téma

Ekologická kuchyň

Foto: Antico

Foto: Antico

Jak šetřit energii i životní prostředí?

Koncept ekologické nebo též zelené kuchyně vychází z principu koloběhu látek v přírodě. Funguje jako malý ekosystém. Je založen na důmyslné optimalizaci užívané energie a její recyklaci. Ideální ekologická kuchyň je schopna opakovaně využívat až 60% vody a tepla vytvářeného domácími spotřebiči. Úspora ve výdajích za energie může činit až 70%. Světoví výrobci již nabízejí kuchyně důsledně ekologické, z hudby budoucnosti se pomalu stává realita. Pokud není v našich možnostech zařídit si kuchyň zcela podle "zelených" principů, stále můžeme uplatnit několik zásad, jež naši kuchyni přiblíží ekologickému ideálu.

Základem je výběr spotřebičů. Technologie jde stále dopředu, dnešní výrobky umí být mnohem šetrnější nejen k životnímu prostředí, ale také k naší peněžence. Jedním z nejnáročnějších spotřebičů je lednička. Už jejím umístěním můžeme hodně ušetřit - neměla by stát v blízkosti topení či na takovém místě, kde by byla vystavena slunečnímu záření. Ledničku otevíráme co nejméně a na co nejkratší dobu. Výrazně také pomůže pravidelné čištění (spirálu kondenzátoru bychom měli vyčistit alespoň jednou za rok).

Čistota je důležitá také u rámu lednice. Různé nečistoty mohou bránit dokonalému dovírání a tím zvyšovat spotřebu energie.

Dalšími "žrouty" jsou vařič a trouba. Zde můžeme hodně ušetřit inteligentním používáním nádob na vaření. Energeticky úspornější je např. vaření v tlakových hrncích. Velikost hořáku (či vařiče) shodná s velikostí dna hrnce a používání pokličky je samozřejmostí.

Troubu nejefektivněji využijeme, pečeme-li v ní více jídel zároveň. Předehřívání trouby je také většinou zbytečné. Obvykle stačí troubu zapnout 10 minut před začátkem pečení. Dalším trikem je využití vysoké teploty v troubě i po jejím vypnutí. Maso či jakýkoliv jiný pokrm můžeme nechat "dojít" i 15 minut ve vypnuté troubě.

Ve většině domácností kuchyňské spotřebiče přesluhují. Dnešní výrobky jsou ve spotřebě energie mnohem skromnější. Nová lednička může spotřebovat o polovinu méně energie než náš 15 let starý model. Jelikož lednička a mraznička jsou zapnuty neustále, úspora se na účtu za energie projeví okamžitě.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: Whirlpool

Také myčka nádobí už dávno není luxusem. V současné době je spíše ekologickou nutností. Ušetří nám nejen práci, ale i vodu a energii. Dnes se již vyrábí i myčky pro menší domácnosti, které navíc nezaberou mnoho místa. Horkou novinkou jsou parní myčky. Ty spotřebují extrémně málo vody a jsou velmi účinné. Pára totiž čistí mnohem lépe než voda. Ale i používáním klasické myčky šetříme životní prostředí.

Neodmyslitelnou součástí ekologického chování v kuchyni je naše zacházení s odpady. Pro většinu domácností je třídění odpadu již samozřejmostí. Jak ale naložit s kuchyňským bioodpadem? Pokud máme k dispozici zahradu, můžeme založit vlastní kompost nebo si vybrat z široké nabídky kompostérů. Co ale dělat s bioodpadem v bytě? Zde se jako řešení nabízí drtič kuchyňského odpadu, zabudovaný do dřezu. Veškerý bioodpad se ekologicky zpracuje okamžitě a přímo v kuchyni. Rozmělněn na jemné částečky pak odchází spolu s vodou do kanalizace. S drtičem se zbavíme přítomnosti rychle hnijícího dopadu v kuchyni a navíc s ním naložíme způsobem šetrným k životnímu prostředí.
Pokud se navíc rozhodneme používat pouze ekologicky odbouratelné čistící prostředky, budeme konceptu zelené kuchyně již velmi blízko...

12.03.2010 | Hana Děcká
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Inspiraci naleznete v největším design centru v ČR Jaké jsou trendy v designu kuchyní? >>

Související témata

  • Kuchyně
  • Vybavení kuchyní
  • Téma

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Kuchyně

  • Zapomenuté poklady české kuchyně: 3 tradiční recepty podle Pepy Nemravy, které si znovu zamilujete

    27.06.2025 - V době, kdy vládne avokádový toast, hummus a poke bowl, trochu...

  • České sporáky a kamna na pevná paliva: Návrat k tradici s moderním přesahem

  • Získejte dárkový voucher na nákup u ORION – domácí potřeby

  • Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku

  • Soutěž: Moje léto 2025

  • >> všechny články

Vybavení kuchyní

  • Sinks - přední česká značka kvalitních kuchyňských dřezů

    01.04.2025 - Ryze česká společnost Sinks s.r.o. působí na našem trhu již bezmála...

  • Unikátní nanogranitové dřezy Sinks NANOSTONE: Budoucnost ve vaší kuchyni je tady

  • Jak ekologicky a snadno vyčistit troubu pomocí páry?

  • Soutěž o těstovinovač Philips

  • Chytré vaření s multifunkčním tlakovým hrncem TESLA EliteCook K70 WiFi šetří čas i energii

  • >> všechny články

Magazín

  • Z trouby rovnou na piknik: Cuketový quiche
  • Modrozelené střechy: Chytré řešení pro města i rodinné domy s plochou střechou
  • Soutěž o mušelínová ponča od značky Nelly
  • Nebojme se PVC: levná, odolná a komfortní podlaha pro rekonstrukce
  • Grilování bez hranic: Objevte svět chutí pod otevřeným nebem
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Interiér
  • Kuchyně

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.