bydlení.cz představuje

Pradávná technika uzení masa: Nejlépe si s ní poradí elektrické udírny

Po staletí využívaná metoda konzervace masa - uzení studeným kouřem - se v moderní době stala téměř zapomenutou, hlavně kvůli své náročnosti. Udržet stálou teplotu po dobu několika dní je velmi obtížný úkol, avšak ne pro moderní elektrické udírny, které vám ušetří nejen práci, ale i čas.

Příprava masa

Správné uzení začíná vždy pečlivým nasolením masa. Existují dva základní způsoby - nakládání nasucho a nakládání do solného láku. Nejdůležitější je maso ponechat v solném prostředí dostatečně dlouho, aby chuť pronikla do všech částí masa. Naložené maso je před uzením potřeba důkladně omýt vlažnou vodou, díky které maso prokřehne a ztratí přebytečnou slanost. Poté maso usušíme útěrkou a napíchneme jej na háček, nejlépe nerezový. Maso vkládáme vždy do vyhřáté a vysušené udírny při teplotě kolem 25 °C.

Studený kouř: Zapomenutá technika?

Uzení masa studeným kouřem bylo v minulosti velmi účinným způsobem dlouhodobé konzervace. Je známo, že naši předkové udili maso klidně po dobu i několika měsíců. V dnešní době je tento způsob konzervace masa stále více opomíjen, zejména kvůli své pracnosti a časové náročnosti.


Při uzení studeným kouřem je ze všeho nejdůležitější udržovat stálou teplotu, která se pohybuje v rozmezí od 15 °C do 30 °C. Ze začátku se snažíme udržet teplotu na 25 °C, zhruba po dobu 5 - 6 hodin. Poté zvýšíme teplotu kouře na 60 °C a po dobu 50 - 80 minut udíme maso horkým kouřem. Po této změně opět snížíme teplotu na teplotu 20 - 25 °C a maso necháme doudit po dobu 3 - 7 dnů.

Maso během uzení ztratí velké množství vody (někdy až 35 %), což může být dobrý ukazatel toho, jak dlouho máme maso udit. Přesnou dobu uzení však určit nelze - každý má svou vlastní metodu. Pokud maso udíme moc dlouho, může zhořknout a ztratit tak svou výjimečnou chuť. Uzení studeným kouřem dodává masu nejen dlouhodobou trvanlivost, ale také jedinečné a silné kouřové aroma, kterého při uzení teplým kouřem není možné dosáhnout.

Klasická nebo elektrická udírna?

Klasické udírny s topeništěm na dřevo vyžadují neustálou kontrolu a obsluhu. Je tedy jasné, že uzení masa studeným kouřem po dobu několika dnů je nelehký úkol i pro zkušeného odborníka. Celý proces nám ale mohou nesmírně usnadnit elektrické udírny. Matadoři od značek Bradley či Borniak jsou tou správnou volbou.

 
Udírny disponují moderním designem, velkou kapacitou a intuitivním digitálním ovládáním. Jako palivo se používají dřevěné štěpky či brikety z různých druhů dřev, od klasických až po exotické. Díky digitálnímu ovládání a možnosti nastavit teplotu na požadovanou hodnotu jsou elektrické udírny vhodné i pro uzení studeným kouřem. Součástí udíren je také zásobník na palivo s automatickým podavačem, který zajistí bezstarostný a samostatný chod. Brikety či štěpky se navíc spalují bez plamene, tudíž nedojde k tomu, že by maso od kouře nahořklo.

Přestože je uzení studeným kouřem velmi starou technikou přípravy masa, nejlépe si s ním poradí moderní elektrické udírny. Pokud tedy toužíte ochutnat maso tak, jak ho jedli naši předkové, pak není nic jednoduššího, než si pořídit elektrickou udírnu, která vám ušetří hodiny těžké dřiny a postará se o přípravu báječné pochoutky.
 
21.06.2019 | PR
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vladeko spol. s.r.o.

    Vyrábíme zahradní nábytek, zahradní domky, chaty, ale i zastřešené zahradní pergoly, dřevěné masivní a dětská hřiště – veškeré výrobky ze dřeva pro dům i zahradu. Provádíme i montáže všech našich výrobků.

<< Vyhlášení soutěže: Jaro u nás Soutěž o zahradní udírnu BRADLEY >>

Související témata

  • Hobby a zahrada
  • Vaření
  • Krby a kamna
  • Bydlení.cz představuje
Odebírat
newsletter
Vladeko spol. s.r.o.

Vladeko spol. s.r.o.

Partner sekce

  • HORNBACH

    Široká nabídka kvalitních produktů pro dům i zahradu.

Hobby a zahrada

  • Půjčovna malých stavebních strojů Brno a okolí - dovezeme i obsloužíme

    11.05.2022 - Sháníte minibagr nebo minidumper? Navštivte půjčovnu stavební techniky...

  • Bydlíme v zahradě

  • Mistrovské a bezstarostné grilování díky technologii iGrill

  • Soutěž Jaro u nás 2022

  • Soutěž o čisticí prostředky společnosti Electrolux

  • >> všechny články

Vaření

  • Soutěž o horkovzdušnou fritézu TEFAL

    16.05.2022 - Nechcete se vzdát křupavých bramborových hranolků a poctivého...

  • Domácí uzení: Na co si dát pozor

  • Začněte den s lahodnou snídaní

  • Peletové grily - uzení nebo grilování?

  • Nudle se zeleninou přelité vejci

  • >> všechny články

Krby a kamna

  • Jak na stylovou rekonstrukci interiéru chaty či chalupy

    29.04.2022 - Vlastníte chatu nebo chalupu, která by si už zasloužila rekonstrukci...

  • Ušetřete až 20 % za topení!

  • Jak si zpříjemnit zimní večery?

  • Vytápění na chatách a chalupách: jaké si vybrat?

  • Venkovní multifunkční kamna KVS MORAVIA typ 9109 – Kvido

  • >> všechny články

Magazín

  • Léto ve vile Tugendhat
  • Diébédo Francis Kéré - architektura jako sociální projekt
  • Soutěž o horkovzdušnou fritézu TEFAL
  • Zateplení podle Lenky: klid a pohoda na práci v podkroví
  • Nábytek k bydlení, nebo jako dekorace?
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Hobby a zahrada

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.