magazín

Extáze chutí: Objevte nové způsoby dochucování jídel

Není nic lepšího, než se nechat unést do světa kulinářského umění – navíc když můžete experimentovat a objevovat nové způsoby jak dochutit pokrmy! Připravte se na gastronomické inovace, které vám umožní obohatit vaření a rozšířit svůj kořenící repertoár. Fantazie se meze nekladou! Pojďte s námi objevit nové možnosti, čím dochutit jídla pro sebe i své blízké, která budou nejen lahodná, ale i výživná.

Fermentace hravě doma

Fermentace (kvašení) se stává stále populárnějším způsobem dochucování jídel. A proč fermentovat potraviny, když je mohu zakoupit už hotové v obchodě? Jednou z nevýhod zakoupených potravin je jejich pasterizace, která může zničit cenné živiny. Díky domácímu fermentování ale žádné výživné látky ani chuť z potravin neztratíte. Ty zůstanou zdravé a chutné – ideální k dochucení vašich pokrmů. Fermentované potraviny kromě zvýšené výživové hodnoty a delší doby trvanlivosti, vylepšují chuť jídel nebo prospívají trávení. Díky bohatství mikroorganismů, vitamínů, minerálů a probiotických látek podporují zdraví, obnovují střevní mikrobiom a posilují obranyschopnost organismu jako přirozená probiotika.

Tip šéfkuchaře: Skvěle se dá fermentovat třeba zelí, rajčata i houby, ale můžete se pustit do jogurtů i sýrů. Těmito přísadami pak hravě dochutíte každé jídlo. Inovační potravinou k fermentaci se v poslední době stala kombucha, oblíbená díky svým výjimečným chutím, vitamínům i minerálům, a také pozitivním zdravotním přínosům.

Čas zdarma ve skleničce: kořenící pasty

Pokud si tolik nevěříte na domácí vyrábění ochucovadel, jistě vás nadchne revoluční novinka na trhu. Kořenící pasty od Podravky pozdvihnou vaše vaření na zcela novou úroveň a zároveň ušetří spoustu času. Jsou totiž vyrobeny z kvalitních surovin s vysokým obsahem zeleniny a na čistě přírodní bázi bez umělých aromat, konzervantů a lepku. Ocení je tak nejen lidé s potravinovými intolerancemi, ale také vegani nebo maminky s dětmi. S cibulovou, zeleninovou a česnekovou variantou můžete připravit spousty pokrmů. Navíc si ušetříte spoustu času u plotny, pasty dokonale nahradí například krájení cibule nebo loupání česneku.

Tipy šéfkuchaře: Se zeleninovou pastou zintenzivněte chuť i aroma polévek, na které je nyní ten správný čas. Zeleninová je ale ideální i na přípravu kuřecích rolek – smíchejte ji s jemně nakrájenou zeleninou a rovnoměrně rozetřete na maso. Cibulovou určitě využijí milovníci omáček – použijte ji jako základní složku pro rajskou nebo guláš. Pokud jste milovníci snídaní, vyzkoušejte ji do klasických míchaných vajec. S česnekovou pastou si pak můžete připravit marinádu a v domácím grilu ugrilovat maso, ryby i zeleninu. 



Alternativní dochucovadla mají v kuchyni zelenou

V dnešní době stále více lidí upřednostňuje rostlinné alternativy k masu a mléčným výrobkům. Tento trend vede ke značnému posunu ve světě gastronomie, především pokud jde o dochucování. Inovace ve využívání rostlinných omáček a tuků otevírá nové možnosti pro kreativitu a experimentování. Nebojte se a zkuste nahradit běžně používaná dochucovadla například za sójové či rýžové mléko, tofu, dýňový či avokádový olej a vneste tak inovace do vašich jídelníčků. Slibujeme, že tím potěšíte nejen vaše zdraví a chuťové buňky, ale také planetu.

Tip šéfkuchaře: Rostlinné omáčky se staly populární náhradou za tradiční masové. Zkuste nahradit klasickou rajskou omáčku či hovězí guláš za avokádovou omáčku s těstovinami, nejlépe připravenou na avokádovém oleji. Tento pokrm je totiž vynikajícím příkladem toho, jak lze dosáhnout bohatého jídla na živiny i chuť bez použití masa nebo mléčných výrobků.
 

Káva jakožto nová bylinka na vaření

Probádejte chutě bylinek skrz naskrz a zkuste kromě těch tradičních použít do jídel ty léčivé. Zaexperimentovat můžete také se sušenými květinami či jejich esencemi nebo s kávou či kakaem. Léčivé bylinky slouží jako nositelé chuti, častokrát nahrazují sůl, zároveň mají blahodárně účinky na naše zdraví. Například kurkuma je známá pro své protizánětlivé vlastnosti, tymián působí dezinfekčně a badyán zmírňuje příznaky revmatu i zklidňuje žaludek po jídle. Sušené květiny a esence z nich se kromě čajů stávají populárními kořenícími ingrediencemi i v gastronomii, a to nejen kvůli jejich příjemnému květinovému aroma, ale také léčivým účinkům. Neposlední tajnou kořenící přísadou špičkových kuchařů na maso je káva, příště ji tedy zkuste i jinak než k pití. Káva a kakao se totiž používají k dochucení masa, omáček a dezertů. Jejich výrazné chutě dodávají pokrmům hloubku.

Tip šéfkuchaře: Obměňte klasická koření a k dochucení masa, ryb, těstovin nebo zeleniny si připravte léčivé máslo z čerstvých bylinek, za které vám vaše tělo, zdraví i chuťové buňky poděkují. Pokud chcete své pokrmy dotáhnout k dokonalosti i vizuálně, nasušte si květy levandule, ibišku či růže a posypte jimi hotový pokrm. Tyto květiny jsou jedlé a hlavně léčivé. Pokud se radši procházíte v přírodě, poohlédněte se po pampeliškách, sedmikráskách či prvosenkách – ty například pročišťují organismus, pomáhají proti migréně a působí protizánětlivě.
15.11.2023 | PR
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Červená čočka na kari nebo kurkumě Poctivá kulajda podle Pepy Nemravy >>

Související témata

  • Zeleninová a bezmasá jídla
  • Bydlínkova kuchařka
  • Vaření
  • Kuchyně

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Zeleninová a bezmasá jídla

  • Houbová sezóna je tu. Vyzkoušejte jednoduchý houbový pekáček

    12.09.2025 - Přinesli jste si z lesa košík plný hřibů, václavek, kozáků, lišek i...

  • Recept, který voní létem: Cukeťák

  • Objevte japonské rýžové sendviče onigirazu

  • Z trouby rovnou na piknik: Cuketový quiche

  • Mexiko na talíři: Vyzkoušejte svěží mexický salát podle Julie Kučerovské

  • >> všechny články

Bydlínkova kuchařka

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Hrajte o vánoční překvapení Dr. Oetker

  • Cuketový krém podle Pepy Nemravy

  • Připravte si steak jako z prvotřídní restaurace

  • Zapomenuté poklady české kuchyně: 3 tradiční recepty podle Pepy Nemravy, které si znovu zamilujete

  • >> všechny články

Vaření

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

    09.10.2025 - Máte rádi klobásy, maso a vůni kouře z udírny? Pak nesmíte chybět na...

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • Haier na veletrhu IFA v Berlíně: Špičkové technologie, prémiový design a funkce šité na míru

  • >> všechny články

Magazín

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost
  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka
  • Zeleninová a bezmasá jídla

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.