Jak upéct sladký symbol Vánoc

Calta, štrucla, pletenice, štědrovka. I tak se v různých koutech naší země říká pochoutce, která má na vánočním stole zcela výsadní postavení. A podle ročního období, se kterým je nerozlučně spjata, dostala i své jméno: vánočka. Ta pravá se plete z devíti pramenů. Věděli jste, že do každého z pramenů se vplétá i skryté poselství? A že vánočka sama ukrývá ještě mnoho jiných tajů? Poodhalme spolu s blogerkou Live With Anny i tajemství přípravy této královny sladkého pečiva. Odměnou vám bude chutná, nadýchaná a dokonale upečená vánočka, kterou ohromíte své blízké.

Vánočka patří na náš vánoční stůl už od 14. století – tehdy ještě nebyla pletená a jmenovala se calta. O dvě století později už měla známý tvar, vzniklý proplétáním pramenů kynutého těsta. Mělo to ale háček – byla výsadou pekařského cechu; jedině pekaři mohli péci tu opravdovou, pletenou z devíti (i více) copů. Doma si směli lidé pletenou vánočku sami připravovat až od 18. století.

Vánoček se peklo tolik, kolik měla členů včetně čeládky a pak ještě jednu největší na štědrovečerní stůl, aby se v novém roce urodilo. Starým zvykem bylo do této štědrovečerní vánočky zapéct minci: kdo ji při krájení našel, tomu měla přinést štěstí.

Ta pravá vánočka se plete z devíti pramenů. Čtyři spodní představují zemi, slunce, vodu a vzduch. Prostřední tři prameny propojuji rozum, cit a vůli. A vrchní dva symbolizují vědění a lásku.

Upéci dobrou a chutnou vánočku, která se v troubě nerozuteče do stran, a bude upečená opravdu rovnoměrně do zlato-červena není jen tak. Není to totiž jen věc dobrého receptu. Zkušenost a dobré rady jsou v tomto případě nad zlato.

Tipy blogerky Live With Anny:

  • Všechny přísady musejí mít kvůli správnému kynutí stejnou pokojovou teplotu – hlavně vejce, kvasnice a mouka.
  • Na vánočku se hodí polohrubá mouku, kterou je potřeba předem prosát, aby se provzdušnila a těsto bylo kypřejší a lépe kynulo.
  • Cukr by měl být jemný pískový bez hrudek. Pozor na dávkování, méně bývá lépe, neboť přeslazené těsto se často rozeběhne a vánočka ztratí svůj vysoký tvar.
  • Vejce můžeme dát celá, ale lepší je dát jen žloutky.
  • Tuk dělá vánočku vláčnější. Ideální je máslo, případně s trochou čerstvého sádla. Tuk musí být rozpuštěný, ale ne horký, jen vlažný. Mléko předem nahřejeme, aby bylo vlažné, opět nesmí být horké.
  • Vykynutí těsta záleží na droždí. To by mělo být čerstvé, bez pachu, neokoralé.
  • Dobře vypracované těsto se nechytá rukou ani válu, je husté, hladké a lesklé. Necháme je v míse pod utěrkou zvolna kynout v teplé místnosti, asi 2-3 hodiny, ale ne přímo u zdroje tepla. Rychlé vykynutí je špatné – těsto po upečení stejně rychle spadne. Těsto je dobře vykynuté, když zvětšilo svůj objem asi o polovinu a je pórovité. Vtlačíme-li do těsta prst, důlek se vyrovná. Ideální podmínky kynutí jde vytvořit i pomocí speciální funkce některých trub, má ji třeba trouba MORA VTPS 547 BX s parní funkcí.

A jaký je Annin recept na zaručeně nejlepší vánočku? Tady je:

Co budete potřebovat:
  • 40 g droždí
  • 110 g cukru krupice (pro zdravější verzi můžete nahradit třtinovým cukrem)
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 500 g polohrubé mouky (pro zdravější verzi lze použít i špaldovou mouku)
  • 3 špetky soli
  • 2 žloutky
  • 125 g másla, může být i lžíce kvalitního sádla
  • citronová kůra (z 1 citronu)
  • 40 g rozinek (můžete i bez rozinek, pokud je nemáte rádi)
  • 1 vejce na potření vánočky
  • 80 g mandlí (loupané, plátky nebo špalíčky) na posypání

Jak na to?
Droždí rozetřete s cukrem do hladké pasty, přidejte lžičku vlahého mléka, zaprašte trochou mouky, smíchejte a na teplém místě nechte 15 minut kynout.

