Vánoční vánočka od babičky

Těsto:
půl litru mléka
5 lžic cukru
asi 800 g mouky
vanilkový cukr
dva žloutky
balíček kvasnic
zhruba 0,4 l oleje
hrstka soli
rozinky


Přidávám i na kousky nakrájenou mléčnou čokoládu

Postup
Mléko si rozehřejeme na plotně, přidáme cukr, jakmile je vlažné, přidáme kvasnice - v míse smícháme mouku, vanilkový cukr, žloutky a sůl. - hotový kvásek vlijeme do mísy s ostatními ingrediencemi, poté ihned přidáme olej a rozinky s čokoládou - vše řádně zamícháme - pokud se nám zdá těsto husté, přidá se mouka, pokud tuhé, tak mléko - těsto si vyklopíme na pomoučněný vál a vyválíme, poté vložíme zpět do mísy, zakryjeme utěrkou a zhruba 1,5 hodiny necháme vykynout na teplém místě - po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných dílů a válíme válečky (nebudu popisovat návod na pletení, na internetu je několik perfektních videí) - hotovou vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem - vždy ji propíchnu pro jistotu dvěma špejlemi, aby se mi při pečení vrchní část nesesypala - vánočku nechám na tukem vytřeném plechu ještě zhruba půl hodiny kynout, poté ji přikryju alobalem, aby se mi nepřipekla a dám péct - ze začátku pečeme na vyšší teplotu (200°C), po půl hodině snížíme na 180°C. Po hodině pečení sundáme alobal a dopékáme dozlatova - nakonec provedeme test špejlí, zda je dostatečně upečená.

Vánoční vánočka od babičky Vánoční proto, že babička před Štědrým dnem vždy pekla dvě tyto vánočky, abychom měli co snídat na Štědrý den, protože se dodržoval a dodnes dodržuje půst. I když už jsme vyrostli, každý máme svoji domácnost, tato tradice i nadále přetrvává. Recept vždy připravovala od oka a používala stejné těsto jak na vánočku, koláče i buchty. Jen pozměnila množství cukru. Možná není recept nijak speciální, ale já jiné nepoužívám. Protože je recept připravovaný od oka, ingredience nemusí být přesné.

 

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.