magazín

Stehýnko? Nebo křidýlko?

Komu by nechutnala výtečna večeře připravená na venkovním grile, doplněná o posezení s přáteli? Lepší zakončení dne budeme jen těžko hledat. Problémem se však pro nás může stát výběr onoho správného typu grilu. Aby nám letní idilku nic nepokazilo, měli bychom vybírat pozorně!

Jak se sprvn rozhodnout?

Na trhu je k dispozici nepebern mnostv zahradnch gril i krb. Meme vybrat z mnoha hledisek, jestli dvme pednost prav chuti grilovn, zdravm pokrmm i bereme ohled na cenu, vdy si vybereme. Nejdleitj je rozhodnut, jak zdroj tepla chceme pro opkn pout. Mme na vbr mezi devnm uhlm, plynem, elektrikou, lvovmi kameny a nov i vodou. Pojme se vnovat jednotlivm typm gril zvlṻ.

Star znm uhl

Typick tvar grilu Typick tvar grilu
Dra varianta (cca 20 tis.K) Dra varianta (cca 20 tis.K)
Nejznmjm, nejlevnjm a eknme i nejstarm typem je gril na devn uhl. Poizovac cena se pohybuje prmrn mezi 500 - 20 000 K, avak ve velkch supermarketech mete sehnat men proveden ji od 200 korun. Vtinou jsou tyto grily vyrobeny z litiny i hlinku, ty levnj jsou tvaru kotlku bez vka, nevhodou je, e se maso na proudcm vzduchu siln ochlazuje, proto stoj za to trochu investovat a podit si proveden s vkem.
Princip grilovn je zaloen na doutnajcch uhlcch, kter dvaj pokrmm nezamnitelnou chu. Standardn doba pro rozeht uhlk je 45 minut od zaplen (k emu slou podpalovae), lpe eeno - grilovat mete, a se na uhlcch vytvo edobl povlak. Nikdy vak nedvejte maso na pm ohe, zhoklo by, pokud by se pmo nesplilo.
Nutno podotknout, e a je poizovac cena gril na devn uhl nejni z nabdky, provoz u tak levn nen. Balen devnch briket na grilovn se d podit za 50 K, na 1 kue, kter se griluje piblin hodinu, jej vak tm cel spotebujete. Lhev tekutho podpalovae (cca 1 litr) stoj piblin 80 K, samozejm se li od znaky a typu, vydr vm tak na a patnct a dvacet zaplen. Dal nevhodou je nemonost regulace teploty bhem grilovn.
bydlnek

Bydlnkovy postehy

- Maso zsk typickou pchu pomoc bylinek, kter meme pidat pmo do uhlk
- Nezapomete pi vbru grilu na prostor, kter budete potebovat na odkldn kletiek, misek s marindou a jinch potebnch drobnost!
- Pi podpalovn paliva v grilu nepouvme PEPO! Je ureno pouze do kamen, pi hoen pchne a pout saze a spaliny.

Elektrick a plynov grily

Elektrick gril Elektrick gril
Plynov typ Plynov typ
japonsk Tepan jaki japonsk Tepan jaki
Novjm a dram typem gril jsou elektrick a plynov grily. Maj nespornou vhodu v jednoduchosti zaplen a monosti grilovat i v uzavench prostorch (co kvli bezpenosti nen u jinch typ mon), nemluv o regulovatelnosti teploty. Lze je podit ji od 1 000 K, pak sta mt po ruce elektrick pvod i plynovou bombu a me se zat. Pokrmy upraven na elektrickm grilu jsou mnohem zdravj, po skonen je takt sympatick snadnost oitn, milovnci pravch grilovanch jdel se vak nespokoj s chut, kter pipomn pravu na pnvici spe ne pravou kouovou chu.
Novm, zajmavm a mrn exotickm typem grilu je Tepan yaki, kter v Japonsku pouvaj kuchai-profesionlov na ppravu pochoutek pmo ped zraky zkaznk. Jedn se o ploch elezn plt, na kterm mete nejen grilovat, ale tak flambovat, pct, ohvat, a to ve bez jedin kapky tuku (co je tak princip japonsk kuchyn). Pstroj je napojen na elektrick pvod a obsahuje regultor teploty, zdaleka nen omezen pouze na zahradn grilovn, lze jej zabudovat tak do kuchysk desky.
bydlnek

Vte, e...

v Japonsku se nejastji pokrm z tapan jaki servruje tak, e strvnci sed nebo kle na podukch kolem malho stoleku, na kterm je pstroj poloen, a sami si dohlej na ppravu pochoutek? Na domcch je pouze pprava omek a ploh...