Vzniklý kvásek přelejete do mísy ke zbytku prosáté mouky, přidejte zbytek vlažného mléka, rozpuštěné vychladlé máslo (případně i lžící čerstvého sádla), žloutky, citronovou kůru, omyté a osušené rozinky a sůl. Vypracujete hladké těsto, které se nebude lepit. Poté nechte kynout asi tři hodiny na teplém místě – těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Jakmile těsto vykyne, můžete plést. Vánočka z devíti pramenů má tři patra – první, nejnižší patro vyrobíte ze čtyř copů, druhé patro ze tří copů a poslední ze dvou copů. Těsto si tedy rozdělíte na devět stejných dílů, ze kterých vytvoříte bochánky.

Ze čtyř bochánků vyválíte válečky, které zaplétáte následujícím způsobem:
  • všechny válečky položte vedle sebe a na jednom konci prameny spojte,
  • v levé dvojici položíte levý váleček přes pravý, v pravé dvojici také levý přes pravý,
  • v prostřední dvojici nyní přeložíte pravý pramen přes levý,
  • a celý proces opakujete, až se dostanete na konec, kde copy důkladně spojíte, aby se vánočka nerozpletla.

První patro přenesete na plech s pečicím papírem a uprostřed ho rukou lehce promáčknete po celé délce, abyste mohli položit druhé patro. Na druhé patro použijete další tři bochánky, které si opět vyválíte a z nich upletete klasický cop. Položíte na první patro vánočky a okraje přetáhnete přes první, nejnižší patro. Opět rukou mírně promáčknete. Poslední vrstva sestává ze dvou pramenů, ze kterých vytvoříte spirálu a položíte navrch vánočky. Dobře je postup vidět i na videu, např. zde.

„Vánočku potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi, a aby se nerozpadla, propíchněte ji na několika místech špejlemi. Pečete pomalu při 160 °C dozlatova. Že je vánočka hotová poznáte, když do ní píchnete špejlí a ta zůstane čistá. Doporučuji orientovat se taky podle barvy a vůně vánočky, jakmile začne vonět, bude brzo hotová. Orientační doba pečení je asi 45 minut,“ dodává Anny.

Dobrým pomocníkem pro kynutí i rovnoměrném pečení se zaručeným výsledkem je trouba MORA VTPS 547 BX s parní funkcí. Má speciální funkci pro kynutí a unikátní, patentovaný klenutý tvar po vzoru starých pecí pro rovnoměrné propečení ze všech stran. A má také parní funkci, díky níž bude vánočka báječně nadýchaná. Tato vestavná trouba v elegantním nerezovém provedení s úpravou proti otiskům prstů se pohodlně ovládá pomocí klasických knoflíků. Patentovaný vnitřní zaoblený tvar trouby, inspirovaný tradiční kamennou pecí, nechává horký vzduch cirkulovat rovnoměrně ze všech stran okolo připravovaného pokrmu, aby byl výsledek vždy perfektní. Výkonná trouba v energetické třídě A+ s objemem 70 l má řadu programů: nejen klasické pečení a gril s ventilátorem i bez, ale také horkovzdušné nebo klasické pečení s párou. Má i ECO funkci pro pomalé pečení při nižší teplotě, dále rychlý předehřev a rozmrazování. O čistotu vnitřku trouby se postará pyrolytický program. Praktické je i snadné vyjímání vnitřní skleněné strany dvířek, jež usnadní i odstranění případných nečistot mezi jednotlivými skly. Pro zvýšení komfortu obsluhy je trouba vybavená teleskopickými výsuvy, umožňujícími bezpečnou manipulaci s připravovaným jídlem, aniž byste ho museli z trouby úplně vyjmout. Speciální zasklení čtyřmi skly se dvěma kovovými vrstvami udržuje vnější sklo dveří chladné a bezpečné i pro děti. Příjemné je i tlumené, šetrné zavírání dvířek trouby. Potěší i bohaté příslušenství v podobě roštu, mělkého a hlubokého plechu. Doporučená cena je 10 990 Kč.


www.mora.cz

Tržiště zpráv | 19.10.2020

Tweet

Související témata

  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Vybavení kuchyní
  • Bydlínkova kuchařka
  • Vaření
  • Kuchyně
  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter
MORA MORAVIA

MORA MORAVIA

Domácí spotřebiče a elektronika

  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!

