajů. Jelikož však silice apiol a myristicin kromě toho vyvolávají také stahy dělohy a vedou k jejímu překrvení a k překrvení zažívacího traktu, není radno užívat větší dávky takového čaje v době gravidity.

V kuchyni tvoří petržel základ mnoha polévek. Používat bychom ji však měli nejlépe čerstvou. Ve všech svých částech obsahuje také vápník, fosfor, hořčík, draslík a mangan. Listová petržel má v nati až 200 mg vitaminu C ve 100 g, karotén, flavonoidy, silici, mnoho železa a hořčíku. Má antibakteriální vlastnosti. Kořen má sice vitaminu C o tři čtvrtiny méně, než listy, ale obsahuje také vitaminy B1, B2 a PP. Petrželovou nať bychom měli konzumovat denně alespoň v množství, které nabereme na polévkovou lžíci.

Všechny konvariety petržele, tj. petržel kadeřavá, listová a kořenová jsou dvouleté rostliny, které lze ve výživné hlinité půdě snadno pěstovat. Semena rostliny nakupujeme koncem zimy, protože o zelené koření je velký zájem. Na záhon sejeme petržel již v březnu. V prvním roce  rostlina vytváří listovou růžici jednoduše vykrajovaných nebo kadeřavých listů, které, ač je budeme často řezat, vždy dorostou. Ve druhém roce rostlina opět obrazí, začne vytvářet slabě vonící bělozelené květy a zastavuje růst listů.

Kadeřavou petržel používáme především k dekoračním účelům, hladkolistá má pikantnější chuť a je rozšířenější.
bydlinekKrál, který miloval zeleninu

Těžiště obliby i produkce této byliny je na evropském kontinentě ve střední Evropě. Původně rostla petržel v celém Středozemí ve skalnatých a hornatých terénech a zprvu byla jen sbírána. Zásadní obrat v jejím pěstování nastal za vlády Karla Velikého (742–814), kterému můžeme připsat lví podíl na jejím rozšíření. Tento vladař měl mimořádné pochopení pro zeleninu. Nařídil prý proto i pěstování petržele  hned u svého sídla. V 16. století se pěstování petržele rozšířilo i do Anglie, později též do zámoří. České pojmenování „petržel“ je vlastně zvukovou verzí latinského názvu petroselinum, který však má svůj původ v řečtině. Staří Čechové hovořili o petruželi.
Nať i kořen petržele najdou uplatnění v mnoha jídlech, z nichž jedno si můžete připravit podle našeho receptu:

Slepice nebo kuře s petrželovou omáčkou a knedlíčky

Slepici nebo kuře uvaříme s kořenovou zeleninou.

Omáčku připravíme ze 7 dkg másla a mouky. Jíšku zalijeme drůbežím vývarem a do ní vložíme nadrobno nasekanou petržel. Do hotové omáčky zavařujeme petrželové knedlíčky.

Knedlíčky: Na drobné kostky nakrájíme 3 rohlíky, pokropíme mlékem, nasypeme nasekanou zelenou petrželku, rozklepneme 2 vajíčka a vmícháme 1 kávovou lžičku hladké mouky, podle potřeby můžeme přidat trochu strouhanky na zahuštění.. Osolíme, vše dobře zamícháme a na prkénku posypaném strouhanou houskou tvoříme malé knedlíčky. Omáčku uvedeme do varu a zavařujeme knedlíčky po dobu asi 5 minut. Z uvedeného množství utvoříme asi 18 knedlíčků.
16.09.2022 | Jitka Skorkovská
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Údržba domova pomocí moderních nanotechnologií Skateboard či koloběžka? >>

Související témata

  • Hobby a zahrada
  • Vaření
  • Bydlínkova kuchařka
  • Zahrada a pěstitelství
  • Pokrmy z masa a ryb
  • Magazín

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Partner sekce

  • HORNBACH

    Široká nabídka kvalitních produktů pro dům i zahradu.

Hobby a zahrada

  • Velká vánoční soutěž 2022

    16.12.2022 - Opět můžete do Velké vánoční soutěže zasílat vaše fotografie s...

  • Schází vám úložný prostor na zahradě? Zahradní domek je řešením

  • Vánoční světýlka? Smarty.cz vás v tom nenechá

  • Soutěž: Kvalitní obojek a vodítko s Harry Potterem, Minnie či Batmanem? Žádný problém!

  • Česnek je zelenina, léčivá rostlina i prastaré koření

  • >> všechny články

Vaření

  • Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

    27.01.2023 - Ať už chcete maso omezit, nebo vám přijde návštěva, která masu...

  • Co z červené řepy? Rychlý boršč

  • Našli jste pod stromečkem výrobník perlivé vody? Máme pro vás tipy, jak ho používat k maximální spokojenosti

  • Připravte si dokonalé čokoládové lanýže s espressem

  • Tříkrálová bábovka. Kdo najde minci?

  • >> všechny články

Bydlínkova kuchařka

  • Silvestrovské pohoštění: Domácí paštika s trhacím chlebem

    29.12.2022 - K silvestrovskému veselí patří pohoštění. Klasické obložené...

  • Sváteční pohoštění: Houbový kuba

  • Upečte si estonský kringel nebo trdelníky

  • Vánoční tip: Knihy, které mi dělají radost

  • Stufato s krůtím masem a polentou

  • >> všechny články

Magazín

  • Na Den zeber odpad z přírody seber
  • Feng Shui jako životní filosofie
  • Zatočte s plísněmi v interiéru
  • Vyhrajte pořádnou střechu zdarma
  • Jakou roli hraje a bude hrát 3D tisk ve stavebnictví?
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Hobby a zahrada

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.