Pradávná technika uzení masa: Nejlépe si s ní poradí elektrické udírny

Po staletí využívaná metoda konzervace masa - uzení studeným kouřem - se v moderní době stala téměř zapomenutou, hlavně kvůli své náročnosti. Udržet stálou teplotu po dobu několika dní je velmi obtížný úkol, avšak ne pro moderní elektrické udírny, které vám ušetří nejen práci, ale i čas.

Příprava masa

Správné uzení začíná vždy pečlivým nasolením masa. Existují dva základní způsoby - nakládání nasucho a nakládání do solného láku. Nejdůležitější je maso ponechat v solném prostředí dostatečně dlouho, aby chuť pronikla do všech částí masa. Naložené maso je před uzením potřeba důkladně omýt vlažnou vodou, díky které maso prokřehne a ztratí přebytečnou slanost. Poté maso usušíme útěrkou a napíchneme jej na háček, nejlépe nerezový. Maso vkládáme vždy do vyhřáté a vysušené udírny při teplotě kolem 25 °C.

Studený kouř: Zapomenutá technika?

Uzení masa studeným kouřem bylo v minulosti velmi účinným způsobem dlouhodobé konzervace. Je známo, že naši předkové udili maso klidně po dobu i několika měsíců. V dnešní době je tento způsob konzervace masa stále více opomíjen, zejména kvůli své pracnosti a časové náročnosti.


Při uzení studeným kouřem je ze všeho nejdůležitější udržovat stálou teplotu, která se pohybuje v rozmezí od 15 °C do 30 °C. Ze začátku se snažíme udržet teplotu na 25 °C, zhruba po dobu 5 - 6 hodin. Poté zvýšíme teplotu kouře na 60 °C a po dobu 50 - 80 minut udíme maso horkým kouřem. Po této změně opět snížíme teplotu na teplotu 20 - 25 °C a maso necháme doudit po dobu 3 - 7 dnů.

Maso během uzení ztratí velké množství vody (někdy až 35 %), což může být dobrý ukazatel toho, jak dlouho máme maso udit. Přesnou dobu uzení však určit nelze - každý má svou vlastní metodu. Pokud maso udíme moc dlouho, může zhořknout a ztratit tak svou výjimečnou chuť. Uzení studeným kouřem dodává masu nejen dlouhodobou trvanlivost, ale také jedinečné a silné kouřové aroma, kterého při uzení teplým kouřem není možné dosáhnout.

Klasická nebo elektrická udírna?

Klasické udírny s topeništěm na dřevo vyžadují neustálou kontrolu a obsluhu. Je tedy jasné, že uzení masa studeným kouřem po dobu několika dnů je nelehký úkol i pro zkušeného odborníka. Celý proces nám ale mohou nesmírně usnadnit elektrické udírny. Matadoři od značek Bradley či Borniak jsou tou správnou volbou.

 
Udírny disponují moderním designem, velkou kapacitou a intuitivním digitálním ovládáním. Jako palivo se používají dřevěné štěpky či brikety z různých druhů dřev, od klasických až po exotické. Díky digitálnímu ovládání a možnosti nastavit teplotu na požadovanou hodnotu jsou elektrické udírny vhodné i pro uzení studeným kouřem. Součástí udíren je také zásobník na palivo s automatickým podavačem, který zajistí bezstarostný a samostatný chod. Brikety či štěpky se navíc spalují bez plamene, tudíž nedojde k tomu, že by maso od kouře nahořklo.

Přestože je uzení studeným kouřem velmi starou technikou přípravy masa, nejlépe si s ním poradí moderní elektrické udírny. Pokud tedy toužíte ochutnat maso tak, jak ho jedli naši předkové, pak není nic jednoduššího, než si pořídit elektrickou udírnu, která vám ušetří hodiny těžké dřiny a postará se o přípravu báječné pochoutky.
 
21.06.2019 | PR
  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vyrábíme zahradní nábytek, zahradní domky, chaty, ale i zastřešené zahradní pergoly, dřevěné masivní a dětská hřiště – veškeré výrobky ze dřeva pro dům i zahradu. Provádíme i montáže všech našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444