    04.12.2025 - Česká značka Concept, kterou znáte díky široké nabídce domácích...

  • Velká vánoční soutěž 2025

  • Zpomalit je sexy: Proč teď nejchytřejší lidé dělají méně

  • Vyhrajte mixér FitStream Pro: Energie a zdraví vždy po ruce

  • První automatická pračka v Evropě? Candy! A letos slaví 80 let

  • >> všechny články

Vybavení kuchyní

  • LG Electronics uvádí na český trh kompletní řadu vestavných spotřebičů, které spojují styl, inovace a chytrou technologii ThinQ

    26.09.2025 - Společnost LG Electronics (LG) oznamuje rozšíření svého portfolia o...

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • Sinks - přední česká značka kvalitních kuchyňských dřezů

  • Unikátní nanogranitové dřezy Sinks NANOSTONE: Budoucnost ve vaší kuchyni je tady

  • Jak ekologicky a snadno vyčistit troubu pomocí páry?

  • >> všechny články

Bydlínkova kuchařka

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Hrajte o vánoční překvapení Dr. Oetker

  • Houbová sezóna je tu. Vyzkoušejte jednoduchý houbový pekáček

  • Cuketový krém podle Pepy Nemravy

  • Připravte si steak jako z prvotřídní restaurace

  • >> všechny články

Tržiště zpráv

  • Klenot v interiéru: Matějovský a Preciosa představují limitovanou edici sametových povlaků zdobených českým křišťálem

    Česká značka Matějovský představuje kolekci, která vnáší do interiéru světlo, eleganci a preciznost tradičního řemesla. Limitovaná...

  • Nejčastější chyby při výběru nebo montáži interiérových dveří. Na co si dát pozor?
  • Bezpečná střecha v pěti vrstvách: když každý detail hraje svou roli
  • Zimní pohodlí: Sleva 20 % na jersey prostěradla Matějovský
  • Zimní proměny domova: Jak snadno zrenovovat dlaždice, nábytek i dekorace pomocí barev a sprejů
  • Oprava, nebo rovnou nová střecha?
  • Slavnostní poklepání základního kamene Rezidence Dejvice
  • Nové vestavné spotřebiče Electrolux mění pravidla domácího vaření
  • Pumpa inox line - nová série povrchových odstředivých čerpadel pro průmysl i domácnosti
  • Ultrafiltrace - řešení pro nejlepší pitnou vodu
  • Jaké jsou výhody krátkodobého pronájmu stavebních strojů
  • Podlahy Plzeň: kde kvalita a lidský přístup tvoří pevný základ domova
  • Chytré stínění, které vám ušetří peníze: Proč si ho Češi pořizují čím dál víc?
  • Veletrh STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY v Letňanech: Inspirace pod stromeček, hodování i program pro děti
  • Jak se mění funkce domova v době home office?
  • Co čekat od FVE v zimě? Klíčové faktory, které rozhodují o výkonu
  • Proč jsou Vosky OSMO na podlahu ideální pro váš domov?
  • Jak si zařídit ložnici snů: Barvy, postele a detaily, které ovlivní váš spánek
  • Ideální vánoční dárek - bezkouřová ohniště Solo Stove s akční slevou 20 %
  • Dárkový manuál (nejen) pro milovníky bublinek
  • Když silnice klouže: Zimní posyp Liapor vám pomůže s bezpečným rozjezdem
  • Servis jako klíč k efektivní fotovoltaice
  • Místo pro důstojný život. Centrum BAZALKA roste s podporou wienerbergeru
  • >> všechny zprávy

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Tržiště zpráv

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.