Dýňová polévka od čtenáře Jiřího Trejbala
Ingredience dýně brambory mrkev cibule česnek máslo vývar |
Příprava Dýni bez semínek nakrájíme na kostičky, stejně tak brambor, asi tak čtvrt kila. Nastrouháme mrkev a cibuli a česnek pokrájíme na plátky. Cibuli a česnek na másle zesklovatíme a přidáme do hrnce, kam jsme už předtím hodili mrkev, brambory a dýni. Zalijeme horkým vývarem a hodinu vaříme. |
Dýňová polévka po italsku
Dýňová polévka je obohacena šťávou z pomerančů a bílým vínem.
Tento recept nám zaslala čtenářka Petra Šedlbauerová. Děkujeme.
Dýňová polévka je obohacena šťávou z pomerančů a bílým vínem.
Tento recept nám zaslala čtenářka Petra Šedlbauerová. Děkujeme.
Ingredience 1 dýně Hokaido asi 1-1,5 kg (pokrájená na kousky) 1 ks větší mrkve pokrájené na kostky 1 ks menší cibule větší špetka zázvoru 1 dcl bílého vína 2 dcl smetany štáva z pomerančů asi ze dvou menších 4-5 lžič olivového oleje špetka soli a pepře dýňová semínka na ozdobu parmezán na ozdobu asi 3dcl vody |
Příprava Ve větším hrnci rozpálíme olivový olej, vsypeme na něj na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme zázvor, kostičky dýně a mrkve, trošku opražíme a zalijeme vodou. Když máme dýni uvařenou doměkka, tak rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přilijeme víno a pomerančovou šťávu a necháme ještě chvilku povařit. Zjemníme smetanou. Nakonec dochucujeme solí a pepřem. Navrch zdobíme semínky z vydlabané dýně, které jsme si nasucho opražily a sýrem. Přeji dobrou chuť :) |
Gnocchi z dýně hokaido
Recept nám zaslala Marcela Krejčí.
Dýňový smoothie s hruškou
Recept nám zaslala Lucie Krejčí.
Recept nám zaslala Marcela Krejčí.
Ingredience na 2 PORCE 1/2 ks dýně hokkaido 1 PL semínka chia náhrada vejce podle chuti celozrnná mouka sůl muškátový ořech mletý skořice |
Příprava 1. Připravíme si dýně, nakrájíme. 2. dáme na plech a do trouby upéct, pečeme cca 45 minut. 3. Pak hmotu rozmixujeme, přidáme koření a namočené chia semínka 4. Postupně přidáváme mouku. Těsto by mělo být snadno lepkavé a celistvé. Také by se nám měly lehce z těsta tvořit kuličky. Pozor abyste nepřisypali mouky více, pak by nebyly měkké. 5. Z těsta tvoříme menší kuličky, které pak vidličkou vytvarujeme gnocchi 6. Uvaříme je v osolené vodě, když vyplavou napovrch, jsou uvařené. 7. Podáváme se špenátovo-bazalkovým pestem, nebo s nějakou omáčkou. |
Dýňový smoothie s hruškou
Recept nám zaslala Lucie Krejčí.
Ingredience na 1 PORCI dýně hokkaido 1 ks hruška 120 ml mléko 2 PL bílý jogurt 1 PL javorový sirup 1 špetka mletá skořice |
Příprava 1. Z dýně odřízneme kus (přibližně 1/3), který očistíme od jadérek a slupky. Pak dýni nařežeme na měsíčky a upečeme v troubě (10 minut). 2. Upečené, vychlazené kousky nařežeme na kostky. Hrušku dáme do vyšší nádoby spolu s dýní, jogurtem a mlékem. Přidáme skořici a javorový sirup. 3. Směs surovin rozmixujeme do hladka. Podle potřeby přilijeme mléko. |
Kuře pečené s dýní
Recept nám zaslala Monika Josefíková.
Ingredience na 2 PORCE 1 kuře sůl mletý pepř koření na pečené kuře olej kousek másla 1 dýně hokkaido 1 velká mrkev 1 malý pórek 1 cibule 3-4 stroužky česneku brambory |
Příprava Omyté kuře naporcujeme, osolíme, okořeníme, naskládáme na pekáč vytřený olejem a poklademe malými kousky másla. Kolem kuřete poházíme kousky cibule a stroužky česneku. Podlijeme trochou vody, přikryjeme a dáme péct. Dýni zbavíme semen, brambory oloupeme, mrkev a pórek očistíme a všechno nakrájíme na přiměřené kousky. Vložíme do mísy, zakapeme olejem, osolíme, opepříme a promícháme. Po 20-30 minutách pečení masa přidáme zeleninovou směs na pekáč ke kuřeti a dopečeme doměkka dalších 30-40 minut. |
Dýňové lasagne
Recept nám zaslala Lucie Josefíková.
Recept nám zaslala Lucie Josefíková.
Ingredience na 2 PORCE 300 g hladké mouky špetka soli 3 vejce 3 lžičky oleje 3-4 lžíce vody dýňová náplň: 800-900 g očištěné oloupané dýně 3 lžíce olivového oleje 1 lžička soli mletý pepř 300 ml zeleninového vývaru hrst posekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, dobromysl, tymián, ...) tvarohová náplň: 250 g měkkého tvarohu 250 g mozzarelly 200 g smetany ke šlehání 2 žloutky sůl muškátový oříšek na dokončení: 40 g jemně strouhaného parmazánu |
Příprava Očištěnou oloupanou dýni nakrájíme na kousky. Promícháme s 1 lžící oleje, 1 lžičkou soli a pepřem podle chuti. Vysypeme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Upečeme doměkka (25-30 minut). Necháme vychladnout. Připravíme těsto na lasagne a necháme odpočinout. Tvaroh promícháme se smetanou, žloutky a nastrouhanou mozzarellou. Přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku a podle chuti osolíme. Vychadlou dýni rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory na kaši a promícháme s vlažným vývarem a bylinkami. Podle chuti můžeme dosolit. Těsto na lasagne rozdělíme na 6 stejně velkých kousků a každý rozválíme na obdélník velikosti zapékací misky. Zapékací misku nebo pekáček (30x20 cm) vytřeme olejem. Na dno rozetřeme trochu tvarohové náplně a přikryjeme plátem těsta. Rozetřeme část dýňové náplně, přikryjeme těstem a tak pokračujeme do spotřebování surovin. Horní plát těsta by měl být pomazaný aspoň slabou vrstvičkou náplně (jedno které). Povrch posypeme parmazánem. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme do zezlátnutí, cca 30 minut. Po vytažení z trouby necháme 15-20 minut odpočinout, až potom krájíme. |