Škvarkové placky

Ingredience

500 G polohrubé mouky
300 g škvarků
2 vejce
2 lžíce oleje
1 vejce na potření
sůl, kmín na posypání

 Kvásek:
1/8 l mléka,
1 kostička droždí (42g)
1 lžička cukru
1 lžička mouky

Postup
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a mouky, rozmícháme a necháme vykynout na teple. Mouku prosijeme do mísy, osolíme, vlijeme vykynutý kvásek, promícháme, rozemleté nebo nadrobno pokrájené škvarky a vejce rozšlehaná s olejem. Vařečkou nebo rukama vypracujeme hladké těsto. Necháme chvíli odpočinout, pak na pomoučeném vále z těsta vyválíme silnější plát a skleničkou vykrájíme placky. Rozložíme je na pomaštěný plech a necháme ještě asi 30 minut kynout. Poté je potřeme vejcem a posypeme špetkou soli a kmínu. Vložíme do nepředehřáté trouby a upečeme dozlatova.

 

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.