magazín

Dýňové polévky a další recepty z dýně

Dýňová polévka od čtenáře Jiřího Trejbala

Dýňová polévka od čtenáře Jiřího Trejbala

Na jídla z dýní existuje spousta receptů. My jsme pro vás vybrali dvě polévky a tři hlavní jídla a jedno smoothie. Za recepty děkujeme našim čtenářům.

Dýňová polévka od čtenáře Jiřího Trejbala

Ingredience
dýně
brambory
mrkev
cibule
česnek
máslo 
vývar 
Příprava
Dýni bez semínek nakrájíme na kostičky, stejně tak brambor, asi tak čtvrt kila. Nastrouháme mrkev a cibuli a česnek pokrájíme na plátky. Cibuli a česnek na másle zesklovatíme a přidáme do hrnce, kam jsme už předtím hodili mrkev, brambory a dýni. Zalijeme horkým vývarem a hodinu vaříme. 

Dýňová polévka po italsku
Dýňová polévka je obohacena šťávou z pomerančů a bílým vínem.

Tento recept nám zaslala čtenářka Petra Šedlbauerová. Děkujeme.

Ingredience
1 dýně Hokaido asi 1-1,5 kg (pokrájená na kousky)
1 ks větší mrkve pokrájené na kostky
1 ks menší cibule
větší špetka zázvoru
1 dcl bílého vína
2 dcl smetany
štáva z pomerančů asi ze dvou menších
4-5 lžič olivového oleje
špetka soli a pepře
dýňová semínka na ozdobu
parmezán na ozdobu
asi 3dcl vody
Příprava
Ve větším hrnci rozpálíme olivový olej, vsypeme na něj na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme zázvor, kostičky dýně a mrkve, trošku opražíme a zalijeme vodou.

Když máme dýni uvařenou doměkka, tak rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přilijeme víno a pomerančovou šťávu a necháme ještě chvilku povařit. Zjemníme smetanou.

Nakonec dochucujeme solí a pepřem.

Navrch zdobíme semínky z vydlabané dýně, které jsme si nasucho opražily a sýrem. Přeji dobrou chuť :) 


Gnocchi z dýně hokaido
Recept nám zaslala Marcela Krejčí.

Ingredience na 2 PORCE
1/2 ks dýně hokkaido
1 PL semínka chia náhrada vejce
podle chuti celozrnná mouka
sůl
muškátový ořech mletý
skořice
Příprava
1. Připravíme si dýně, nakrájíme.
2. dáme na plech a do trouby upéct, pečeme cca 45 minut.
3. Pak hmotu rozmixujeme, přidáme koření a namočené chia semínka
4. Postupně přidáváme mouku. Těsto by mělo být snadno lepkavé a celistvé. Také by se nám měly lehce z těsta tvořit kuličky. Pozor abyste nepřisypali mouky více, pak by nebyly měkké.
5. Z těsta tvoříme menší kuličky, které pak vidličkou vytvarujeme gnocchi
6. Uvaříme je v osolené vodě, když vyplavou napovrch, jsou uvařené.
7. Podáváme se špenátovo-bazalkovým pestem, nebo s nějakou omáčkou. 

 


Dýňový smoothie s hruškou
Recept nám zaslala Lucie Krejčí.

Ingredience na 1 PORCI
dýně hokkaido
1 ks hruška
120 ml mléko
2 PL bílý jogurt
1 PL javorový sirup
1 špetka mletá skořice
Příprava
1. Z dýně odřízneme kus (přibližně 1/3), který očistíme od jadérek a slupky. Pak dýni nařežeme na měsíčky a upečeme v troubě (10 minut).
2. Upečené, vychlazené kousky nařežeme na kostky. Hrušku dáme do vyšší nádoby spolu s dýní, jogurtem a mlékem. Přidáme skořici a javorový sirup.
3. Směs surovin rozmixujeme do hladka. Podle potřeby přilijeme mléko.

 


Kuře pečené s dýní
Recept nám zaslala Monika Josefíková.
 