Lvov kameny - modern a oblben

upraveno na mru upraveno na mru
lvov gril lvov gril
Pomalu, ale jist se na trhu ustaluje nabdka gril na propan-butanov lhve, jej plameny ohvaj lvov kameny a slnm dochz ke grilovn. Poizovac cena se pohybuje v prmru kolem ty tisc, oblbenost a velk poptvka vak budou cenu jist stle ovlivovat. Co se te teploty, je srovnateln s elektrickmi a plynovmi grily. Obas jsou lvov grily kombinovny s litinovmi plty, co nm umouje vedle standardnho grilovn tak ppravu pokrm napklad v tstku.
Dky ovldacm knoflkm lze i zde regulovat teplotu grilu, u nkterch model si meme zvolit tak plochu, na kter budeme grilovat, zda to bude plka rotu, cel atd. Nejen u lvovch gril je velmi praktick a oblben proveden na kolekch, kter nm umouje pesunout gril napklad pod stechu, peru-li nae hodovan neekan d鹻. Avak pozor, hlavn u gril na devn uhl by se neml stroj pesunovat, pokud je moc hav, mohlo by dojt k nepjemn havrii.

Vodn gril - budoucnost grilovn?

Libo-li pz? Libo-li pz?
Naprostou novinkou v oblasti grilovn je vodn gril, kter pracuje na principu slouen vodn pry, tepla a dmu. Jeliko se vodn lze nachz pmo pod grilovanm pokrmem, nedochz ke spalovn pokrmu, koen i oleje. Zdravotn nezvadnost pokrm je tedy pedn vhodou tohoto typu, vedle toho i materil (potravinsk nerezov plech a cn) slibuje kvalitu. Dobrou informac pro ty, kte neradi pouvaj devn brikety je, e ve vodnm grilu se d topit pmo, jakmkoliv devem. Co se tk poizovac ceny, pohybuje se od 2 500 K.
Vrobci oznamuj, e kdo jednou ochutn maso z vodnho grilu, nebude chtt u nikdy nic jinho. asem si jist ovme pravdivost jejich slov...

Co, jak a kdy grilovat?

Grilovn jako takov je samo o sob jakousi slavnostn udlost, pi kter se sejde pinejmenm cel rodina. Vedle grilu by se tud mlo dbt i na stolovn, npoje, zahradn ndob. Nejpohodlnj a nejpjemnj jsou zahradn stolky a lavice, pes kter sta pehodit ubrus a sedky a je to. Co se te ndob, je nejidelnj plastov. Nemuste se bt, e se vm rozbije, zvlt pokud jsou v blzkosti dti. Npoje by mly bt sprvn vychlazen a mlo by jich bt dostaten mnostv, v horkch dnech nen tekutin nikdy dost.
Doba, kdy se grilovalo pouze maso, je nenvratn pry. Vystdalo ji naden pro experimenty a touha po novch, nkdy na pohled nespojitelnch kombinac. Vedle snad vech druh masa lze tedy na rot poloit i ryby, zeleninu, houby, ovoce i co vs napadne. Steaky a kuec kousky (ano, kousky, povry o senzanm grilovn celho kuete nechte plavat, ani nejvtm expertm se to asto nepoda dokonale) je dobr pro lep chu naloit na den do marindy a uloit v chladnice, bhem grilovn sta u jen prkrt pott koenm. Ryby je vhodn potrat bhem celho grilovn, nejlpe vtvikou erstvch bylinek namoenou v marind.
Prav pan domu nezapomene pipravit tak dostatek zeleninovch salt, tal se sry i studenmi omkami, kter dopln hlavn chod a piprav nezapomenuteln labunick zitek. Nic se tak ned pokazit vzou s erstvmi kvty.
Grilovn je ance, pi kter me hospodyka vyut vekerou svou fantazii a schopnosti.
02.08.2006 | Petra Beníčková
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Houby na talíři Pozvání ke společnému stolu >>

Související témata

  • Vaření
  • Magazín

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Vaření

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • >> všechny články

Magazín

  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • Půjčovna techniky pro profíky i kutily: Když potřebujete udělat pořádný kus práce
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Hobby a zahrada
  • Vaření

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.