Jak upéct ten nejlepší pecen domácího chleba? Přečtěte si tyto jednoduché triky!

Vlastně ani nezáleží na tom, jestli máte raději poctivý kváskový pecen žitného chleba, nebo spíš ten z bílé pšenice na způsob italského nebo francouzského pečiva, které se láme a přikusuje prakticky k jakémukoliv pokrmu. Vůně čerstvě upečeného pečiva, linoucí se po celém domě, je jako pohlazení po duši. A pak, když se nikdo nedívá, zakrojíte do křupavé vlahé kůrky, a šup s patkou do pusy. Je to prostě lahůdka. Ale jen, když je i střídka krásně nadýchaná a vláčná. Co dělat, aby se chléb opravdu povedl?

1. Křupavá kůrka nepomůže, když je chlebová střídka tvrdá

Každému, kdo začínal, se to stalo. Těsto jste připravili přesně podle osvědčeného receptu, nechali v ošatce nebo cedníku vykynout, upekli jste jej, a ejhle – hotový chléb má sice krásně propečený povrch, ale při zakrojení máte spíš pocit, že dělíte cihlu. Co se pokazilo? Na vině může být spousta důvodů, ale tím nejčastějším jsou špatné kvasnice. Při pečení chleba totiž sahá většina lidí právě po kvasnicích. Rozkvas (nebo omládek) připravíte tak, že droždí rozdrobíte do vlažné vody s trochou cukru (nebo sladu) a necháte ho 5-15 minut vzejít. Že jsou kvasinky skutečně aktivované poznáte tak, že se tvoří bublinky a rozkvas viditelně zvětšil svůj objem. V opačném případě si raději dojděte pro čerstvé kvasnice.

2. Omezte mouku při tvarování těsta ...

... nebo alespoň ji používejte co nejméně. Proč? Když přidáváte další a další mouku při tvarování hotového těsta jen proto, aby se vám nelepilo na ruce, ta pravá křupavá kůrka se nevytvoří. A jestli máte na chlebu nejraději právě kůrku, pamatujte, že i tvar pečiva je důležitý. Čím větší bude mít povrch, tím víc budete mít i kůrky. Takže je lepší tenký dlouhý tvar. Francouzi vědí – ano, přesně jako je bageta.

3. Klíčem k nadýchané střídce je pára

Pára je "tajemství", s nímž můžete přeměnit svůj chléb z průměru na velmi chutnou a křupavou delikatesu. „Pára je nezbytná hlavně v první části pečení. Nové trouby Gorenje jsou vybaveny parní funkcí ExtraSteam, která pečení s párou výrazně usnadňuje. Vytváří ideálně vlhké prostředí, které se postará, aby váš chléb krásně zvětšil objem, byl nadýchaný a přitom vás potěšil i křupavou kůrkou na povrchu. Jednoduše nalijete teplou vodu do mělkého plechu na pečení, vložíte plech do trouby a zvolíte program ExtraSteam. Speciální algoritmus zajistí optimální odpařování vody a rovnoměrné uvolňování páry během pečení. S párou připravíte nejen dokonalé pečivo, ale i šťavnaté maso, ryby i svěží a křupavou zeleninu. Pekáč zbavíte usazenin vodního kamene jednoduše v myčce nebo ve dřezu,“ říká Jana Neuszerová, odbornice značky Gorenje.

Ve srovnání s podobnými řešeními, která využívají pouze malou prohlubeň na dně trouby, vytvářejí trouby ExtraSteam díky velkému povrchu pekáče více páry. Pára navíc v patentovaném klenutému vnitřním prostoru trouby HomeMade Plus lépe cirkuluje. Takže budete nadšeni výsledkem - kůrka bude křupavější a bochníky budou mít znatelně větší objem než kdy předtím. A budou upečené rovnoměrně i bez „otáčení“ plechu.


Proč dělá pára kůrku tak křupavou?
Pára se během prvních 5-10 minut pečení postará, aby se chléb zvětšil, aniž by popraskal. Pára ale také pomáhá rozpouštět cukry na povrchu těsta. Jak se těsto peče, cukry karamelizují, a vzniká lesklá, křupavá kůrka.

4. Ochlaďte chléb v troubě

Tento poslední tip vás může překvapit: chlazení chleba v horké troubě je ve skutečnosti nejlepší způsob, jak zajistit, aby chléb zůstal křupavý. Jakmile je chléb upečený, vypněte troubu, přesuňte chléb z pekáče na drátěný rošt, nechte dvířka trouby trochu otevřená a dovolte chlebu zvolna vychladnout. Odolejte pokušení zakrojit do horkého chleba – srazil by se.

