Základem je výběr spotřebičů. Technologie jde stále dopředu, dnešní výrobky umí být mnohem šetrnější nejen k životnímu prostředí, ale také k naší peněžence. Jedním z nejnáročnějších spotřebičů je lednička. Už jejím umístěním můžeme hodně ušetřit - neměla by stát v blízkosti topení či na takovém místě, kde by byla vystavena slunečnímu záření. Ledničku otevíráme co nejméně a na co nejkratší dobu. Výrazně také pomůže pravidelné čištění (spirálu kondenzátoru bychom měli vyčistit alespoň jednou za rok).
Čistota je důležitá také u rámu lednice. Různé nečistoty mohou bránit dokonalému dovírání a tím zvyšovat spotřebu energie.
Dalšími "žrouty" jsou vařič a trouba. Zde můžeme hodně ušetřit inteligentním používáním nádob na vaření. Energeticky úspornější je např. vaření v tlakových hrncích. Velikost hořáku (či vařiče) shodná s velikostí dna hrnce a používání pokličky je samozřejmostí.
Troubu nejefektivněji využijeme, pečeme-li v ní více jídel zároveň. Předehřívání trouby je také většinou zbytečné. Obvykle stačí troubu zapnout 10 minut před začátkem pečení. Dalším trikem je využití vysoké teploty v troubě i po jejím vypnutí. Maso či jakýkoliv jiný pokrm můžeme nechat "dojít" i 15 minut ve vypnuté troubě.
Ve většině domácností kuchyňské spotřebiče přesluhují. Dnešní výrobky jsou ve spotřebě energie mnohem skromnější. Nová lednička může spotřebovat o polovinu méně energie než náš 15 let starý model. Jelikož lednička a mraznička jsou zapnuty neustále, úspora se na účtu za energie projeví okamžitě.
Neodmyslitelnou součástí ekologického chování v kuchyni je naše zacházení s odpady. Pro většinu domácností je třídění odpadu již samozřejmostí. Jak ale naložit s kuchyňským bioodpadem? Pokud máme k dispozici zahradu, můžeme založit vlastní kompost nebo si vybrat z široké nabídky kompostérů. Co ale dělat s bioodpadem v bytě? Zde se jako řešení nabízí drtič kuchyňského odpadu, zabudovaný do dřezu. Veškerý bioodpad se ekologicky zpracuje okamžitě a přímo v kuchyni. Rozmělněn na jemné částečky pak odchází spolu s vodou do kanalizace. S drtičem se zbavíme přítomnosti rychle hnijícího dopadu v kuchyni a navíc s ním naložíme způsobem šetrným k životnímu prostředí.