recepty

Cizrna na talíři

Cizrna patří mezi luštěniny a podobá se velkému hrachu. Hojně se využívá v severoafrické kuchyni a setkáme se s ní také v kuchyních Španělska a Itálie, je oblíbená v jižní Francii i v Řecku, na Středním východě a v Indii. Známá je mj. také pod označením španělská fazole neboli garbanzo, můžete ji koupit i pod názvem římský hrách.

 

Oblíbená je pro svoji křupavost a oříškovou příchuť. Semena cizrny ale mají kromě vynikajících chuťových vlastností také vysokou výživnou hodnotu. Obsahují cukry, bílkoviny a vlákniny, množství vápníku, železa a vitaminu B15.  Suchá semena se ovšem musí vařit pomalým mírným varem a ještě před tím je třeba je minimálně 4 hodiny namáčet. Dobu varu poněkud urychlíme, když do vody, ve které je máčíme, přidáme sůl. Místo suché cizrny, jejíž příprava je časově náročná, můžeme ale použít cizrnu konzervovanou, která si zachovává jedinečnou chuť i křupavost.

Hummus s česnekovými topinkami

 

400 g cizrny z konzervy, šťáva z jednoho citronu, 6 lžic tahini (pasta ze sezamových semínek), 2 lžíce olivového oleje, 2 rozestřené stroužky česneku, sůl a pepř, nasekaná nať koriandru a černé olivy na ozdobení na topinky: 1 veka, 2 rozetřené stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce nasekané nati koriandru

 

Cizrnu postupně rozmixujeme i s částí nálevu do hladka a přidáme citrónovou šťávu. Do vzniklé kaše přidáme tahini a část olivového oleje. Přidáme česnek, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. Hummus přemístíme na servírovací mísu a vršek pokapeme zbývajícím olivovým olejem, posypeme nasekanou natí koriandru a černými olivami. Mísu dáme vychladit do ledničky. Krajíčky veky rozprostřeme do trouby. Smícháme česnek, koriandr a olivový olej a směsí topinky pokapeme. Asi 2 - 3 minuty krajíčky opékáme a podáváme jako lahodný předkrm společně s vychlazeným hummusem.

 

Pikantní cizrna

 

800 g cizrny z konzervy, 2 nadrobno nakrájené cibule, lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1/2 lžičky prolisovaného česneku, 1 nadrobno pokrájená zelená čili paprička, 1/2 lžičky kurkumy, 3 lžíce oleje, 2 nakrájená zralá rajčata, 1 lžíce mletého koriandru, sůl, 1 lžička garam masaly, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 - 3 lžíce nakrájené natě koriandru.


Cizrnu scedíme a nálev uschováme. Na oleji opečeme dozlatova cibuli, zázvor, česnek, čili papričky a kurkumu. Přidáme rajčata a dusíme do měkka. Potom přidáme mletý koriandr a cizrnu a dusíme 10 minut. Podle chuti osolíme, přilijeme hrnek nálevu z cizrny a dalších deset minut dusíme. Pokrm ochutíme garam masalou, citrónovou šťávou a nasekaným koriandrem. Hotový pokrm rozdělíme do misek a podáváme s chlebovými plackami nebo s chlebem.

 

Cizrnová polévka s rajčaty


2 lžíce olivového oleje, 2 pokrájené pórky, 2 na kostky pokrájené drobné cukety, 2 rozetřené stroužky česneku, 800 g konzervovaných rajčat, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 čerstvý bobkový list, 8 dl kuřecího vývaru, 400 g konzervované cizrny, čerstvě nastrouhaný parmezán


Rozehřejeme oheň, přidáme pórky a cukety a za občasného míchání smažíme 5 minut. Přidáme česnek, rajčata, rajčatový protlak, bobkový list, kuřecí vývar a cizrnu. Uvedeme do varu a vaříme 5 minut na mírném plameni. Polévku osolíme a opepříme podle chuti. Vyjmeme bobkový list a podáváme s čerstvě nastrouhaným parmezánem.

21.10.2005 | Věra Růžičková
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Pozvání ke společnému stolu Španělsko na talíři >>

Související témata

  • Vaření
  • Hobby a zahrada
  • Vybavení domu pro volný čas
  • Interiér
  • Bydlínkova kuchařka

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Vaření

  • Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

    27.01.2023 - Ať už chcete maso omezit, nebo vám přijde návštěva, která masu...

  • Co z červené řepy? Rychlý boršč

  • Našli jste pod stromečkem výrobník perlivé vody? Máme pro vás tipy, jak ho používat k maximální spokojenosti

  • Připravte si dokonalé čokoládové lanýže s espressem

  • Tříkrálová bábovka. Kdo najde minci?

  • >> všechny články

Magazín

  • Zatočte s plísněmi v interiéru
  • Vyhrajte pořádnou střechu zdarma
  • Jakou roli hraje a bude hrát 3D tisk ve stavebnictví?
  • Květiny v zimním interiéru: Hvězdník znáte pod nesprávným názvem amarylis
  • Našli jste pod stromečkem výrobník perlivé vody? Máme pro vás tipy, jak ho používat k maximální spokojenosti
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Hobby a zahrada
  • Vaření

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.