Pohanka na talíři

Pohanka, která pochází ze střední Asie, byla v našich zemích oblíbenou potravinou již v 16. století.  Možností, jak pohanku v kuchyni využít, existuje celá řada – skvěle totiž  chutná ve sladkých i  slaných pokrmech.

V prodejnách zdravé výživy nebo v některých supermarketech můžete zakoupit velké množství různých pohankových produktů: loupané pohankové kroupy, loupanou pohanku lámanku, pohankovou krupici nebo celozrnnou pohankovou mouku. Z pohanky se vyrábí také těstoviny a z jejích sušených listů dokonce čaj.

Pohanka, která obsahuje množství aminokyselin, minerální látek, vitamíny B1, B2, E, C a rutin, působí blahodárně na imunitu a je lékem na nemoci cév. Rutin totiž zvyšuje pružnost krevních kapilár, reguluje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Lehce stravitelná pohanka se doporučuje také diabetikům a lidem se zažívacími potíži, je součástí bezlepkové stravy.

Pohanková polévka
4 lžíce rostlinného oleje, 150 g pohanky lámanky, sušené nebo čerstvé houby (lesní houby, hlíva, shitaké) podle chuti, 5 stroužků česneku, 1,2 litru zeleninového vývaru, 1 cibule, 2 mrkve, ½ celeru, majoránka, kmín, pepř a sůl
Na oleji orestujte nakrájenou cibuli, ke které přidáme nadrobno pokrájenou zeleninu a opranou pohanku lámanku. Po chvíli společného restování přidáme také houby a kmín. Zalejeme vývarem, osolíme a vaříme dokud houby nezměknou. Ke konci varu ochutíme polévku česnekem, majoránkou a pepřem.
Pohanková pomazánka
150g pohanky lámanky, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 5 lžic olivového oleje, sůl  a pepř, zelenina na obložení
Pohanku spaříme vroucí vodou a necháme asi 20 minut bobtnat. Změklou pohanku rozmixujeme s česnekem, cibulí a olivovým olejem. Pomazánku dochutíme pepřem a solí, natíráme na pečivo a zdobíme zeleninou nebo zelenou natí. Pro zpestření můžeme do pomazánky vmíchat nadrobno nasekané sterilované okurky nebo dochutíme několika kapkami sójové omáčky.
bydlinek

Pohankové pivo a užitečné slupky


Do našich zemí se pohanka patrně dostala díky nechvalně známým tatarským nájezdům. Jedné z jejích odrůd se u nás proto říká tatarka a název pohanka vznikl ze skutečnosti, že Tataři byli v našich zemích označováni za pohany. Pokrmy z chutné pohankové mouky se dnes jedí v mnoha zemích Evropy a Bydlínek se nedávno dočetl, že v Anglii se vyrábí z pohanky bezlepkové pivo. Pohanka nahrazuje v oblíbeném nápoji nejčastěji používaný ječmen. A stojí za to připomenout, že tvrdá pohanková slupka, která užitečné trojhranné semínko ukrývá, nachází rovněž své využití. Těmito slupkami se plní polštáře a dokonce meditační asijská "zafu". Důvodem je tvarová a tepelná stálost a antialergické účinky.


19.01.2007 | Věra Růžičková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444