magazín

V tropických vedrech osvěží nejlépe meloun

Foto: BYDLENÍ.CZ

Foto: BYDLENÍ.CZ

Vrcholné léto je dobou, kdy je nabídka i poptávka po melounech největší. Zvláště chlazený meloun je bezesporu pro mnohého z nás bez ohledu na věk lahůdka lákavější než třeba zmrzlina, jelikož spolehlivě osvěží.

Nejznámější mezi melouny je ten s červenou dužninou, takzvaný vodní (Citrullus lanatus). U nás je nejrozšířenější a asi také nejoblíbenější zejména mezi dětmi. Šťáva z něj, vymačkaná v odšťavovači, voní, ale hlavně zahání žízeň a zavodňuje organismus. Dužnina vodního melounu, která může být i žlutá či bílá, obsahuje 90–95 % vody, 3–12 % cukru a 10 –15 mg % vitaminu C a provitamin A.

V názoru na původ melounů nejsou botanikové zřejmě jednotní, neboť na toto téma vedou dlouhé spory. Nicméně v posledních letech se vesměs přiklánějí k myšlence, že vodní melouny pocházejí z Afriky, patrně z území na jih od rovníku. Přesto není vodní meloun tak starý jako leckterý z těch, jež dnes s požitkem konzumujeme. Ačkoliv byly kulturní melouny známy již v 1. století před naším letopočtem, do střední Evropy se dostaly až v 16. století.
 
Oblibě se těší i žlutý cukrový meloun (Cucumis melo), který je ve srovnání s vodním zajímavější chuťově. Jelikož nemá tvrdou slupku, je měkčí, snadno podléhá zkáze. Tato jednoletá rostlina je blízká příbuzná okurky, což snadno poznáme podle uložení semen. I ona má semena uložena uprostřed plodu na rozdíl od melounu vodního, který má tmavá semena rozložená ve vrstvě blíž k povrchu plodu.

Podle tvaru bobule, barvy dužniny a její vůně rozlišujeme několik typů cukrových melounů. Například kantalupy, rovněž velmi oblíbené, mají dužninu oranžovožlutou nebo světle nazelenalou a značně aromatickou. Ananasové melouny poznáme podle žebernatých plodů a žluté dužniny, síťované melouny mají rozpukanou slupku a málo voňavou žlutou, oranžovou nebo zelenou dužninu.

Cukrové melouny obsahují ve své dužnině více než 6 % cukrů, 91 % vody, provitamin A, malé množství vitaminů C, B1, B2, kyselinu citronovou, jablečnou aj. Je-li vůně zralého cukrového melounu příliš silná, znamená to, že je přezrálý.
Co možná nevíte

V botanických příručkách se pro označení vodního melounu používá pojmenování lubenice, konkrétně lubenice obecná. Jeho původ bychom patrně nalezli u jižních Slovanů. Všeslovanské „lub“ znamenalo původně vrstvu dřeva pod kůrou, lýko. Bylo to tedy pojmenování pro kůru, které v případě melounu označovalo jeho tvrdou slupku. Dříve než vzniklo nám známé české slovo meloun, znala čeština slovo melaun, předtím melún, které vzniklo z italského mellone.
16.07.2021 | Jitka Skorkovská
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Právě kvetou: Lichořeřišnice, krásnoočko, rudbekie, floxy... Právě kvetou: Růže, yucca, kopretiny, turan, lupiny >>

Související témata

  • Zahrada a pěstitelství
  • Hobby a zahrada
  • Vaření
  • Magazín
Odebírat
newsletter

Zahrada a pěstitelství

  • Březen na zahradě: nejdůležitější měsíc v roce

    01.03.2022 - V březnu se už naplno rozbíhá zahradnický sprint. Kdo má ruce a nohy,...

  • Kam míří trendy bytových dekorací pro rok 2022? To ukáže FOR DECOR & HOME

  • Na veletrhu FOR DECOR & HOME najdete sortiment nejvýznamnějších firem

  • Čas na ochranu stromů proti sviluškám, hálčivcům a vlnovníkovcům přírodní cestou

  • >> všechny články

Hobby a zahrada

  • Půjčovna malých stavebních strojů Brno a okolí - dovezeme i obsloužíme

    11.05.2022 - Sháníte minibagr nebo minidumper? Navštivte půjčovnu stavební techniky...

  • Bydlíme v zahradě

  • Mistrovské a bezstarostné grilování díky technologii iGrill

  • Soutěž Jaro u nás 2022

  • Soutěž o čisticí prostředky společnosti Electrolux

  • >> všechny články

Vaření

  • Soutěž o horkovzdušnou fritézu TEFAL

    16.05.2022 - Nechcete se vzdát křupavých bramborových hranolků a poctivého...

  • Domácí uzení: Na co si dát pozor

  • Začněte den s lahodnou snídaní

  • Peletové grily - uzení nebo grilování?

  • Nudle se zeleninou přelité vejci

  • >> všechny články

Magazín

  • Diébédo Francis Kéré - architektura jako sociální projekt
  • Soutěž o horkovzdušnou fritézu TEFAL
  • Zateplení podle Lenky: klid a pohoda na práci v podkroví
  • Nábytek k bydlení, nebo jako dekorace?
  • Nové odstíny tvrzeného kamene TechniStone®
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Hobby a zahrada
  • Zahrada a pěstitelství

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.