5 tipů, jak na sušení v troubě

Léto je v plném proudu, stromy a keře jsou osypané plody, úroda ovoce je na své špici a vy ji nestíháte zpracovávat? Kromě zavařování můžete využít k uchování a skladování plodů vaší práce tradiční metodu našich babiček, a tou je sušení ovoce. Sušit můžete téměř jakoukoliv surovinu z přírody, čímž zachováte velké množství vitamínů a minerálních látek, a navíc jejich vynikající chuť. Sušení je jedna z nejstarších, nejzdravějších a nejjednodušších možností, jak úrodu konzervovat a vychutnávat si ovoce, zeleninu, ba dokonce i houby během celého roku. Pokud zachováte správný postup sušení, dostanete odměnu v podobě produktů bohatých nejenom na vitamíny, ale i vlákninu. Po domácku sušené potraviny jsou zdravé a bez přidaných cukrů nebo umělých barviv, které se většinou přidávají do ovoce, které je běžně k dostání na pultech obchodů. Pro sušení ovoce si nemusíte kupovat sušičku, tento proces se totiž dá lehce zvládnout i v elektrické troubě. Jak na to? Máme pro vás několik tipů.

1. Příprava

Plody, které se chystáte usušit musí být zralé (ale ne přezrálé), pevné, bez vad, plísní či chorob. Vše se musí důkladně omýt, očistit a osušit. Dále plody nakrájejte na přibližně stejně velké kousky a zbavte pecek. Tloušťku byste měli udržovat mezi 0,5 až 1 centimetrem. Menší plody můžete nechat celé. Některé druhy ovoce rády mění při sušení barvu, například meruňky dokáží nehezky zhnědnout. Pokud tomu chcete předejít, namočte nakrájené kousky na malou chvíli do 250ml vody se lžící citronové šťávy. Bylinky na pár sekund spařte a po sušení vám zůstanou krásně zelené. Nakrájené je pak rozložte rovnoměrně a v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem. Můžete sušit přímo na roštu, ale vždy se doporučuje použít pečicí papír.

2. Vlastní sušení

Mezi základní pravidla sušení jakékoliv suroviny myslete na to, že čím je potravina šťavnatější a měkčí, tím déle ji musíte nechat sušit.
  • Troubu nastavte na horkovzdušný ohřev na 40°C. Jakmile se předehřeje, vložte do ní připravené plechy a troubu nechte pootevřenou, aby přebytečná vlhkost mohla ven. Můžete použít například složenou utěrku, která zabrání úplnému dovření dvířek.
  • Po 1–2 hodinách teplotu zvyšte na 50°C. Teplota u ovoce by za celou dobu sušení neměla přesáhnout 60°C. Urychlíte tím dobu sušení, snížíte ale kvalitu. Pro zachování maximálního obsahu vitamínů, ponechejte teplotu na 40°C.
  • Ke konci sušení teplotu opět pomalu snižujte a na nejnižší teplotě nechejte poslední hodinu až dvě.
  • Je velmi těžké určit, jak dlouho bude proces trvat, vše závisí na velikosti a druhu potraviny a také výkonu vašeho spotřebiče. Je proto ideální si vysledovat a zapamatovat, jak je to právě u vás doma. Průměrný čas sušení je 6–12 hodin, hruškám a jablkům postačí 6 hodin, ale takové pomeranče potřebují hodin alespoň 12.
  • U plynové trouby je potřeba nastavit nejnižší stupeň a nezapomenout na otevřená dvířka. Zde je vyšší potřeba proces sušení kontrolovat, neexistuje totiž jasné pravidlo, jak dlouho by se který druh potravin měl sušit.

3. Skladování

Naprosto neporušitelnou zásadou je skladovat v pevně uzavřené, vzduchotěsné nádobě na tmavém a chladném místě. Potraviny si tak zachovají aroma a jsou ochráněny před prachem, plísněmi a hmyzem. Správně uskladněné sušené plody vám mohou vydržet i několik let. Naprosto nevhodnou místností pro uskladnění je kuchyň, kde je pro produkty tohoto druhu nadměrná vlhkost.

4. Nejčastější chyby

Mezi časté chyby patří výběr nekvalitních potravin, ovoce a jiné sušte vždy dobře připravené a ideálně ihned po sklizení. Jablka a jim podobné druhy neloupejte! Těsně pod slupkou je nejvíce vitamínů a cenných látek. Při sušení nespěchejte, pokud nebude úroda pořádně vysušená, hrozí že vám vše zplesniví.

