magazín

Vánoční rady s receptem pro ty, které děsí kosti

O Vánocích se toho každý rok hodně napovídá i napíše. Také se toho v souvislosti s nimi hodně nahořekuje.

Vánoce si ale nemusíme nechat zkazit ani reklamními výkřiky, ani nemístnou dřinou při gruntování. Pokud se vám příčí jejich současný konzumní charakter, i když je těžké ignorovat všechen ten povyk kolem, nemusíte se mu podřizovat. Pokud ale tohle všechno berete jako nutnost, protože vás těší hromady dárků pod stromečkem a s radostí se přecpete, řiďte se jen tím, co vám dovolí peněženka a žlučník.

Přípravy, radování se, obdarovávání a stůl bohatší než obvykle k Vánocům patří, zrovna tak ale pokojné chvíle s blízkými, solidarita a soucit.

České Vánoce se, pravda, s léty všelijak modifikují, ale navzdory všemu si udržují svůj specifický charakter. Laskavého Ježíška, který naděluje dárky, se nepodařilo vypudit ani Dědovi Mrázovi, který k nám byl importován v padesátých letech od východních sousedů, ani Santa Klausovi, který se u nás pokusil usadit v posledních desetiletích. V málokteré rodině bude ale chybět stromeček nebo alespoň pár zelených větviček jehličnanu, který provoní byt, a jen málokde se Vánoce obejdou zcela bez dárků.

Pokud jde o slavnostní večeři, typický je stále kapr a bramborový salát. V některých rodinách se kapr nahrazuje luxusnějším lososem, mnohde i vepřovým řízkem nebo se připravuje dvojí menu, protože někteří lidé rybu, a to zejména kapra, neradi, nejčastěji kvůli množství kostí a kůstek. Pro takový případ nabízíme následující kompromisní recept.
bydlinek Rybí sekaná s houbami

700-800 g vykostěného čerstvého rybího masa (může jít o kapra, ale také o jinou sladkovodní nebo i mořskou rybu), 150 g hub, nejlépe čerstvých, v prosinci tedy žampionů nebo hlívy ústřičné (lze ale použít i předem namočené sušené houby), menší cibule, 2 housky, asi 1/4 l mléka, 2 vejce, vrchovatá lžíce másla, asi 50 g slaniny, citronová kůra, lžička sardelové pasty, sůl, mletý pepř, zelená petrželka, tuk a mouka na vysypání formy, může to být třeba srnčí hřbet.

Housky namočené v mléce a dobře vymačkané umeleme s rybím masem a houbami,  které jsme předem na polovině másla orestovali s drobně pokrájenou cibulí, přidáme sardelovou pastu, vejce, na kostičky nakrájenou slaninu, nastrouhanou citronovou kůru, nakrájenou petrželku, sůl a pepř, důkladně promícháme a podle potřeby můžeme přidat i trochu strouhanky. Vložíme do vymazané a vysypané formy, povrch poklademe kousíčky zbylého másla a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut.

Tato sekaná chutná báječně s klasickým bramborovým salátem, ale i s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.
K dobré chuti přidáváme přání radostných Vánoc, bez nepříjemných překvapení. Těšte se z volných dnů a zaplňte je tak, jak vám to nejlépe vyhovuje. Přejeme vám k tomu dobrou náladu, klid a pohodu. A pokud někomu od okamžiků zlosti a napětí uleví právě trocha toho hořekování, ať si na ně nějakou šikovnou chvilku nezapomene vyšetřit.
22.12.2022 | sm
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Vánoční a novoroční přání Sváteční přání >>

Související témata

  • Redakce
  • Bydlínkova kuchařka
  • Vaření
  • Vánoční tipy
  • Magazín

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

Odebírat
newsletter

Redakce

  • Vánoční a novoroční přání

    24.12.2024 - Všem našim čtenářům přejeme krásné Vánoce a v novém roce pevné...

  • >> všechny články

Bydlínkova kuchařka

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Hrajte o vánoční překvapení Dr. Oetker

  • Houbová sezóna je tu. Vyzkoušejte jednoduchý houbový pekáček

  • Cuketový krém podle Pepy Nemravy

  • Připravte si steak jako z prvotřídní restaurace

  • >> všechny články

Vaření

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

    09.10.2025 - Máte rádi klobásy, maso a vůni kouře z udírny? Pak nesmíte chybět na...

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • Haier na veletrhu IFA v Berlíně: Špičkové technologie, prémiový design a funkce šité na míru

  • >> všechny články

Magazín

  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • Půjčovna techniky pro profíky i kutily: Když potřebujete udělat pořádný kus práce
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Redakce

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.