Ekologická kuchyň

Foto: Antico

Foto: Antico

Jak šetřit energii i životní prostředí?

Koncept ekologické nebo též zelené kuchyně vychází z principu koloběhu látek v přírodě. Funguje jako malý ekosystém. Je založen na důmyslné optimalizaci užívané energie a její recyklaci. Ideální ekologická kuchyň je schopna opakovaně využívat až 60% vody a tepla vytvářeného domácími spotřebiči. Úspora ve výdajích za energie může činit až 70%. Světoví výrobci již nabízejí kuchyně důsledně ekologické, z hudby budoucnosti se pomalu stává realita. Pokud není v našich možnostech zařídit si kuchyň zcela podle "zelených" principů, stále můžeme uplatnit několik zásad, jež naši kuchyni přiblíží ekologickému ideálu.

Základem je výběr spotřebičů. Technologie jde stále dopředu, dnešní výrobky umí být mnohem šetrnější nejen k životnímu prostředí, ale také k naší peněžence. Jedním z nejnáročnějších spotřebičů je lednička. Už jejím umístěním můžeme hodně ušetřit - neměla by stát v blízkosti topení či na takovém místě, kde by byla vystavena slunečnímu záření. Ledničku otevíráme co nejméně a na co nejkratší dobu. Výrazně také pomůže pravidelné čištění (spirálu kondenzátoru bychom měli vyčistit alespoň jednou za rok).

Čistota je důležitá také u rámu lednice. Různé nečistoty mohou bránit dokonalému dovírání a tím zvyšovat spotřebu energie.

Dalšími "žrouty" jsou vařič a trouba. Zde můžeme hodně ušetřit inteligentním používáním nádob na vaření. Energeticky úspornější je např. vaření v tlakových hrncích. Velikost hořáku (či vařiče) shodná s velikostí dna hrnce a používání pokličky je samozřejmostí.

Troubu nejefektivněji využijeme, pečeme-li v ní více jídel zároveň. Předehřívání trouby je také většinou zbytečné. Obvykle stačí troubu zapnout 10 minut před začátkem pečení. Dalším trikem je využití vysoké teploty v troubě i po jejím vypnutí. Maso či jakýkoliv jiný pokrm můžeme nechat "dojít" i 15 minut ve vypnuté troubě.

Ve většině domácností kuchyňské spotřebiče přesluhují. Dnešní výrobky jsou ve spotřebě energie mnohem skromnější. Nová lednička může spotřebovat o polovinu méně energie než náš 15 let starý model. Jelikož lednička a mraznička jsou zapnuty neustále, úspora se na účtu za energie projeví okamžitě.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: Whirlpool

Také myčka nádobí už dávno není luxusem. V současné době je spíše ekologickou nutností. Ušetří nám nejen práci, ale i vodu a energii. Dnes se již vyrábí i myčky pro menší domácnosti, které navíc nezaberou mnoho místa. Horkou novinkou jsou parní myčky. Ty spotřebují extrémně málo vody a jsou velmi účinné. Pára totiž čistí mnohem lépe než voda. Ale i používáním klasické myčky šetříme životní prostředí.

Neodmyslitelnou součástí ekologického chování v kuchyni je naše zacházení s odpady. Pro většinu domácností je třídění odpadu již samozřejmostí. Jak ale naložit s kuchyňským bioodpadem? Pokud máme k dispozici zahradu, můžeme založit vlastní kompost nebo si vybrat z široké nabídky kompostérů. Co ale dělat s bioodpadem v bytě? Zde se jako řešení nabízí drtič kuchyňského odpadu, zabudovaný do dřezu. Veškerý bioodpad se ekologicky zpracuje okamžitě a přímo v kuchyni. Rozmělněn na jemné částečky pak odchází spolu s vodou do kanalizace. S drtičem se zbavíme přítomnosti rychle hnijícího dopadu v kuchyni a navíc s ním naložíme způsobem šetrným k životnímu prostředí.
Pokud se navíc rozhodneme používat pouze ekologicky odbouratelné čistící prostředky, budeme konceptu zelené kuchyně již velmi blízko...

12.03.2010 | Hana Děcká

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444