recepty

Okurky na talíři

Foto: BYDLENÍ.CZ

Foto: BYDLENÍ.CZ

Ne nadarmo se pro léto ujalo pojmenování okurková sezóna. V čase ochromeném vedrem se pro jejich všudypřítomnost mohou zdát tím jediným, čeho si lze všimnout. Proto jsou možná také poměrně málo ceněny, i když neprávem. Pro svůj vysoký obsah vody navíc svádí k názorům, že neobsahují žádné z hlediska výživy hodnotné látky, to je ale omyl.

Přesto, že jejich větší část tvoří voda (kolem 90 procent), pro stravování je příznivý jejich vysoký obsah vlákniny. Kromě toho okurky obsahují hodně draslíku, železa, hořčíku, křemíku a nezanedbatelné množství vitaminů C a A.
Pocházejí z jihozápadní Asie, ale už od antiky byly známy i v Egyptě a v Evropě, kde se vždy používaly nejen pro chuť, ale i pro své léčivé vlastnosti. Mají čisticí účinky na pleť, pomáhají i při otocích nebo spáleninách od slunce. Prokázán je i jejich blahodárný účinek na vysoký krevní tlak.

Z botanického hlediska se sice okurky klasifikují jako ovoce, používají se však většinou jako zelenina. V mnoha zemích se konzumují syrové, ale i naložené do kyselých nebo sladkokyselých nálevů, oblíbená je i úprava mléčným kvašením. Angličané používají přirovnání "as cool as a cucumber". Znamená to přibližně chladný nebo také klidný, rozvážný jako okurka. To je přirovnání zcela oprávněné. V horkém létě mohou mladé, čerstvé a křehké plody ke klidu a rozvaze svých konzumentů podstatně přispět. Jsou velmi osvěžující a ve studené kuchyni mají nenahraditelné uplatnění nejen jako chuťový element, ale také díky svým dekoračním možnostem, protože dodávají servírovaným pokrmům svěží vzhled. Méně často se okurky objevují i v receptech teplé kuchyně. Kromě několika salátů nabízíme i recept na omáčku.
Okurkový jogurt s mátou

1 salátová okurka, 400 g hustšího bílého jogurtu, máta, trocha citronové šťávy, 1 - 2 stroužky česneku, sůl, bílý pepř, mletý koriandr

Jogurt smícháme s utřeným nebo jemně nasekaným česnekem, jemně pokrájenou mátou, šťávou z citronu, solí, pepřem a korinadrem. Oloupanou okurku zbavíme jadérek, nakrájíme na drobné kostičky a vmícháme do připraveného jogurtu. Podáváme dobře vychlazené jako předkrm, s pečivem jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k ostřejším pokrmům orientální kuchyně.


Italský okurkový salát

1 větší salátová okurka, asi 40 g parmezánu nebo jiného tvrdého sýra, 2 čerstvé syrové žloutky, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, petrželka, citronová šťáva

Oloupanou okurku nakrájíme na jemné plátky. Do žloutků opatrně zašleháme olej a citronovou šťávu, přidáme sůl, pepř a nasekanou petrželku. Touto zálivkou přelejeme okurkové plátky, přisypeme sýr, lehce zamícháme a necháme vychladit.

Okurkový salát s brambory

200 g křehkých zelených okurek, 100 g vařených brambor, 1,5 dl řidšího bílého jogurtu, pažitka nebo jiná zelená nať, 2 lžíce olivového oleje, sůl, citronová šťáva

Dobře omyté okurky (mohou být i neoloupané) nakrájíme na plátky, smícháme opatrně s plátky brambor a zalejeme zálivkou z jogurtu zjemněného olejem, ochuceného solí a citronem. Tento salát můžete rovněž servírovat jako samostatný pokrm nebo jako přílohu ke kořeněným jídlům indické kuchyně.

Okurková omáčka

80 g másla, 60 g hladké nebo polohrubé mouky, 80 g na plátky nakrájené kořenové zeleniny, 1 menší cibule, 3 dl silného hovězího vývaru, 1 dl sladké smetany, 1 dl mléka, 120 - 150 g kyselých okurek, sůl, cukr, tymián, pepř, nové koření, bobkový list, popř trochu octa

Na dvou třetinách másla osmažíme kořenovou zeleninu a nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou, osolíme, přidáme koření a zalijeme studeným vývarem, dobře zamícháme a povaříme. Pak přidáme mléko, znovu uvedeme do varu a vyjmeme bobkový list, celý pepř a nové koření. Přidáme trošku cukru a octa na dochucení, přimícháme smetanu a nakonec na zbytku másla osmažené drobné kostičky kyselých okurek. Omáčka se hodí k vařeným masům.
08.08.2008 | sm
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Broskve jsou stále populární ovoce Bezpečné ukládání potravin >>

Související témata

  • Vaření
  • Bydlínkova kuchařka

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Vaření

  • Grilování bez hranic: Objevte svět chutí pod otevřeným nebem

    14.07.2025 - Grilování není jen o jídle, je to styl života. Ponořte se do...

  • Mexiko na talíři: Vyzkoušejte svěží mexický salát podle Julie Kučerovské

  • Jak správně a často čistit gril

  • Zapomenuté poklady české kuchyně: 3 tradiční recepty podle Pepy Nemravy, které si znovu zamilujete

  • České sporáky a kamna na pevná paliva: Návrat k tradici s moderním přesahem

  • >> všechny články

Magazín

  • Nebojme se PVC: levná, odolná a komfortní podlaha pro rekonstrukce
  • Soutěž o mušelínová ponča od značky Nelly
  • Grilování bez hranic: Objevte svět chutí pod otevřeným nebem
  • Probuďte svůj balkon k životu s univerzálním nátěrem Balakryl
  • Čas levandule
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Hobby a zahrada
  • Vaření

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.