Tip na ideální troubu – novinka Gorenje BPS747A32XG ExtraSteam
Nejen dokonalý chléb s křupavou kůrkou a měkkou střídkou hravě vykouzlíte ve vestavné horkovzdušné troubě Gorenje s funkcí ExtraSteam. Vše, co musíte udělat, je nalít trochu vody do mělkého plechu na pečení, vybrat parní program ExtraSteam a nechat troubu udělat zbytek. Trouba o objemu 71 l s intuitivním dotykovým ovládáním je vybavena mnoha speciálními i automatickými funkcemi. Má patentovaný klenutý vnitřek trouby HomeMade Plus, který je inspirovaný tradičními kamny na dřevo. Umožňuje horkému vzduchu volně cirkulovat a spolu s funkcí MultiFlow 360° dává možnost péci na více plechách najednou. Trouba je opatřena úpravou proti otiskům prstů a pyrolytickým systémem pro samočištění vnitřku. Systém DynamiCooling+ účinně ochlazuje exteriér trouby, dokud teplota neklesne pod 60 °C, takže nehrozí žádné nehody. Další ochranou je i čtyřnásobné prosklení dvířek trouby s dvojitým tepelným deflektorem. Ke komfortu přispívá postupné tlumené dovírání dvířek trouby a teleskopické polovýsuvy na dvou úrovních. Vnitřek trouby v energetické třídě A+ je z mimořádně odolného smaltu SilverMatte. Doporučená cena je 13 990 Kč.


Extra velkou troubu s patentovaným klenutým vnitřkem HomeMade Plus s parní funkcí můžete ale pořídit i levněji, například model Gorenje BOS737E301X ExtraSteam s automatickým čištěním AquaClean pomocí páry je už za 9 990 Kč.


Více informací: www.gorenje.cz

Tržiště zpráv | 24.11.2020

Tweet

Související témata

  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Bílá technika
  • Vybavení kuchyní
  • Kuchyně
  • Pečení naslano
  • Gorenje

    Gorenje

    Jednodušší, příjemnější a méně komplikovaný život s každým výrobkem Gorenje. Tato jasná vize umožnila firmě, která vznikla v roce 1950 jako malá dílna v idylické vesnici Gorenje ve Slovinsku přerůst během sedmi desetiletí v nadnárodní společnost a renomovanou mezinárodní značku. Dnes je Gorenje jedním z největších mezinárodních výrobců malých i velkých domácích spotřebičů s výjimečným designem a skvělými funkcemi s přítomností ve více než 90 zemích na celém světě. Spotřebiče Gorenje jsou natolik praktické a intuitivně ovladatelné, že můžete směle použít rčení, které nejspíš doma často slýcháváte: ono SE TO udělá.

Odebírat
newsletter
Gorenje

Gorenje

Domácí spotřebiče a elektronika

  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!

    04.12.2025 - Česká značka Concept, kterou znáte díky široké nabídce domácích...

  • Velká vánoční soutěž 2025

  • Zpomalit je sexy: Proč teď nejchytřejší lidé dělají méně

  • Vyhrajte mixér FitStream Pro: Energie a zdraví vždy po ruce

  • První automatická pračka v Evropě? Candy! A letos slaví 80 let

  • >> všechny články

Vybavení kuchyní

  • LG Electronics uvádí na český trh kompletní řadu vestavných spotřebičů, které spojují styl, inovace a chytrou technologii ThinQ

    26.09.2025 - Společnost LG Electronics (LG) oznamuje rozšíření svého portfolia o...

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • Sinks - přední česká značka kvalitních kuchyňských dřezů

  • Unikátní nanogranitové dřezy Sinks NANOSTONE: Budoucnost ve vaší kuchyni je tady

  • Jak ekologicky a snadno vyčistit troubu pomocí páry?

  • >> všechny články

Tržiště zpráv

  • Klenot v interiéru: Matějovský a Preciosa představují limitovanou edici sametových povlaků zdobených českým křišťálem

    Česká značka Matějovský představuje kolekci, která vnáší do interiéru světlo, eleganci a preciznost tradičního řemesla. Limitovaná...

  • Nejčastější chyby při výběru nebo montáži interiérových dveří. Na co si dát pozor?
  • Bezpečná střecha v pěti vrstvách: když každý detail hraje svou roli
  • Zimní pohodlí: Sleva 20 % na jersey prostěradla Matějovský
  • Zimní proměny domova: Jak snadno zrenovovat dlaždice, nábytek i dekorace pomocí barev a sprejů
  • Oprava, nebo rovnou nová střecha?
  • Slavnostní poklepání základního kamene Rezidence Dejvice
  • Nové vestavné spotřebiče Electrolux mění pravidla domácího vaření
  • Pumpa inox line - nová série povrchových odstředivých čerpadel pro průmysl i domácnosti
  • Ultrafiltrace - řešení pro nejlepší pitnou vodu
  • Jaké jsou výhody krátkodobého pronájmu stavebních strojů
  • Podlahy Plzeň: kde kvalita a lidský přístup tvoří pevný základ domova
  • Chytré stínění, které vám ušetří peníze: Proč si ho Češi pořizují čím dál víc?
  • Veletrh STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY v Letňanech: Inspirace pod stromeček, hodování i program pro děti
  • Jak se mění funkce domova v době home office?
  • Co čekat od FVE v zimě? Klíčové faktory, které rozhodují o výkonu
  • Proč jsou Vosky OSMO na podlahu ideální pro váš domov?
  • Jak si zařídit ložnici snů: Barvy, postele a detaily, které ovlivní váš spánek
  • Ideální vánoční dárek - bezkouřová ohniště Solo Stove s akční slevou 20 %
  • Dárkový manuál (nejen) pro milovníky bublinek
  • Když silnice klouže: Zimní posyp Liapor vám pomůže s bezpečným rozjezdem
  • Servis jako klíč k efektivní fotovoltaice
  • Místo pro důstojný život. Centrum BAZALKA roste s podporou wienerbergeru
  • >> všechny zprávy

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Tržiště zpráv

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.