5. Jaká trouba je ideální pro sušení potravin?

Ideálním spotřebičem je horkovzdušná trouba s nastavitelnou regulací a ventilací. Teleskopické výsuvy, jsou také skvělou přidanou hodnotou, díky nim budete mít k sušeným potravinám skvělý přístup.


Tip na závěr: Vestavná multifunkční trouba MORA VT 779 BX patří mezi nejlepší modely v této kategorii a je k sušení hub, ovoce i zeleniny naprosto ideální.



Fotografie: Unsplash

Tržiště zpráv | 10.08.2021

Tweet

Související témata

  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Kuchyně
  • Vybavení kuchyní
  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter
MORA MORAVIA

MORA MORAVIA

Domácí spotřebiče a elektronika

  • Adventní soutěž se SodaStream: Vyhrajte stylovou termolahev a sirupy

    12.12.2025 - Hledáte dárek, který potěší celou rodinu – nebo chcete udělat...

  • Vánoční výběr pro nejnáročnější: Tipy na nejluxusnější dárky pro fajnšmekry

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost

  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Vyhrajte bezdrátová sluchátka

  • Velká vánoční soutěž 2025

  • >> všechny články

Kuchyně

  • Vaječný likér podle Paťa z Hell’s Kitchen

    12.12.2025 - Paťo Kolár, výrazná osobnost soutěže Hell’s Kitchen, milovník...

  • Vánočka podle Viki

  • Vyhrajte mixér FitStream Pro: Energie a zdraví vždy po ruce

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

  • Soutěž: Čajový rituál pro každý den adventu

  • >> všechny články

Vybavení kuchyní

  • LG Electronics uvádí na český trh kompletní řadu vestavných spotřebičů, které spojují styl, inovace a chytrou technologii ThinQ

    26.09.2025 - Společnost LG Electronics (LG) oznamuje rozšíření svého portfolia o...

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • Sinks - přední česká značka kvalitních kuchyňských dřezů

  • Unikátní nanogranitové dřezy Sinks NANOSTONE: Budoucnost ve vaší kuchyni je tady

  • Jak ekologicky a snadno vyčistit troubu pomocí páry?

  • >> všechny články

Tržiště zpráv

  • Jaké chyby dělají lidé při sestavování vánočního stromku?

    Když člověk doma rozbalí nový vánoční stromek, často očekává dokonalý výsledek během pár minut. Jenže realita občas dopadne...

  • Teplo a chlad jako lék: Jak kontrastní terapie posiluje tělo, mysl i imunitu
  • Pozorování ptáků v zimě: Vybíráme dalekohled
  • Nový vodní fan coil Panasonic FK1: vytápí, chladí a zároveň zlepšuje kvalitu vzduchu
  • Kouzlo vánočních hodů: Jak proměnit sváteční tabuli v nezapomenutelný zážitek
  • Domácí lojové koule: proč a jak je vyrábět, aby ptákům skutečně pomohly
  • Chcete si pořídit domácího mazlíčka, ale trpíte alergií? S moderními čističkami vzduchu už se nebudete muset omezovat
  • Tipy na vánoční dárky: Darujte svým blízkým kvalitní spánek
  • Ladné křivky, nekonečné možnosti: objevte nové porcelánové obklady KATY PATY
  • Bezmála sto škol z 8 zemí Evropy se utká o titul elektrotechnický projekt roku
  • Sháníte vánoční dárky na poslední chvíli? Inspirujte se našimi tipy, které vašim nejbližším zaručeně udělají radost
  • Realitní portál Realfree.cz mění cestu k bydlení ve městě
  • Modulární školy a školky umožňují městům, obcím i soukromníkům adaptabilní řešení školských zařízení
  • 5 tipů na bezdrátové zvonky s elegantním designem
  • Dřevěné stavby venku: jak z pergoly, terasy či přístřešku udělat chloubu domu
  • Ohlédnutí za prvním ročníkem Klobásobraní v Tachlovicích
  • Klenot v interiéru: Matějovský a Preciosa představují limitovanou edici sametových povlaků zdobených českým křišťálem
  • Nejčastější chyby při výběru nebo montáži interiérových dveří. Na co si dát pozor?
  • Bezpečná střecha v pěti vrstvách: když každý detail hraje svou roli
  • Zimní pohodlí: Sleva 20 % na jersey prostěradla Matějovský
  • Zimní proměny domova: Jak snadno zrenovovat dlaždice, nábytek i dekorace pomocí barev a sprejů
  • Oprava, nebo rovnou nová střecha?
  • >> všechny zprávy

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Tržiště zpráv

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.