Nekrm koš! Zbavte se předsudků vůči potravinám a neplýtvejte

Smutnou realitou je, že třetina veškerého jídla na světě skončí v koši a výrazný podíl na tomto plýtvání mají domácnosti. Jednoduché výpočty přitom říkají, že pokud by průměrná česká rodina se dvěma dětmi omezila plývání potravinami, dokáže ročně ušetřit více než 14 tisíc korun! Stačí začít přemýšlet nejen nad nákupy, ale také nad správným skladováním potravin.

Jak byste reagovali, kdybyste se doslechli, že vašeho dobrého známého chtěli vyhodit proto, že byl natvrdlý nebo starý? Takové jednání je v dnešní době zcela nepřípustné. Bohužel stejné zacházení běžně dovolíme v případě, kdy se jedná o jídlo. 
 

Rajčata do lednice nepatří!

Mezi českými zákazníky panují nejasnosti kolem termínů „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. V koši navíc končí i potraviny, které pouze nevypadají dobře, a přitom by bylo možné je ještě dále zužitkovat. Pro zachování čerstvosti potravin je nesmírně důležité také správné skladování. Stačí se naučit několik jednoduchých triků, které vám pomohou udržet potraviny déle čerstvé. Vaše rajčata tak například už nikdy nemusí dostat padáka, protože vypadají staře. Stačí je jen držet mimo lednici. Právě rajčata, papriky nebo lilek totiž ztrácí v chladu svoji chuť i hodnotné látky a je lepší je skladovat při teplotě mezi 8 a 15 stupni Celsia, případně při pokojové teplotě.
Foto: Nekrmkos.cz 

Správné skladování prodlužuje čerstvost potravin

Základem skladování potravin v lednici je správná teplota a rozložení jednotlivých produktů. Optimální teplota v lednici jsou 4 stupně Celsia, nicméně je dobré vědět, že teplota v rámci prostoru lednice kolísá. Nejchladnější jsou spodní poličky a přihrádka pro zeleninu, naopak prostor v horních poličkách může být o trochu teplejší. Do spodní části ledničky proto dávejte čerstvé maso, které byste zároveň měli držet co nejdál od mléčných produktů, aby nedošlo k tzv. křížové kontaminaci. Jogurty je dobré skladovat v co největším chladu, proto je umístěte v poličkách až úplně dozadu.

Lednice by rozhodně neměla být přeplněná, ale zaplněná nanejvýš ze tří čtvrtin. Jinak hrozí, že proudění vzduchu a chlazení nebude dostatečně efektivní. Nejčerstvější jídlo ukládejte v lednici dozadu, naopak potraviny s blížícím se datem expirace dejte více „na oči“, abyste věděli, že je třeba je rychle sníst. Do spodní přihrádky na ovoce a zeleninu můžete dát například mrkev, petržel, brambory nebo celer. Ve stejné poličce můžete skladovat také jablka, ale je dobré mít na paměti, že uvolňují ethylen, který urychluje zrání dalších plodů.
Foto: Nekrmkos.cz

Správné skladování potravin je tématem letošního ročníku kampaně Nekrm koš!, kterou vytvořila společnost Kaufland. Další užitečné rady a informace o tom, jak správně potraviny nakupovat, skladovat a včas spotřebovat, aby nemusely skončit v koši, jsou již nyní k dispozici na webových stránkách projektu www.nekrmkos.cz. Do kampaně se zapojili také influenceři Jitka Nováčková a Tomáš Hradecký, kteří budou vybrané tipy na zpracování potravin či jejich správné skladování sdílet na svých sociálních sítích.

„Letošní podoba kampaně Nekrm koš! si klade za cíl inspirovat lidi k tomu, aby přemýšleli nejen o tom, co jedí, ale také jak potraviny skladují a jak s nimi například zacházejí v případě, že jejich vzhled už není zcela ideální. Protože si uvědomujeme, jak velký problém plýtvání potravinami představuje, rozhodli jsme se sdílet nejrůznější rady a tipy, jak předcházet vzniku potravinového odpadu,“ říká tisková mluvčí společnosti Kaufland ČR Renata Maierl.

