magazín

Zelenina, která proslavila maďarskou kuchyni

Papriky spolu s rajčaty jsou symbolem vrcholícího léta. Jedno bez druhého si snad ani neumíme představit, podobně jako si neumíme představit třeba chléb bez másla. V zelené kuchyni má paprika mezi rostlinami zvláštní postavení. Není tomu až tak dávno, co zaujímala místo mezi kořením, které jí bylo určeno původně. Ona je však paprika nejen koření, ale také chutná a zdravá zelenina, navíc i docela pěkná okrasná rostlina.

Paprika (Capsicum annuum) patří mezi plodovou zeleninu, podobně jako rajčata, baklažány, cukety nebo melouny aj. Rostlina pochází ze Střední Ameriky, kde dávno a dávno zdomácněla. Stalo se to pravděpodobně v Mexiku, odkud se tato přizpůsobivá rostlina šířila dále na jih kontinentu a potom na jeho sever. Díky španělským mořeplavcům se dostala na evropský jih, kde ji rovněž pěstovali jako koření, a odtud vedla její cesta do střední Evropy. Důležité místo zaujala paprika v Maďarsku a jeho kuchyni, kterou proslavila. To by bylo také vysvětlení, proč slova paprika a Maďarsko jsou pro mnohé z nás téměř synonyma. Ostatně ono slovo čeština z maďarštiny převzala, když se neujaly výrazy jako peprnec nebo pepřika.

Jelikož jsou papriky tropické a subtropické rostliny, potřebují k růstu teplo, alespoň 21 °C, sluneční paprsky a pětasedmdesátiprocentní vzdušnou vlhkost. V našem mírném klimatu je pěstujeme především pod krytem. Venku musí být umístěny na chráněném, velmi teplém místě s živnou a dobře provzdušněnou půdou.

Semena se vysévají na jaře  koncem března či začátkem dubna do výsevních truhlíků, které přikrýváme sklem nebo fólií. Vzešlé sazenice, které je možné již uchopit, se přepichují do jednotlivých malých květináčů a přibližně za jedenáct týdnů po výsevu je můžeme vysadit na zahradu do připraveného záhonu. Jakmile se rostliny uchytí, zaštípneme jejich vegetační vrchol, aby zesílily a rozvětvily se do pěkného keříku. Během růstového období pravidelně zaléváme a každé dva týdny přihnojujeme tekutým hnojivem, dokud se neobjeví plody, které jsou navíc značně dekorativní. Jakmile začnou dozrávat, přihnojování ukončíme. Některé papriky se sklízejí zelené, jiné je možné nechat zčervenat nebo zežloutnout; záleží na druhu. Zvlášť hodnotná je rajčinová paprika, která je kříženec mezi paprikou a rajčetem.
Trvalkami mezi paprikami jsou pálivé papriky křovité (Capsicum frutescens), kořeninové, které obsahují rostlinný alkaloid kapsicin dráždící sliznici, ale s příznivými účinky na člověka, a proto také využitelný a využívaný farmaceutickým průmyslem.

Rovněž pálivé papriky jsou tropické a subtropické rostliny nesnášející mráz. Jsou to vesměs vzpřímeně rostoucí křovité trvalky, které mohou dorůst až do výšky půldruhého metru. Vysazují se do sponu 60 cm, pěstují se stejně jako klasické papriky, vyžadují však víc vody. Jejich zcela zralé červené plody jsou dlouhé, špičaté, tvarově i velikostně různé. Usušené a rozemleté je známe jako kajenský pepř.

Křovitou papriku si můžeme vypěstovat sami; na jaře ji vysejeme, přes teplé léto umístíme na vhodné místo na balkoně či v zahradě a na podzim ji opět přemístíme do světlé chladné místnosti, kde ji během zimy rozhodně nepřihnojujeme a jen velmi málo zaléváme. Na jaře keřík seřízneme a přesadíme do čerstvé výživné půdy. Protože lze rostlinu množit i řízky, odříznuté části tak najdou své uplatnění.
bydlinekABC o paprice
Popularita papriky u nás vzrostla až po 2. světové válce. Oblíbené jsou papriky s různými náplněmi, papriky dušené s masem, plněné různými krémy či pěnami, paprikové polévky, ale i papriky syrové, zejména kapie, které jsou vhodné ke konzervování s olejem.  Mezi všemi našimi zeleninami je paprika nejcennějším zdrojem vitaminu C, kterého má třikrát více než citron. Dále je zdrojem vitaminů B1 a B2, vitaminu E, karotenoidů, kyseliny askorbové, olejového dusíkatého kapsicinu a jiných látek. Vitamin C a karoten jsou nejvíce obsažené v čerstvých plodech; zatímco vitamin C se tepelnou úpravou asi z padesáti procent ztratí, u karotenu zjišťujeme jen nepatrnou ztrátu.
 
V kuchyni se papriky dají využít na stovky způsobů, snadnou a moc dobrou úpravu najdete zde:
Grilované papriky na dva způsoby
19.08.2022 | Jitka Skorkovská
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Barevná 3D písmena oživí letní oslavu i svatbu Grilujeme na peletovém grilu >>

Související témata

  • Hobby a zahrada
  • Zahrada a pěstitelství
  • Vaření
  • Bydlínkova kuchařka
  • Magazín

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Partner sekce

  • HORNBACH

    Široká nabídka kvalitních produktů pro dům i zahradu.

Hobby a zahrada

  • Velká vánoční soutěž 2022

    16.12.2022 - Opět můžete do Velké vánoční soutěže zasílat vaše fotografie s...

  • Schází vám úložný prostor na zahradě? Zahradní domek je řešením

  • Vánoční světýlka? Smarty.cz vás v tom nenechá

  • Soutěž: Kvalitní obojek a vodítko s Harry Potterem, Minnie či Batmanem? Žádný problém!

  • Česnek je zelenina, léčivá rostlina i prastaré koření

  • >> všechny články

Zahrada a pěstitelství

  • Plastové květináče vyrobené z EKO materiálů

    25.10.2022 - Většina z nás u sebe doma najde minimálně jeden plastový květináč....

  • Podzim je pro výsadbu ovocných dřevin nejvhodnější

  • Podzim je pro zahrádkáře časem cibulek

  • Zahradníkův blog: Říjen

  • Petržel je vynikající zelenina i léčivka

  • >> všechny články

Vaření

  • Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

    27.01.2023 - Ať už chcete maso omezit, nebo vám přijde návštěva, která masu...

  • Co z červené řepy? Rychlý boršč

  • Našli jste pod stromečkem výrobník perlivé vody? Máme pro vás tipy, jak ho používat k maximální spokojenosti

  • Připravte si dokonalé čokoládové lanýže s espressem

  • Tříkrálová bábovka. Kdo najde minci?

  • >> všechny články

Magazín

  • Jakou roli hraje a bude hrát 3D tisk ve stavebnictví?
  • Květiny v zimním interiéru: Hvězdník znáte pod nesprávným názvem amarylis
  • Našli jste pod stromečkem výrobník perlivé vody? Máme pro vás tipy, jak ho používat k maximální spokojenosti
  • Připravte si dokonalé čokoládové lanýže s espressem
  • Co nesmí chybět v útulném a praktickém obývacím pokoji
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Hobby a zahrada

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.