Daněk s trnkovou omáčkou

Ingredience

daněk - nejlépe hřbet
červené víno
olej
sůl
pepř
hladká mouka
máslo
povidla
sušené trnky
cukr
skořice
příloha: brambory

Postup
Zvěřinu si odblaníme a naložíme do červeného vína s olejem a bylinkami aspoň na 2 dny, zatím nesolíme. Poté maso vyndáme, osušíme, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme z obou stran. Dáme pak do kastrůlku do trouby a pečeme ještě asi deset minut pod pokličkou, aby se nevysušilo a bylo měkké.

Mezi tím připravíme omáčku: Z hladké mouky a másla si připravíme světlou jíšku, zalejeme červeným vínem a přidáme výpek z masa a povidla a předem namočené sušené trnky, okořeníme skořicí, solí a pepřem, trochu přisladíme a povaříme jen chvilku, aby nevypadly pecky z trnek.

Jako přílohu můžeme uvařit brambory nebo bramborové noky.

Pak už jenom servírujeme na talíře, maso přelejeme omáčkou a nejlepší jsou ty rozvařené sušené trnečky, které každému přidáme a popřejeme dobrou chuť.

P.S. Množství neuvádím, záleží na každém kolik porcí chce připravovat.

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.