Dýňový páj s krustičkou

Ingredience

Na těsto:
150 g třtinového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 vejce
200 g dýňového pyré
120 g rozpuštěného másla
200 g zakysané smetany
3 polévkové lžíce mléka
250 g hladké mouky
1/2 čajové lžičky jedlé sody
1 polévková lžíce prášku na pečení

Na krustu:
80 g slunečnicových semínek
30 g tuhého másla
60 g třtinového cukru
1/4 čajové lžičky skořice

Na glazuru:
4 polévkové lžíce moučkového cukru
1 polévková lžíce mléka

Postup

Dýňový páj s křupavou krustičkou se slunečnicovými semínky si naprosto získal srdce celé naší rodiny. Bez něho by podzim nebyl tím správným podzimem – je rychlý, jednoduchý a lahodný.

Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni hokaido omyjeme, rozřízneme, vydlabeme semínka a naporcujeme na měsíčky. Položíme na plech s pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě cca 20 min při 180°C, dokud dýně zcela nezměkne. Poté vyndáme, necháme chvíli vychladnout a celou ji i se slupkou rozmixujeme. Pyré můžeme připravit např. den předem, nebo ho již hotové zakoupit v obchodě. Na drobenku smícháme tuhé máslo s cukrem, slunečnicovými semínky a skořicí do krémovité hmoty. Vedle pro těsto na páj smícháme vejce, rozpuštěné máslo, vanilkový i třtinový cukr a směs vyšleháme. Přidáme dýňové pyré, zakysanou smetanu, mléko, mouku, prášek na pečení a promícháme dohladka. Těsto vylijeme do vymazané formy o průměru cca 26 cm a nasypeme na něj drobenku. Nakonec mašlovačkou potřeme mlékem a posypeme moučkovým cukrem pro křupanou glazurku. Pečeme na horkovzduchu při 170 °C přibližně 45 min. Dobrou chuť!

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.