Domácí udírna skoro bez práce: Žhaví za pár minut

Toužíte po vůni a hlavně chuti jemně uzených klobásek, sýra nebo pikantních žebírek, ale na stavbu domácí udírny si netroufáte? Nevadí. Už hotové modely vás špinavé práce zbaví.

Výhody hotových plechových udíren

Začátečníci mívají obavy z řešení odtahu a dalších konstrukčních detailů, které ovlivňují úspěch domácího uzení. S „ready made“ modelem máte o tuhle zásadní starost míň. Prostě jen rozbalíte, nažhavíte topnou spirálu a zhruba za 10 minut udíte.

Zdravotní nezávadnost na prvním místě

Kovové, především nerezové udírny, představují z hygienického hlediska nejvýhodnější řešení pro domácí použití. Veškeré vybavení od roštů a háčků přes vnitřní kostru až po dvířka po uzení snadno vyjmete a umyjete teplou vodou s trochou jaru.

Nerez navíc nepřenáší pachy. Není problém udit jeden den ryby a druhý třeba ořechy nebo sýry.

Elektrická udírna funguje i na dřevo
Milujete vůni dřeva při uzení? Kombinovaná elektrická udírna vám to umožní. Když vyberete ohniště na dřevo, jednoduše zatopíte drtí nebo dřevěným uhlím, posypaným navlhčenou dřevěnou štěpkou pro vývin kouře. Když se vám nebude chtít hlídat teplotu, zvolíte topeniště s elektrickou spirálou. Termostat ohlídá požadované stupně a vy můžete jít chystat třeba dezert.

Ekonomický provoz
Díky přesně vyměřené konstrukci šetří plechové elektrické udírny energii i lesy. V závislosti na velikosti udírny počítejte s průměrnou spotřebou elektřiny kolem 5 Kč za hodinu. Při uzení dřevem vám 0,5 kilogramové balení dřevěné drtě vydrží zhruba na 6 až 8 hodin.

Kde, kdy, co a na čem: Tak zní základní otázky

Budete udit doma na zahradě, nebo i na cestách? Chcete udit kdykoli po celý rok, nebo jen v teplých měsících? Kolik masa naráz zpracováváte? Máte i velké kusy ryb? Zodpovězte si základní otázky, než začněte vybírat.

Počet plášťů určuje kvalitu i sezónní využití
U kovových udíren se většinou setkáte se 3 základními typy konstrukce – jednoplášťová, dvouplášťová a lehká skládací pro uzení v terénu. Jednoplášťové varianty použijete od jara do podzimu, než teploty klesnou pod 5° C. Dvouplášťová konstrukce umožňuje celoroční uzení. Bývá také větší/hlubší a pojme tak více surovin naráz.

Izolované versus přenosné modely
Další dělení, se kterým se můžete při výběru setkat, se týká mobility udírny. Přenosné verze bývají lehčí, jednoplášťové. Během pár minut je rozpálíte třeba na chatě nebo v kempu. Využijete je od jara do podzimu.

Tzv. izolované udírny mívají masivní rám a dvouplášťovou konstrukci. Hodí se k zabudování na jedno místo, třeba k domu, garáži, do rohu zahrady apod. Užijete je celoročně.


Udit horkým kouřem, nebo studeným?

Obě varianty mají něco do sebe. Horký kouř šetří čas a slibuje větší šťavnatost masa. Elektrické udírny většinou nejlépe pracují v rozmezí 60 až 100 °C.

I studený kouř do 30 °C má své nesporné kouzlo. Jde vlastně o pomalé vysoušení a provonění masa, klobásek a dalších delikates. Výborně z něj chutná třeba losos, ořechy nebo sýry. Nehodí se však k uzení všeho – třeba většině ryb kromě lososa nesvědčí.

Chcete kombinovat oba druhy? Žádný problém. Pořiďte si k elektrické udírně generátor studeného kouře. Uzení za studena se nejlépe hodí do chladných dní. V letním období, kdy venkovní teplota překračuje třicítku, volte raději horký kouř.

Tržiště zpráv | 03.03.2020

Tweet

Související témata

  • Vaření
  • Bydlení v zahradě
  • Tiskové zprávy

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Vaření

  • Mexiko na talíři: Vyzkoušejte svěží mexický salát podle Julie Kučerovské

    11.07.2025 - Nemáte v létě chuť na omáčky s knedlíkem? My taky ne, a proto rádi...

  • Jak správně a často čistit gril

  • Zapomenuté poklady české kuchyně: 3 tradiční recepty podle Pepy Nemravy, které si znovu zamilujete

  • České sporáky a kamna na pevná paliva: Návrat k tradici s moderním přesahem

  • Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku

  • >> všechny články

Bydlení v zahradě

  • Probuďte svůj balkon k životu s univerzálním nátěrem Balakryl

    10.07.2025 - Je pro vás renovace balkonu či terasy nadlidský úkol? S barvou Balakryl...

  • Čas levandule

  • Skleněné posuvné dveře: Elegantní propojení interiéru se zahradou

  • Nevíte, kam v létě vyrazit? Vydejte se na západ po stopách císařovny Sisi

  • Jak vybrat ideální pergolu na terasu? Praktický přehled typů a stínění

  • >> všechny články

Tržiště zpráv

  • V létě na stavbě: Co (ne)dělat s cihlami a maltou

    Léto je pro mnoho stavebníků ideálním obdobím pro realizaci hrubé stavby. Dlouhé dny a příznivější počasí umožňují plynulý...

  • Dozrává první úroda
  • Pomerančová klasika je zpátky ve hře! Tyhle letní drinky si zamilujete
  • S profesionálními elektrikáři z WeCan je oprava otázkou chvilky
  • Tropické noci pod peřinou. Jak se na ně připravit?
  • Grilovačka nebo letní party? Vždy bez obav ze skvrn na oblečení
  • Při výběru nového bydlení 4 z 5 lidí volí zděné materiály. Sázejí na vyšší hodnotu nemovitosti, delší životnost i lepší izolační vlastnosti
  • Užijte si letní pohodu s piknikovým táckem-stolkem MANGO
  • „Soutěž o nejlepší projekt“ společnosti Wienerberger s.r.o. přilákala velký počet účastníků
  • Vlhkost ve zdivu nemusí být konec, pokud zvolíte správnou sanaci
  • Letní sleva až 30 % na oblíbené zahradní dlažby a okrasné prvky
  • >> všechny zprávy

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Tržiště zpráv

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.