Průvodce světovým kořením: jak na vlastní směsi

Zkuste si s námi vytvořit sami kořenicí směsi a pro jednou je nekoupit. Dáte tak svému vaření zcela jiný rozměr a vyzkoušíte něco nového. Rozvoněné z pánve, smíchané vlastníma kuchařskýma rukama. To je zážitek sám o sobě – a co teprve jídlo z vlastní směsi uvařené. Tradičních směsí je zhruba desítka, po některých jsou pojmenována i konkrétní jídla. Některé známe víc, jiné míň. A my vám pár z nich rádi představíme.

Doporučujeme koupit koření v celku, nedrcené. Je dobře známo, že si tak zachová nejvíce chuti – a hlavně aromatu. Nejprve si odměříme potřebné poměry koření, které potřebujeme. Před drcením celé koření opražíme na pánvi. Díky tomu se krásně rozvoní. Nejlepší je hodit koření na velmi rozpálenou pánev. Pozor, koření nesmí začít doutnat, jinak okamžitě zhořkne.

Opražené koření nechte vychladnout a poté ho rozmixujte či nadrťte v hmoždíři. Není třeba spěchat, drťte, ať je krásně hladké. Rozdrcené koření přesypeme do tmavé dózy, kterou popíšeme. Na koření se nejvíc hodí skleněná, keramická nebo nerezová dózička. Tohle mistrovské dílo vám vydrží čerstvé půl roku a stane se hlavní rolí vašich kuchařských scénářů.

Vůně Středomoří

Ještě než se pustíme do koření s vůní dálek, neměli bychom zapomenout na evropskou tradici. Žádnou jinou světově proslulou směs si nemůžeme vypěstovat na balkoně nebo okenním parapetu, jen provensálské koření. A to z bylinek ze Středomoří, které měli naši předci pro vaření k dispozici díky kočovníkům ještě před vznikem Hedvábné stezky, staré přes 2 000 let.

Potřebovat budete jen hrst rozmarýnu, bazalky, tymiánu, saturejky, estragonu a majoránky. Čerstvé bylinky můžete uchovat v lednici. Nemáte-li rostlinky bylinek na balkoně, připravte si směs šéfkuchaře Jeana-Babtisty Reboula ze sušených bylinek.

Chuť severní Afriky

Jedním z koření, které se hojně využívá právě na africkém kontinentu, jsou semínka koriandru. Koriandr pochází z Indie, postupem času se rozšířil do severní Afriky a Středomoří. Oplývá nasládlou kořeněnou chutí a je bohatý na železo, hořčík a antioxidanty, které chrání tělo před onemocněním. Nejen nás udržuje v dobré kondici; i maso díky němu déle odolá bakteriím a hnilobě. V Indii se využívá jako základ tradiční směsi masala.

Také sušený zázvor patří do receptů afrických pokrmů. Osobitá chuť zázvoru se však prosadila na celém světě při zpracování masa a ryb, v polévkách i sladkých pokrmech. Světové salsy, dipy a marinády zázvorem přetékají. Zázvor zvyšuje tělesnou energii, vitalitu, zahřeje, pokud je nám zima. Má výrazné protizánětlivé účinky, působí proti rakovině, artritidě a bolestem hlavy i břicha.

Nejfrekventovanější kořenící směsí v severní Africe je směs ras el hanaut. Nejlepší je k drůbežímu masu i zelenině. Nebo obojí dohromady můžete ogrilovat nebo upéct ve velké nádobě. S tím vám pomůže technologie AreaFlex, která dokáže spojit více varných ploch dohromady a vy tak můžete vařit ve velkoobjemových nádobách.

Na ras el hanaut budete potřebovat:
  • 2 lžičky římského kmínu, 2 lžičky mletého sušeného zázvoru, 2 lžičky semínek koriandru, 1 lžičku soli, 1 lžičku kuliček černého pepře, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku mletého kajenského pepře, 1 lžičku mleté kurkumy, 1⁄2 lžičky tobolek kardamomu, 1⁄2 lžičky kuliček nového koření, 1⁄2 lžičky semínek anýzu, 5 hřebíčků.

Veškeré koření v celku porazte nasucho na pánvi, až se rozvoní́, ale nespalte ho. Přesypte ho do misky, nechte zchladnout a rozmixujte najemno s dalšími ingrediencemi.

Koření daleké Asie

Typickou chuť řadě indických pokrmů propůjčuje římský kmín. Nejen v Indii, ale i v Mexiku, Africe a na Blízkém východě má v pokrmech svoje jedinečné místo. Dnes je oblíbený na celém světě. Dochucují se jím jogurty, sýry, nakládaná zelenina i zelí, polévky či pečené maso a dokonce i alkohol. Semínka, která se sklízí z čtyřměsíční rostliny a suší na slunci, obsahují kromě osobité chuti také mangan, vápník, železo, draslík, hořčík a další stopové prvky, které podporují trávení a vstřebávání živin. Římský kmín pomůže s překonáním chřipky i s prevencí rakoviny žaludku.

Také nadrcený či celý kardamom pomáhá vytvořit chuť většiny indických jídel. V severní Evropě patří do nakládané zeleniny a ke sleďům, v Etiopii je pražen s kávovými zrny, aby ochutil oblíbený nápoj. Velice drahé koření blahodárně působí na nervovou soustavu a bojuje proti virům.

Jedna z nejtypičtějších kořenících směsí Indie je garam masala – a prakticky v každé rodině se skládá z jiných poměrů jednotlivých koření. Ztělesní skvělé marinády na pečené i grilované maso nebo zeleninu.