Tržiště zpráv | 04.09.2024

Tweet

Související témata

  • Kuchyně
  • Vaření
  • Praktická moderní kuchyně
  • Zdraví a krása

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Kuchyně

  • Vaječný likér podle Paťa z Hell’s Kitchen

    12.12.2025 - Paťo Kolár, výrazná osobnost soutěže Hell’s Kitchen, milovník...

  • Vánočka podle Viki

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost

  • Vyhrajte mixér FitStream Pro: Energie a zdraví vždy po ruce

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

  • >> všechny články

Vaření

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

    09.10.2025 - Máte rádi klobásy, maso a vůni kouře z udírny? Pak nesmíte chybět na...

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • Houbová sezóna je tu. Vyzkoušejte jednoduchý houbový pekáček

  • >> všechny články

Praktická moderní kuchyně

  • Z obyčejné koupelny oáza klidu. S českou značkou, která rozumí prostoru

    10.10.2025 - Už více než 30 let pomáhá česká firma Senesi lidem navrhovat a...

  • Na počátku byla touha usnadnit ženám péči o domácnost. Dnes Candy slaví 80 let na trhu a nebojí se změn

  • Vánoce v mintové: Představujeme nový výrobník perlivé vody

  • LG Electronics uvádí na český trh kompletní řadu vestavných spotřebičů, které spojují styl, inovace a chytrou technologii ThinQ

  • Získejte dárkový voucher na nákup u ORION – domácí potřeby

  • >> všechny články

Tržiště zpráv

  • Jaké chyby dělají lidé při sestavování vánočního stromku?

    Když člověk doma rozbalí nový vánoční stromek, často očekává dokonalý výsledek během pár minut. Jenže realita občas dopadne...

  • Teplo a chlad jako lék: Jak kontrastní terapie posiluje tělo, mysl i imunitu
  • Pozorování ptáků v zimě: Vybíráme dalekohled
  • Nový vodní fan coil Panasonic FK1: vytápí, chladí a zároveň zlepšuje kvalitu vzduchu
  • Kouzlo vánočních hodů: Jak proměnit sváteční tabuli v nezapomenutelný zážitek
  • Domácí lojové koule: proč a jak je vyrábět, aby ptákům skutečně pomohly
  • Chcete si pořídit domácího mazlíčka, ale trpíte alergií? S moderními čističkami vzduchu už se nebudete muset omezovat
  • Tipy na vánoční dárky: Darujte svým blízkým kvalitní spánek
  • Ladné křivky, nekonečné možnosti: objevte nové porcelánové obklady KATY PATY
  • Bezmála sto škol z 8 zemí Evropy se utká o titul elektrotechnický projekt roku
  • Sháníte vánoční dárky na poslední chvíli? Inspirujte se našimi tipy, které vašim nejbližším zaručeně udělají radost
  • Realitní portál Realfree.cz mění cestu k bydlení ve městě
  • Modulární školy a školky umožňují městům, obcím i soukromníkům adaptabilní řešení školských zařízení
  • 5 tipů na bezdrátové zvonky s elegantním designem
  • Dřevěné stavby venku: jak z pergoly, terasy či přístřešku udělat chloubu domu
  • Ohlédnutí za prvním ročníkem Klobásobraní v Tachlovicích
  • Klenot v interiéru: Matějovský a Preciosa představují limitovanou edici sametových povlaků zdobených českým křišťálem
  • Nejčastější chyby při výběru nebo montáži interiérových dveří. Na co si dát pozor?
  • Bezpečná střecha v pěti vrstvách: když každý detail hraje svou roli
  • Zimní pohodlí: Sleva 20 % na jersey prostěradla Matějovský
  • Zimní proměny domova: Jak snadno zrenovovat dlaždice, nábytek i dekorace pomocí barev a sprejů
  • >> všechny zprávy

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Tržiště zpráv

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.