Dýňová polévka

Ingredience:

1 kg dýně
3 lžíce másla
1 cibule
1 stroužek česneku
900 ml zeleninového vývaru
malá špetka mletého zázvoru
špetka muškátového oříšku
300 ml mléka
sůl, pepř, pár lístků šalvěje
Na ozdobu - smetana, dýňová, slunečnicová semínka, pažitka

Postup
Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu pokrájejte na kostky velké cca 2,5 cm. Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a kostky dýně. Vše duste 2–3 minuty. Pak přidejte vývar a na středním plameni uveďte do varu. Osolte a opepřete, podle chuti přidejte zázvor, mušk. oříšek a šalvěj. Vařte na mírném plameni asi 20 minut – aby dýně lehce změkla.

Pak odstraňte šalvěj, polévku nechte trochu vychladnout a opatrně ji po částech rozmixujte dohladka. Přidejte mléko a mírně prohřejte.

Na talíři ozdobte trochou smetany a opraženými dýňovými semínky nebo slunečnicovými semínky. Ihned podávejte.

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.