Okurky na talíři

Foto: BYDLENÍ.CZ

Foto: BYDLENÍ.CZ

Ne nadarmo se pro léto ujalo pojmenování okurková sezóna. V čase ochromeném vedrem se pro jejich všudypřítomnost mohou zdát tím jediným, čeho si lze všimnout. Proto jsou možná také poměrně málo ceněny, i když neprávem. Pro svůj vysoký obsah vody navíc svádí k názorům, že neobsahují žádné z hlediska výživy hodnotné látky, to je ale omyl.

Přesto, že jejich větší část tvoří voda (kolem 90 procent), pro stravování je příznivý jejich vysoký obsah vlákniny. Kromě toho okurky obsahují hodně draslíku, železa, hořčíku, křemíku a nezanedbatelné množství vitaminů C a A.
Pocházejí z jihozápadní Asie, ale už od antiky byly známy i v Egyptě a v Evropě, kde se vždy používaly nejen pro chuť, ale i pro své léčivé vlastnosti. Mají čisticí účinky na pleť, pomáhají i při otocích nebo spáleninách od slunce. Prokázán je i jejich blahodárný účinek na vysoký krevní tlak.

Z botanického hlediska se sice okurky klasifikují jako ovoce, používají se však většinou jako zelenina. V mnoha zemích se konzumují syrové, ale i naložené do kyselých nebo sladkokyselých nálevů, oblíbená je i úprava mléčným kvašením. Angličané používají přirovnání "as cool as a cucumber". Znamená to přibližně chladný nebo také klidný, rozvážný jako okurka. To je přirovnání zcela oprávněné. V horkém létě mohou mladé, čerstvé a křehké plody ke klidu a rozvaze svých konzumentů podstatně přispět. Jsou velmi osvěžující a ve studené kuchyni mají nenahraditelné uplatnění nejen jako chuťový element, ale také díky svým dekoračním možnostem, protože dodávají servírovaným pokrmům svěží vzhled. Méně často se okurky objevují i v receptech teplé kuchyně. Kromě několika salátů nabízíme i recept na omáčku.
Okurkový jogurt s mátou

1 salátová okurka, 400 g hustšího bílého jogurtu, máta, trocha citronové šťávy, 1 - 2 stroužky česneku, sůl, bílý pepř, mletý koriandr

Jogurt smícháme s utřeným nebo jemně nasekaným česnekem, jemně pokrájenou mátou, šťávou z citronu, solí, pepřem a korinadrem. Oloupanou okurku zbavíme jadérek, nakrájíme na drobné kostičky a vmícháme do připraveného jogurtu. Podáváme dobře vychlazené jako předkrm, s pečivem jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k ostřejším pokrmům orientální kuchyně.


Italský okurkový salát

1 větší salátová okurka, asi 40 g parmezánu nebo jiného tvrdého sýra, 2 čerstvé syrové žloutky, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, petrželka, citronová šťáva

Oloupanou okurku nakrájíme na jemné plátky. Do žloutků opatrně zašleháme olej a citronovou šťávu, přidáme sůl, pepř a nasekanou petrželku. Touto zálivkou přelejeme okurkové plátky, přisypeme sýr, lehce zamícháme a necháme vychladit.

Okurkový salát s brambory

200 g křehkých zelených okurek, 100 g vařených brambor, 1,5 dl řidšího bílého jogurtu, pažitka nebo jiná zelená nať, 2 lžíce olivového oleje, sůl, citronová šťáva

Dobře omyté okurky (mohou být i neoloupané) nakrájíme na plátky, smícháme opatrně s plátky brambor a zalejeme zálivkou z jogurtu zjemněného olejem, ochuceného solí a citronem. Tento salát můžete rovněž servírovat jako samostatný pokrm nebo jako přílohu ke kořeněným jídlům indické kuchyně.

Okurková omáčka

80 g másla, 60 g hladké nebo polohrubé mouky, 80 g na plátky nakrájené kořenové zeleniny, 1 menší cibule, 3 dl silného hovězího vývaru, 1 dl sladké smetany, 1 dl mléka, 120 - 150 g kyselých okurek, sůl, cukr, tymián, pepř, nové koření, bobkový list, popř trochu octa

Na dvou třetinách másla osmažíme kořenovou zeleninu a nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou, osolíme, přidáme koření a zalijeme studeným vývarem, dobře zamícháme a povaříme. Pak přidáme mléko, znovu uvedeme do varu a vyjmeme bobkový list, celý pepř a nové koření. Přidáme trošku cukru a octa na dochucení, přimícháme smetanu a nakonec na zbytku másla osmažené drobné kostičky kyselých okurek. Omáčka se hodí k vařeným masům.
08.08.2008 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444