Ingredience na 2 PORCE
1 kuře
sůl
mletý pepř
koření na pečené kuře
olej
kousek másla
1 dýně hokkaido
1 velká mrkev
1 malý pórek
1 cibule
3-4 stroužky česneku
brambory
Příprava
Omyté kuře naporcujeme, osolíme, okořeníme, naskládáme na pekáč vytřený olejem a poklademe malými kousky másla. Kolem kuřete poházíme kousky cibule a stroužky česneku. Podlijeme trochou vody, přikryjeme a dáme péct. Dýni zbavíme semen, brambory oloupeme, mrkev a pórek očistíme a všechno nakrájíme na přiměřené kousky. Vložíme do mísy, zakapeme olejem, osolíme, opepříme a promícháme. Po 20-30 minutách pečení masa přidáme zeleninovou směs na pekáč ke kuřeti a dopečeme doměkka dalších 30-40 minut. 

Dýňové lasagne
Recept nám zaslala Lucie Josefíková.
 
Ingredience na 2 PORCE
300 g hladké mouky
špetka soli
3 vejce
3 lžičky oleje
3-4 lžíce vody

dýňová náplň:
800-900 g očištěné oloupané dýně
3 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
mletý pepř
300 ml zeleninového vývaru
hrst posekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, dobromysl, tymián, ...)

tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
250 g mozzarelly
200 g smetany ke šlehání
2 žloutky
sůl
muškátový oříšek

na dokončení:
40 g jemně strouhaného parmazánu
Příprava
Očištěnou oloupanou dýni nakrájíme na kousky. Promícháme s 1 lžící oleje, 1 lžičkou soli a pepřem podle chuti. Vysypeme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Upečeme doměkka (25-30 minut). Necháme vychladnout. Připravíme těsto na lasagne a necháme odpočinout. Tvaroh promícháme se smetanou, žloutky a nastrouhanou mozzarellou. Přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku a podle chuti osolíme. Vychadlou dýni rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory na kaši a promícháme s vlažným vývarem a bylinkami. Podle chuti můžeme dosolit. Těsto na lasagne rozdělíme na 6 stejně velkých kousků a každý rozválíme na obdélník velikosti zapékací misky. Zapékací misku nebo pekáček (30x20 cm) vytřeme olejem. Na dno rozetřeme trochu tvarohové náplně a přikryjeme plátem těsta. Rozetřeme část dýňové náplně, přikryjeme těstem a tak pokračujeme do spotřebování surovin. Horní plát těsta by měl být pomazaný aspoň slabou vrstvičkou náplně (jedno které). Povrch posypeme parmazánem. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme do zezlátnutí, cca 30 minut. Po vytažení z trouby necháme 15-20 minut odpočinout, až potom krájíme. 

 

24.11.2014 | Od našich čtenářů
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Krémová polévka se špenátem a celerem Kukuřičná polévka >>

Související témata

  • Polévky
  • Těstoviny, rýže, obiloviny
  • Zeleninová a bezmasá jídla
  • Bydlínkova kuchařka
Odebírat
newsletter

Polévky

  • Jak se slaví Vánoce u Pepy Nemravy

    23.12.2024 - Jak vypadá štědrovečerní menu u kuchaře? Je zastáncem klasiky, nebo...

  • Podzimní polévky 5x jinak

  • Čas polévek je tu. Které rád vaří Pepa Nemrava?

  • Co z červené řepy? Rychlý boršč

  • >> všechny články

Zeleninová a bezmasá jídla

  • Vánoce na poslední chvíli: Jedlé dárky

    20.12.2024 - Chybí vám poslední vánoční dárky a e-shopy už dodání do Vánoc...

  • 2 variace bramborového salátu podle Pepy Nemravy

  • Cuketová sezóna startuje. Zkuste jednoduchý recept na křupavé cukety s bylinkami

  • Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

  • >> všechny články

Magazín

  • Víte, jaké jsou nejčastější chyby při údržbě bazénu a jak se jim vyhnout?
  • Klimatizace od A do Z: Nejčastější otázky, na které chcete znát odpověď, než se doma zchladíte (nebo zahřejete)
  • Vchodový systém LIBERTY zdokonaluje vchod do domu
  • Umělecký ráj za městem: Nahlédněte do stylové chalupy malíře Pasty Onera
  • Novinka ve stínicí technice střešních oken pro rok 2025 aneb rekonstrukce podkroví do detailu
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka
  • Polévky

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.