Hrušky na svátečním stole

Neprávem opomíjeným a přehlíženým ovocem stojícím ve stínu jablek a různých exotických plodů se stávají hrušky. Protože obsahují méně kyselin než jablka, vyniká jejich sladkost více, ačkoliv množství cukru v nich obsaženého je jen o málo vyšší než u jablek. Proto se také velmi dobře uplatňují v redukční dietě.

Za kolébku hrušní (označení stromu) bývá považován Kavkaz, Střední a Jihozápadní Asie, vyloučena není ani Evropa. Optimální nadmořská výška pro jejich zdárné pěstování je do 300 m nad mořem. Vyskytují se v mnoha odrůdách od letních až po zimní, které vydrží nejdéle do února. U nás se hrušně pěstují především na jižní Moravě a na Litoměřicku. Botanikové zařadili kulturní hrušně do druhů hrušeň obecná, Pyrus communis.

Hrušky (plody) se konzumují čerstvé nebo vařené, vyrábějí se z nich ovocné šťávy, hruškové víno, ale hlavně kompoty, které jsou velmi oblíbené. Někteří lékaři zastávají názor, že nejúčinněji srážejí teplotu. Obchodní význam mají i hrušky sušené; jemná drť ze sušených hrušek se nazývá pracharanda (prachanda). Sesychají v poměru 1:10, jelikož obsahují hodně vody. Ve staročeské kuchyni měly sušené hrušky své stálé místo a patřily i na vánoční stůl.
 
Ve srovnání s jablky mají malvice hrušek méně  vitaminů, ale více minerálních látek a cukrů. Hrušky jsou chutné ovoce, které obsahuje asi 83 % vody, 15 % glycidů, 1,5 % vlákniny, 0,4 % minerálních látek, zejména vápník a fosfor, 0,1–0,5 % volných kyselin, vitamin C, vitamin A, B1, B2 a vitamin PP.

A pokud jde o konzumaci? Velké šťavnaté hrušky se výborně snášejí se sýrem. Použijeme-li při zpracování ostřejší sýr, získáme lehký předkrm, který nás před dalšími chody příliš nezasytí. Naopak hrušky se slazeným smetanovým sýrem se dobře hodí jako chutný dezert místo moučníku.
Hrušky v tvarohovém karí

Rozčtvrtíme vyzrálé neloupané hrušky a odstraníme z nich jaderníky. V jemném tvarohu dobře rozetřeme karí koření a touto směsí je potřeme. Každou čtvrtku hrušky pak zabalíme do plátku šunky. Je to velmi lahodný a lehký předkrm.

Francouzský hruškový koláč

1 balení listového těsta, asi 300 g oloupaných hrušek bez jádřinců, asi 50 g loupaných nahrubo posekaných ořechů, asi 80 g cukru a 1/8 litru vody
Krém: 40 g mouky, 150 g cukru, 1 dl smetany, 1 dl mléka, 2 žloutky


Rozváléme těsto a vyložíme jím na dně i po stranách zapékací formu. Hrušky rozkrájíme na osminky a podle druhu asi 10 minut vaříme v oslazené vodě, aby byly měkké, ale nerozvařené a necháme okapat. (Můžeme použít i dobře okapané kompotované hrušky). V kastrolu smícháme žloutky s moukou a opatrně k nim za stálého míchání přiléváme horké mléko, nakonec vmícháme smetanu a cukr. Pak na mírném ohni a za stálého šlehání přivedeme k varu a hned odstavíme. Na těsto postupně klademe vrstvu hrušek, posypeme ořechy, pak vrstvu krému. Poslední vrstvu by měl vždy tvořit krém. Zapékáme asi 30 minut při 200°C.
17.12.2008 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444