Jak se sprvn rozhodnout?
Na trhu je k dispozici nepebern mnostv zahradnch gril i krb. Meme vybrat z mnoha hledisek, jestli dvme pednost prav chuti grilovn, zdravm pokrmm i bereme ohled na cenu, vdy si vybereme. Nejdleitj je rozhodnut, jak zdroj tepla chceme pro opkn pout. Mme na vbr mezi devnm uhlm, plynem, elektrikou, lvovmi kameny a nov i vodou. Pojme se vnovat jednotlivm typm gril zvlṻ.Star znm uhl
Princip grilovn je zaloen na doutnajcch uhlcch, kter dvaj pokrmm nezamnitelnou chu. Standardn doba pro rozeht uhlk je 45 minut od zaplen (k emu slou podpalovae), lpe eeno - grilovat mete, a se na uhlcch vytvo edobl povlak. Nikdy vak nedvejte maso na pm ohe, zhoklo by, pokud by se pmo nesplilo.
Nutno podotknout, e a je poizovac cena gril na devn uhl nejni z nabdky, provoz u tak levn nen. Balen devnch briket na grilovn se d podit za 50 K, na 1 kue, kter se griluje piblin hodinu, jej vak tm cel spotebujete. Lhev tekutho podpalovae (cca 1 litr) stoj piblin 80 K, samozejm se li od znaky a typu, vydr vm tak na a patnct a dvacet zaplen. Dal nevhodou je nemonost regulace teploty bhem grilovn.
Bydlnkovy postehy
- Maso zsk typickou pchu pomoc bylinek, kter meme pidat pmo do uhlk- Nezapomete pi vbru grilu na prostor, kter budete potebovat na odkldn kletiek, misek s marindou a jinch potebnch drobnost!
- Pi podpalovn paliva v grilu nepouvme PEPO! Je ureno pouze do kamen, pi hoen pchne a pout saze a spaliny.
Elektrick a plynov grily
Novm, zajmavm a mrn exotickm typem grilu je Tepan yaki, kter v Japonsku pouvaj kuchai-profesionlov na ppravu pochoutek pmo ped zraky zkaznk. Jedn se o ploch elezn plt, na kterm mete nejen grilovat, ale tak flambovat, pct, ohvat, a to ve bez jedin kapky tuku (co je tak princip japonsk kuchyn). Pstroj je napojen na elektrick pvod a obsahuje regultor teploty, zdaleka nen omezen pouze na zahradn grilovn, lze jej zabudovat tak do kuchysk desky.
Vte, e...
v Japonsku se nejastji pokrm z tapan jaki servruje tak, e strvnci sed nebo kle na podukch kolem malho stoleku, na kterm je pstroj poloen, a sami si dohlej na ppravu pochoutek? Na domcch je pouze pprava omek a ploh...Lvov kameny - modern a oblben
Dky ovldacm knoflkm lze i zde regulovat teplotu grilu, u nkterch model si meme zvolit tak plochu, na kter budeme grilovat, zda to bude plka rotu, cel atd. Nejen u lvovch gril je velmi praktick a oblben proveden na kolekch, kter nm umouje pesunout gril napklad pod stechu, peru-li nae hodovan neekan d鹻. Avak pozor, hlavn u gril na devn uhl by se neml stroj pesunovat, pokud je moc hav, mohlo by dojt k nepjemn havrii.
Vodn gril - budoucnost grilovn?
Vrobci oznamuj, e kdo jednou ochutn maso z vodnho grilu, nebude chtt u nikdy nic jinho. asem si jist ovme pravdivost jejich slov...
Co, jak a kdy grilovat?
Doba, kdy se grilovalo pouze maso, je nenvratn pry. Vystdalo ji naden pro experimenty a touha po novch, nkdy na pohled nespojitelnch kombinac. Vedle snad vech druh masa lze tedy na rot poloit i ryby, zeleninu, houby, ovoce i co vs napadne. Steaky a kuec kousky (ano, kousky, povry o senzanm grilovn celho kuete nechte plavat, ani nejvtm expertm se to asto nepoda dokonale) je dobr pro lep chu naloit na den do marindy a uloit v chladnice, bhem grilovn sta u jen prkrt pott koenm. Ryby je vhodn potrat bhem celho grilovn, nejlpe vtvikou erstvch bylinek namoenou v marind.
Prav pan domu nezapomene pipravit tak dostatek zeleninovch salt, tal se sry i studenmi omkami, kter dopln hlavn chod a piprav nezapomenuteln labunick zitek. Nic se tak ned pokazit vzou s erstvmi kvty.
Grilovn je ance, pi kter me hospodyka vyut vekerou svou fantazii a schopnosti.