recepty

Bulgur na talíři

Foto: Bydlení.cz

Foto: Bydlení.cz

Bulgur patří k potravinám, které se k nám dostaly díky vyznavačům zdravé výživy. Je totiž bohatým zdrojem důležitých látek - především vitamínu A, fosforu, železa a hořčíku. Má vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku. Pokud jde o obsah živin, je výživnější než kuskus i rýže. Bulgur se totiž vyrábí z naklíčené tvrdé pšenice, která se předvaří, suší a posléze nahrubo drtí.

Oblíbený je bulgur v oblastech Středního Východu, v Turecku, ve středomořské kuchyni, v severní Africe i v Indii, kde se využívá k přípravě řady tradičních oblíbených jídel - nejznámější jsou pilafy, ale také kibbehy a především tabbouleh, což je bulgurový salát se zeleninou a bylinkami, původem z Libanonu a Sýrie. V naší kuchyni lze bulgur přidávat do nádivek, salátů, karbenátků, hodí se také jako příloha k masu, k zelenině nebo omáčkám. Výborně chutná také jako zavářka do polévky.

Nespornou výhodou bulguru je kromě jeho jedinečné oříškové chuti také jednoduchá a rychlá příprava. Pokud bulgur vaříme samostatně, použijeme poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. V osolené vodě bulgur pod pokličkou vaříme asi 5 minut (bez míchání) a potom necháme "dojít" podobně jako kdybychom připravovali rýži.
Bulgur se žampiony

300 g žampiónů, 150 g bulguru, 1 červená paprika, svazek jarních cibulek, olej, cibule, petrželka, pepř, čili, česnek

Cibuli nakrájíme na kostičky a krátce osmažíme na oleji. Přidáme na plátky nakrájené žampiony a krátce na tenké proužky nakrájenou papriku a společně restujeme. Přidáme trochu vody a vše podusíme. Osolíme, opepříme, přidáme drcené čili papričky a česnek. Vsypeme bulgur a vše zalijeme 400 ml vody nebo zeleninového vývaru a společně dusíme asi 15 minut. Nakonec přidáme petrželku a na tenké plátky nakrájenou cibulku.


Bulgur pilaf

1 větší cibule, 2 mrkve, 1 červená nebo zelená paprika, olivový olej, 150 g bulguru,400 ml vody nebo vývaru, čerstvá petrželka, čerstvá nebo sušená bazalka, čerstvá nebo sušená máta, sůl a pepř

Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji s nakrájenou mrkví a paprikou. Když je vše měkké, přidáme bulgur a krátce ho osmahneme. Přidáme zbytek ingrediencí a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme ještě 20 minut než se vsákne veškerá tekutina. Pilaf můžeme podávat samotný nebo jako přílohu k masu.
02.11.2007 | sm
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Adzuki na talíři Léto na talíři >>

Související témata

  • Vaření
  • Bydlínkova kuchařka

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Vaření

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • >> všechny články

Magazín

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost
  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Hobby a zahrada
  • Vaření

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.