Oblíbená je pro svoji křupavost a oříškovou příchuť. Semena cizrny ale mají kromě vynikajících chuťových vlastností také vysokou výživnou hodnotu. Obsahují cukry, bílkoviny a vlákniny, množství vápníku, železa a vitaminu B15. Suchá semena se ovšem musí vařit pomalým mírným varem a ještě před tím je třeba je minimálně 4 hodiny namáčet. Dobu varu poněkud urychlíme, když do vody, ve které je máčíme, přidáme sůl. Místo suché cizrny, jejíž příprava je časově náročná, můžeme ale použít cizrnu konzervovanou, která si zachovává jedinečnou chuť i křupavost.
Hummus s česnekovými topinkami
400 g cizrny z konzervy, šťáva z jednoho citronu, 6 lžic tahini (pasta ze sezamových semínek), 2 lžíce olivového oleje, 2 rozestřené stroužky česneku, sůl a pepř, nasekaná nať koriandru a černé olivy na ozdobení na topinky: 1 veka, 2 rozetřené stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce nasekané nati koriandru
Cizrnu postupně rozmixujeme i s částí nálevu do hladka a přidáme citrónovou šťávu. Do vzniklé kaše přidáme tahini a část olivového oleje. Přidáme česnek, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. Hummus přemístíme na servírovací mísu a vršek pokapeme zbývajícím olivovým olejem, posypeme nasekanou natí koriandru a černými olivami. Mísu dáme vychladit do ledničky. Krajíčky veky rozprostřeme do trouby. Smícháme česnek, koriandr a olivový olej a směsí topinky pokapeme. Asi 2 - 3 minuty krajíčky opékáme a podáváme jako lahodný předkrm společně s vychlazeným hummusem.
Pikantní cizrna
800 g cizrny z konzervy, 2 nadrobno nakrájené cibule, lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1/2 lžičky prolisovaného česneku, 1 nadrobno pokrájená zelená čili paprička, 1/2 lžičky kurkumy, 3 lžíce oleje, 2 nakrájená zralá rajčata, 1 lžíce mletého koriandru, sůl, 1 lžička garam masaly, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 - 3 lžíce nakrájené natě koriandru.
Cizrnu scedíme a nálev uschováme. Na oleji opečeme dozlatova cibuli, zázvor, česnek, čili papričky a kurkumu. Přidáme rajčata a dusíme do měkka. Potom přidáme mletý koriandr a cizrnu a dusíme 10 minut. Podle chuti osolíme, přilijeme hrnek nálevu z cizrny a dalších deset minut dusíme. Pokrm ochutíme garam masalou, citrónovou šťávou a nasekaným koriandrem. Hotový pokrm rozdělíme do misek a podáváme s chlebovými plackami nebo s chlebem.
Cizrnová polévka s rajčaty
2 lžíce olivového oleje, 2 pokrájené pórky, 2 na kostky pokrájené drobné cukety, 2 rozetřené stroužky česneku, 800 g konzervovaných rajčat, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 čerstvý bobkový list, 8 dl kuřecího vývaru, 400 g konzervované cizrny, čerstvě nastrouhaný parmezán
Rozehřejeme oheň, přidáme pórky a cukety a za občasného míchání smažíme 5 minut. Přidáme česnek, rajčata, rajčatový protlak, bobkový list, kuřecí vývar a cizrnu. Uvedeme do varu a vaříme 5 minut na mírném plameni. Polévku osolíme a opepříme podle chuti. Vyjmeme bobkový list a podáváme s čerstvě nastrouhaným parmezánem.