recepty

Pohanka na talíři

Pohanka, která pochází ze střední Asie, byla v našich zemích oblíbenou potravinou již v 16. století.  Možností, jak pohanku v kuchyni využít, existuje celá řada – skvěle totiž  chutná ve sladkých i  slaných pokrmech.

V prodejnách zdravé výživy nebo v některých supermarketech můžete zakoupit velké množství různých pohankových produktů: loupané pohankové kroupy, loupanou pohanku lámanku, pohankovou krupici nebo celozrnnou pohankovou mouku. Z pohanky se vyrábí také těstoviny a z jejích sušených listů dokonce čaj.

Pohanka, která obsahuje množství aminokyselin, minerální látek, vitamíny B1, B2, E, C a rutin, působí blahodárně na imunitu a je lékem na nemoci cév. Rutin totiž zvyšuje pružnost krevních kapilár, reguluje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Lehce stravitelná pohanka se doporučuje také diabetikům a lidem se zažívacími potíži, je součástí bezlepkové stravy.

Pohanková polévka
4 lžíce rostlinného oleje, 150 g pohanky lámanky, sušené nebo čerstvé houby (lesní houby, hlíva, shitaké) podle chuti, 5 stroužků česneku, 1,2 litru zeleninového vývaru, 1 cibule, 2 mrkve, ½ celeru, majoránka, kmín, pepř a sůl
Na oleji orestujte nakrájenou cibuli, ke které přidáme nadrobno pokrájenou zeleninu a opranou pohanku lámanku. Po chvíli společného restování přidáme také houby a kmín. Zalejeme vývarem, osolíme a vaříme dokud houby nezměknou. Ke konci varu ochutíme polévku česnekem, majoránkou a pepřem.
Pohanková pomazánka
150g pohanky lámanky, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 5 lžic olivového oleje, sůl  a pepř, zelenina na obložení
Pohanku spaříme vroucí vodou a necháme asi 20 minut bobtnat. Změklou pohanku rozmixujeme s česnekem, cibulí a olivovým olejem. Pomazánku dochutíme pepřem a solí, natíráme na pečivo a zdobíme zeleninou nebo zelenou natí. Pro zpestření můžeme do pomazánky vmíchat nadrobno nasekané sterilované okurky nebo dochutíme několika kapkami sójové omáčky.
bydlinek

Pohankové pivo a užitečné slupky


Do našich zemí se pohanka patrně dostala díky nechvalně známým tatarským nájezdům. Jedné z jejích odrůd se u nás proto říká tatarka a název pohanka vznikl ze skutečnosti, že Tataři byli v našich zemích označováni za pohany. Pokrmy z chutné pohankové mouky se dnes jedí v mnoha zemích Evropy a Bydlínek se nedávno dočetl, že v Anglii se vyrábí z pohanky bezlepkové pivo. Pohanka nahrazuje v oblíbeném nápoji nejčastěji používaný ječmen. A stojí za to připomenout, že tvrdá pohanková slupka, která užitečné trojhranné semínko ukrývá, nachází rovněž své využití. Těmito slupkami se plní polštáře a dokonce meditační asijská "zafu". Důvodem je tvarová a tepelná stálost a antialergické účinky.


19.01.2007 | Věra Růžičková
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Ředkvičky na talíři Magická štědrovečerní hostina >>

Související témata

  • Těstoviny, rýže, obiloviny
  • Bydlínkova kuchařka
Odebírat
newsletter

Partner sekce

  • DORTOVÁ KRÁLOVNA

    Dorty všech velikostí, barev a tvarů. Moje dorty nejsou nikdy všední, ať už se jedná o klasiku či zbrusu nové recepty.

Bydlínkova kuchařka

  • Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

    27.01.2023 - Ať už chcete maso omezit, nebo vám přijde návštěva, která masu...

  • Co z červené řepy? Rychlý boršč

  • Připravte si dokonalé čokoládové lanýže s espressem

  • Tříkrálová bábovka. Kdo najde minci?

  • Silvestrovské pohoštění: Domácí paštika s trhacím chlebem

  • >> všechny články

Těstoviny, rýže, obiloviny

  • Vůně, chutě a barvy španělské kuchyně

    24.06.2022 - Španělská kuchyně voní mořem a sluncem - ryby, mořské plody, olivový...

  • Nudle se zeleninou přelité vejci

  • >> všechny články

Magazín

  • Vyhrajte pořádnou střechu zdarma
  • Jakou roli hraje a bude hrát 3D tisk ve stavebnictví?
  • Květiny v zimním interiéru: Hvězdník znáte pod nesprávným názvem amarylis
  • Našli jste pod stromečkem výrobník perlivé vody? Máme pro vás tipy, jak ho používat k maximální spokojenosti
  • Připravte si dokonalé čokoládové lanýže s espressem
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.