magazín

Hrušky na svátečním stole

Neprávem opomíjeným a přehlíženým ovocem stojícím ve stínu jablek a různých exotických plodů se stávají hrušky. Protože obsahují méně kyselin než jablka, vyniká jejich sladkost více, ačkoliv množství cukru v nich obsaženého je jen o málo vyšší než u jablek. Proto se také velmi dobře uplatňují v redukční dietě.

Za kolébku hrušní (označení stromu) bývá považován Kavkaz, Střední a Jihozápadní Asie, vyloučena není ani Evropa. Optimální nadmořská výška pro jejich zdárné pěstování je do 300 m nad mořem. Vyskytují se v mnoha odrůdách od letních až po zimní, které vydrží nejdéle do února. U nás se hrušně pěstují především na jižní Moravě a na Litoměřicku. Botanikové zařadili kulturní hrušně do druhů hrušeň obecná, Pyrus communis.

Hrušky (plody) se konzumují čerstvé nebo vařené, vyrábějí se z nich ovocné šťávy, hruškové víno, ale hlavně kompoty, které jsou velmi oblíbené. Někteří lékaři zastávají názor, že nejúčinněji srážejí teplotu. Obchodní význam mají i hrušky sušené; jemná drť ze sušených hrušek se nazývá pracharanda (prachanda). Sesychají v poměru 1:10, jelikož obsahují hodně vody. Ve staročeské kuchyni měly sušené hrušky své stálé místo a patřily i na vánoční stůl.
 
Ve srovnání s jablky mají malvice hrušek méně  vitaminů, ale více minerálních látek a cukrů. Hrušky jsou chutné ovoce, které obsahuje asi 83 % vody, 15 % glycidů, 1,5 % vlákniny, 0,4 % minerálních látek, zejména vápník a fosfor, 0,1–0,5 % volných kyselin, vitamin C, vitamin A, B1, B2 a vitamin PP.

A pokud jde o konzumaci? Velké šťavnaté hrušky se výborně snášejí se sýrem. Použijeme-li při zpracování ostřejší sýr, získáme lehký předkrm, který nás před dalšími chody příliš nezasytí. Naopak hrušky se slazeným smetanovým sýrem se dobře hodí jako chutný dezert místo moučníku.
Hrušky v tvarohovém karí

Rozčtvrtíme vyzrálé neloupané hrušky a odstraníme z nich jaderníky. V jemném tvarohu dobře rozetřeme karí koření a touto směsí je potřeme. Každou čtvrtku hrušky pak zabalíme do plátku šunky. Je to velmi lahodný a lehký předkrm.

Francouzský hruškový koláč

1 balení listového těsta, asi 300 g oloupaných hrušek bez jádřinců, asi 50 g loupaných nahrubo posekaných ořechů, asi 80 g cukru a 1/8 litru vody
Krém: 40 g mouky, 150 g cukru, 1 dl smetany, 1 dl mléka, 2 žloutky


Rozváléme těsto a vyložíme jím na dně i po stranách zapékací formu. Hrušky rozkrájíme na osminky a podle druhu asi 10 minut vaříme v oslazené vodě, aby byly měkké, ale nerozvařené a necháme okapat. (Můžeme použít i dobře okapané kompotované hrušky). V kastrolu smícháme žloutky s moukou a opatrně k nim za stálého míchání přiléváme horké mléko, nakonec vmícháme smetanu a cukr. Pak na mírném ohni a za stálého šlehání přivedeme k varu a hned odstavíme. Na těsto postupně klademe vrstvu hrušek, posypeme ořechy, pak vrstvu krému. Poslední vrstvu by měl vždy tvořit krém. Zapékáme asi 30 minut při 200°C.
17.12.2008 | Jitka Skorkovská
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Nové barvy v bytě zlepší náladu Stromeček na vyšší úrovni >>

Související témata

  • Vaření
  • Hobby a zahrada
  • Magazín

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Vaření

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • >> všechny články

Hobby a zahrada

  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě

    03.12.2025 - Letos oslavil velké životní jubileum muž, který nám všem složil hudbu...

  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov

  • Půjčovna techniky pro profíky i kutily: Když potřebujete udělat pořádný kus práce

  • Zdravé tlapky i na náledí: Vsaďte na posyp, který nepálí

  • Vánoce opravdu pro všechny: BRIT představuje vánoční kolekci

  • >> všechny články

Magazín

  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • Půjčovna techniky pro profíky i kutily: Když potřebujete udělat pořádný kus práce
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Hobby a zahrada

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.