Dýňové polévky a další recepty z dýně

Dýňová polévka od čtenáře Jiřího Trejbala

Dýňová polévka od čtenáře Jiřího Trejbala

Na jídla z dýní existuje spousta receptů. My jsme pro vás vybrali dvě polévky a tři hlavní jídla a jedno smoothie. Za recepty děkujeme našim čtenářům.

Dýňová polévka od čtenáře Jiřího Trejbala

Ingredience
dýně
brambory
mrkev
cibule
česnek
máslo 
vývar 
Příprava
Dýni bez semínek nakrájíme na kostičky, stejně tak brambor, asi tak čtvrt kila. Nastrouháme mrkev a cibuli a česnek pokrájíme na plátky. Cibuli a česnek na másle zesklovatíme a přidáme do hrnce, kam jsme už předtím hodili mrkev, brambory a dýni. Zalijeme horkým vývarem a hodinu vaříme. 

Dýňová polévka po italsku
Dýňová polévka je obohacena šťávou z pomerančů a bílým vínem.

Tento recept nám zaslala čtenářka Petra Šedlbauerová. Děkujeme.

Ingredience
1 dýně Hokaido asi 1-1,5 kg (pokrájená na kousky)
1 ks větší mrkve pokrájené na kostky
1 ks menší cibule
větší špetka zázvoru
1 dcl bílého vína
2 dcl smetany
štáva z pomerančů asi ze dvou menších
4-5 lžič olivového oleje
špetka soli a pepře
dýňová semínka na ozdobu
parmezán na ozdobu
asi 3dcl vody
Příprava
Ve větším hrnci rozpálíme olivový olej, vsypeme na něj na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme zázvor, kostičky dýně a mrkve, trošku opražíme a zalijeme vodou.

Když máme dýni uvařenou doměkka, tak rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přilijeme víno a pomerančovou šťávu a necháme ještě chvilku povařit. Zjemníme smetanou.

Nakonec dochucujeme solí a pepřem.

Navrch zdobíme semínky z vydlabané dýně, které jsme si nasucho opražily a sýrem. Přeji dobrou chuť :) 


Gnocchi z dýně hokaido
Recept nám zaslala Marcela Krejčí.

Ingredience na 2 PORCE
1/2 ks dýně hokkaido
1 PL semínka chia náhrada vejce
podle chuti celozrnná mouka
sůl
muškátový ořech mletý
skořice
Příprava
1. Připravíme si dýně, nakrájíme.
2. dáme na plech a do trouby upéct, pečeme cca 45 minut.
3. Pak hmotu rozmixujeme, přidáme koření a namočené chia semínka
4. Postupně přidáváme mouku. Těsto by mělo být snadno lepkavé a celistvé. Také by se nám měly lehce z těsta tvořit kuličky. Pozor abyste nepřisypali mouky více, pak by nebyly měkké.
5. Z těsta tvoříme menší kuličky, které pak vidličkou vytvarujeme gnocchi
6. Uvaříme je v osolené vodě, když vyplavou napovrch, jsou uvařené.
7. Podáváme se špenátovo-bazalkovým pestem, nebo s nějakou omáčkou. 

 


Dýňový smoothie s hruškou
Recept nám zaslala Lucie Krejčí.

Ingredience na 1 PORCI
dýně hokkaido
1 ks hruška
120 ml mléko
2 PL bílý jogurt
1 PL javorový sirup
1 špetka mletá skořice
Příprava
1. Z dýně odřízneme kus (přibližně 1/3), který očistíme od jadérek a slupky. Pak dýni nařežeme na měsíčky a upečeme v troubě (10 minut).
2. Upečené, vychlazené kousky nařežeme na kostky. Hrušku dáme do vyšší nádoby spolu s dýní, jogurtem a mlékem. Přidáme skořici a javorový sirup.
3. Směs surovin rozmixujeme do hladka. Podle potřeby přilijeme mléko.

 


Kuře pečené s dýní
Recept nám zaslala Monika Josefíková.
 
Ingredience na 2 PORCE
1 kuře
sůl
mletý pepř
koření na pečené kuře
olej
kousek másla
1 dýně hokkaido
1 velká mrkev
1 malý pórek
1 cibule
3-4 stroužky česneku
brambory
Příprava
Omyté kuře naporcujeme, osolíme, okořeníme, naskládáme na pekáč vytřený olejem a poklademe malými kousky másla. Kolem kuřete poházíme kousky cibule a stroužky česneku. Podlijeme trochou vody, přikryjeme a dáme péct. Dýni zbavíme semen, brambory oloupeme, mrkev a pórek očistíme a všechno nakrájíme na přiměřené kousky. Vložíme do mísy, zakapeme olejem, osolíme, opepříme a promícháme. Po 20-30 minutách pečení masa přidáme zeleninovou směs na pekáč ke kuřeti a dopečeme doměkka dalších 30-40 minut. 

Dýňové lasagne
Recept nám zaslala Lucie Josefíková.
 
Ingredience na 2 PORCE
300 g hladké mouky
špetka soli
3 vejce
3 lžičky oleje
3-4 lžíce vody

dýňová náplň:
800-900 g očištěné oloupané dýně
3 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
mletý pepř
300 ml zeleninového vývaru
hrst posekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, dobromysl, tymián, ...)

tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
250 g mozzarelly
200 g smetany ke šlehání
2 žloutky
sůl
muškátový oříšek

na dokončení:
40 g jemně strouhaného parmazánu
Příprava
Očištěnou oloupanou dýni nakrájíme na kousky. Promícháme s 1 lžící oleje, 1 lžičkou soli a pepřem podle chuti. Vysypeme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Upečeme doměkka (25-30 minut). Necháme vychladnout. Připravíme těsto na lasagne a necháme odpočinout. Tvaroh promícháme se smetanou, žloutky a nastrouhanou mozzarellou. Přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku a podle chuti osolíme. Vychadlou dýni rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory na kaši a promícháme s vlažným vývarem a bylinkami. Podle chuti můžeme dosolit. Těsto na lasagne rozdělíme na 6 stejně velkých kousků a každý rozválíme na obdélník velikosti zapékací misky. Zapékací misku nebo pekáček (30x20 cm) vytřeme olejem. Na dno rozetřeme trochu tvarohové náplně a přikryjeme plátem těsta. Rozetřeme část dýňové náplně, přikryjeme těstem a tak pokračujeme do spotřebování surovin. Horní plát těsta by měl být pomazaný aspoň slabou vrstvičkou náplně (jedno které). Povrch posypeme parmazánem. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme do zezlátnutí, cca 30 minut. Po vytažení z trouby necháme 15-20 minut odpočinout, až potom krájíme. 

 


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444