Dýňový koláč

Ingredience

Těsto na formu o průměru 24 cm

150 g hladké celozrnné mouky
175 g studeného másla
20 g třtinového cukru
2 žloutky z velkých vajec
špetka soli


Náplň

450 g dužiny dýně (ideální je Hokkaidó nebo máslová)
400 g kondenzovaného mléka
2 vejce
160 g třtinového cukru
1 lžička skořice a muškátového oříšku
250 g tvarohu
citronová kůru z 1/2 citronu
hrst sušených meruněk


Ořechová krusta

60 g másla
120 g směsi libovolných ořechů (lískové, vlašské, kešu, pekanové...)
100 g třtinového cukru

Postup
Do mouky prosáté se solí zapracujeme tuhé máslo, postupně přidáme cukr a žloutky. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme odpočinout aspoň 30 minut v chladu. Mezitím dýni uvaříme do měkka (Hokkaidó se nemusí loupat), necháme vychladnout, a poté ji rozmixujeme s kondenzovaným mlékem, vejci, třtinovým cukrem, skořicí a muškátem. Tvaroh ochutíme citronovou kůrou. Odpočinuté těsto rozválíme, urovnáme do dortové formy vyložené pečicím papírem tak, aby zůstaly asi 1,5–2 cm vysoké okraje, a dáme asi na 10 minut péct do trouby roztopené na 170 stupňů. Předpečené těsto potřeme ochuceným tvarohem, na něj položíme pokrájené sušené meruňky, přelijeme dýňovou směsí a dáme péct asi na 40 minut do vyhřáté trouby. V kastrůlku rozpustíme máslo a přimícháme ořechy a cukr. Zahříváme na mírném ohni tak dlouho, dokud se máslo do ořechů nevsákne. Oříškovou hmotu naneseme na mírně vychladlý koláč a dáme ještě na 3–4 min pod gril.

 

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.