Sacherův dort

Těsto:
máslo 150 gramů
čokoláda hořká 120 gramů
mandle 120 gramů (strouhané)
cukr moučkový 110 gramů
žloutek 5 kusů
bílek 4 kusy
mouka pšeničná hladká 50 gramů
máslo (na vymazání formy)
strouhanka 1 hrst (sladká, na vysypání formy)
džem meruňkový 200 gramů (na potření)


Poleva:
cukr 300 gramů
čokoláda hořká 100 gramů
voda 1,25 gramu
kakao 60 gramů

Postup
Kousky čokolády a 50g másla rozpustíme v misce ponořené do horké vodní lázně. Mixérem utřeme zbylé máslo s třetinou moučkového cukru a žloutky. Přidáme rozpuštěnou vlažnou čokoládu s máslem. Bílky ušleháme se zbylým cukrem do tuha a lehce je vmícháme spolu s moukou a mandlemi do utřeného másla se žloutky a čokoládou. Vnitřek a okraje kulaté formy vytřeme máslem a dáme pečící papír. Těsto nalijeme do formy, povrch uhladíme, formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 40 -50 minut.

Na polevu nasypeme do hrnce cukr, čokoládu a kakao, přilijeme vodu, rozmícháme a vše povaříme, až se poleva bude táhnout jako silná nit. Hrnec odstavíme z ohně a dále mícháme, dokud poleva trochu nevychladne a nezhoustne.

Upečený vychladlý dort podélně rozřízneme, spodní část potřeme meruňkovým džemem a zakryjeme vrchní částí. Zbytek marmelády svaříme asi se 2 lžícemi vody na hustý sirup, rovnoměrně ho nalijeme na povrch dortu a necháme zatuhnout.

Nakonec dort položíme na mřížku, celý ho přelijeme připravenou polevou a necháme zaschnout.

 

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.