Přípravy, radování se, obdarovávání a stůl bohatší než obvykle k Vánocům patří, zrovna tak ale pokojné chvíle s blízkými, solidarita a soucit.
České Vánoce se, pravda, s léty všelijak modifikují, ale navzdory všemu si udržují svůj specifický charakter. Laskavého Ježíška, který naděluje dárky, se nepodařilo vypudit ani Dědovi Mrázovi, který k nám byl importován v padesátých letech od východních sousedů, ani Santa Klausovi, který se u nás pokusil usadit v posledních desetiletích. V málokteré rodině bude ale chybět stromeček nebo alespoň pár zelených větviček jehličnanu, který provoní byt, a jen málokde se Vánoce obejdou zcela bez dárků.
Pokud jde o slavnostní večeři, typický je stále kapr a bramborový salát. V některých rodinách se kapr nahrazuje luxusnějším lososem, mnohde i vepřovým řízkem nebo se připravuje dvojí menu, protože někteří lidé rybu, a to zejména kapra, neradi, nejčastěji kvůli množství kostí a kůstek. Pro takový případ nabízíme následující kompromisní recept.
700-800 g vykostěného čerstvého rybího masa (může jít o kapra, ale také o jinou sladkovodní nebo i mořskou rybu), 150 g hub, nejlépe čerstvých, v prosinci tedy žampionů nebo hlívy ústřičné (lze ale použít i předem namočené sušené houby), menší cibule, 2 housky, asi 1/4 l mléka, 2 vejce, vrchovatá lžíce másla, asi 50 g slaniny, citronová kůra, lžička sardelové pasty, sůl, mletý pepř, zelená petrželka, tuk a mouka na vysypání formy, může to být třeba srnčí hřbet.
Housky namočené v mléce a dobře vymačkané umeleme s rybím masem a houbami, které jsme předem na polovině másla orestovali s drobně pokrájenou cibulí, přidáme sardelovou pastu, vejce, na kostičky nakrájenou slaninu, nastrouhanou citronovou kůru, nakrájenou petrželku, sůl a pepř, důkladně promícháme a podle potřeby můžeme přidat i trochu strouhanky. Vložíme do vymazané a vysypané formy, povrch poklademe kousíčky zbylého másla a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut.
Tato sekaná chutná báječně s klasickým bramborovým salátem, ale i s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.