Na rozehřátou pánev postupně přidejte:
  • 30 g tobolek kardamomu, 15 g hřebíčku, kousek (cejlonské) skořice (cca 2,5 cm), 20 g římského kmínu, 20 g kuliček černého pepře, špetku mletého muškátového oříšku.

Říz Mexika

Do Střední a Jižní Ameriky patří chilli papričky již více než 9 000 let. Najdete v něm nejen ostrou chuť, ale i citrusovou vůni. Patří do marinád a dipů, do polévek i těstovin. Nejste-li fanoušky příliš pálivé chuti, nepoužívejte k vaření pecičky, ve kterých je ostrosti nejvíce. Složení papriček pomáhá trávit a dezinfikovat trávicí trakt, podporuje proudění krve a prohřívá organismus.

Sladká paprika, Mexiko samo. Dnes se však paprika nejvíce pěstuje v Maďarsku, kde také zdomácněla v kuchyni. Papriky je třeba usušit horkým vzduchem a poté namlít. Paprika neodmyslitelně patří k masu a uzeninám, luštěninám a do polévek. Vitamíny C, B a E, karotenoidy, mangan a další složky pomáhají předcházet vzniku mozkových a srdečních příhod.

Zdroj obrázku: Gorenje

Tržiště zpráv | 07.08.2020

Tweet

Související témata

  • Vaření
  • Kuchyně
  • Vybavení kuchyní
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Gorenje

    Gorenje

    Jednodušší, příjemnější a méně komplikovaný život s každým výrobkem Gorenje. Tato jasná vize umožnila firmě, která vznikla v roce 1950 jako malá dílna v idylické vesnici Gorenje ve Slovinsku přerůst během sedmi desetiletí v nadnárodní společnost a renomovanou mezinárodní značku. Dnes je Gorenje jedním z největších mezinárodních výrobců malých i velkých domácích spotřebičů s výjimečným designem a skvělými funkcemi s přítomností ve více než 90 zemích na celém světě. Spotřebiče Gorenje jsou natolik praktické a intuitivně ovladatelné, že můžete směle použít rčení, které nejspíš doma často slýcháváte: ono SE TO udělá.

Odebírat
newsletter
Gorenje

Gorenje

Vaření

  • Vánočka podle Viki

    11.12.2025 - Fitness trenérka a nutriční koučka Viki dokazuje, že zdravý životní...

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • >> všechny články

Kuchyně

  • Otestovali jsme zálivky FERMATO. Když vás chuť vystřelí do vesmíru

    15.12.2025 - Dostali jsme příležitost ochutnat fermentované zálivky FERMATO. Slyšeli...

  • Vaječný likér podle Paťa z Hell’s Kitchen

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost

  • Vyhrajte mixér FitStream Pro: Energie a zdraví vždy po ruce

  • Soutěž: Čajový rituál pro každý den adventu

  • >> všechny články

Vybavení kuchyní

  • LG Electronics uvádí na český trh kompletní řadu vestavných spotřebičů, které spojují styl, inovace a chytrou technologii ThinQ

    26.09.2025 - Společnost LG Electronics (LG) oznamuje rozšíření svého portfolia o...

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • Sinks - přední česká značka kvalitních kuchyňských dřezů

  • Unikátní nanogranitové dřezy Sinks NANOSTONE: Budoucnost ve vaší kuchyni je tady

  • Jak ekologicky a snadno vyčistit troubu pomocí páry?

  • >> všechny články

Tržiště zpráv

  • Jaké chyby dělají lidé při sestavování vánočního stromku?

    Když člověk doma rozbalí nový vánoční stromek, často očekává dokonalý výsledek během pár minut. Jenže realita občas dopadne...

  • Teplo a chlad jako lék: Jak kontrastní terapie posiluje tělo, mysl i imunitu
  • Pozorování ptáků v zimě: Vybíráme dalekohled
  • Nový vodní fan coil Panasonic FK1: vytápí, chladí a zároveň zlepšuje kvalitu vzduchu
  • Kouzlo vánočních hodů: Jak proměnit sváteční tabuli v nezapomenutelný zážitek
  • Domácí lojové koule: proč a jak je vyrábět, aby ptákům skutečně pomohly
  • Chcete si pořídit domácího mazlíčka, ale trpíte alergií? S moderními čističkami vzduchu už se nebudete muset omezovat
  • Tipy na vánoční dárky: Darujte svým blízkým kvalitní spánek
  • Ladné křivky, nekonečné možnosti: objevte nové porcelánové obklady KATY PATY
  • Bezmála sto škol z 8 zemí Evropy se utká o titul elektrotechnický projekt roku
  • Sháníte vánoční dárky na poslední chvíli? Inspirujte se našimi tipy, které vašim nejbližším zaručeně udělají radost
  • Realitní portál Realfree.cz mění cestu k bydlení ve městě
  • Modulární školy a školky umožňují městům, obcím i soukromníkům adaptabilní řešení školských zařízení
  • 5 tipů na bezdrátové zvonky s elegantním designem
  • Dřevěné stavby venku: jak z pergoly, terasy či přístřešku udělat chloubu domu
  • Ohlédnutí za prvním ročníkem Klobásobraní v Tachlovicích
  • Klenot v interiéru: Matějovský a Preciosa představují limitovanou edici sametových povlaků zdobených českým křišťálem
  • Nejčastější chyby při výběru nebo montáži interiérových dveří. Na co si dát pozor?
  • Bezpečná střecha v pěti vrstvách: když každý detail hraje svou roli
  • Zimní pohodlí: Sleva 20 % na jersey prostěradla Matějovský
  • Zimní proměny domova: Jak snadno zrenovovat dlaždice, nábytek i dekorace pomocí barev a sprejů
  • >> všechny zprávy

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Tržiště zpráv

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.