Hrušky (plody) se konzumují čerstvé nebo vařené, vyrábějí se z nich ovocné šťávy, hruškové víno, ale hlavně kompoty, které jsou velmi oblíbené. Někteří lékaři zastávají názor, že nejúčinněji srážejí teplotu. Obchodní význam mají i hrušky sušené; jemná drť ze sušených hrušek se nazývá pracharanda (prachanda). Sesychají v poměru 1:10, jelikož obsahují hodně vody. Ve staročeské kuchyni měly sušené hrušky své stálé místo a patřily i na vánoční stůl.
Ve srovnání s jablky mají malvice hrušek méně vitaminů, ale více minerálních látek a cukrů. Hrušky jsou chutné ovoce, které obsahuje asi 83 % vody, 15 % glycidů, 1,5 % vlákniny, 0,4 % minerálních látek, zejména vápník a fosfor, 0,1–0,5 % volných kyselin, vitamin C, vitamin A, B1, B2 a vitamin PP.
A pokud jde o konzumaci? Velké šťavnaté hrušky se výborně snášejí se sýrem. Použijeme-li při zpracování ostřejší sýr, získáme lehký předkrm, který nás před dalšími chody příliš nezasytí. Naopak hrušky se slazeným smetanovým sýrem se dobře hodí jako chutný dezert místo moučníku.
Rozčtvrtíme vyzrálé neloupané hrušky a odstraníme z nich jaderníky. V jemném tvarohu dobře rozetřeme karí koření a touto směsí je potřeme. Každou čtvrtku hrušky pak zabalíme do plátku šunky. Je to velmi lahodný a lehký předkrm.
Francouzský hruškový koláč
1 balení listového těsta, asi 300 g oloupaných hrušek bez jádřinců, asi 50 g loupaných nahrubo posekaných ořechů, asi 80 g cukru a 1/8 litru vody
Krém: 40 g mouky, 150 g cukru, 1 dl smetany, 1 dl mléka, 2 žloutky
Rozváléme těsto a vyložíme jím na dně i po stranách zapékací formu. Hrušky rozkrájíme na osminky a podle druhu asi 10 minut vaříme v oslazené vodě, aby byly měkké, ale nerozvařené a necháme okapat. (Můžeme použít i dobře okapané kompotované hrušky). V kastrolu smícháme žloutky s moukou a opatrně k nim za stálého míchání přiléváme horké mléko, nakonec vmícháme smetanu a cukr. Pak na mírném ohni a za stálého šlehání přivedeme k varu a hned odstavíme. Na těsto postupně klademe vrstvu hrušek, posypeme ořechy, pak vrstvu krému. Poslední vrstvu by měl vždy tvořit krém. Zapékáme asi 30 minut při 200°C.